007 dolog, amit te sem tudtál az első James Bond-filmről

Több mint 60 éve színesíti életünket a James Bond-széria, de vajon azt tudtad, hogy kis híján lemaradt Sean Connery a Dr. No ikonikus szerepéről? Tények és érdekességek jönnek kedvenc titkosügynökünkről.

1962 októberében fenekestül felforgatta a popkultúrát, amikor Sean Connery főszereplésével berobbant az első James Bond-film a mozikba. A mai napig a filmtörténet egyik legsikeresebb franchise-aként számon tartott sorozat hemzseg a meghökkentő és érdekes háttérsztoriktól – akárcsak a Bond-univerzumot megálmodó Fleming egy évtizeddel korábban publikált könyvei. De mennyit is tudsz valójában az első Bond-filmről? Sokunk még kósza ábránd sem volt, amikor a Dr. No berobbant a köztudatba, ezért hoztunk most 7 érdekességet, ami vélhetően a te figyelmedet is elkerülte ezidáig.

001 A legendás főcímben valójában nem is James Bond látható

A sorozat méltán híressé vált „puskacsöves“ nyitójelenetében – amelyben egy láthatatlan támadó teleszkópos lencséjén keresztül először megpillanthatjuk főhősünket – valójában nem is James Bond szerepel. Legalábbis a kezdetek kezdetén ez nem így volt. Sean Connery helyett ugyanis Bob Simmons kaszkadőr pózolt a kamerának, a kalap pedig arra volt hivatott, hogy elfedje ezt a kis titkot. A dublőr egészen a harmadik filmig uralta ezt az ikonikus jelenetet, a Dr. No után az Oroszországból szeretettel és Goldfinger című film is az ő szereplésével indult. Sean Connery mindössze az 1965-ös Tűzgolyóban jelenik meg, akárcsak a többi korai Bond-film kezdőcímét, ezt is Maurice Binder tervezte.

002 A Dr. No legismertebb dala valójában egy szerelmes muzsika

Az a hagyomány, hogy a Bond-filmek betétdalát egy híres énekes jegyzi, csupán az 1964-es Goldfingerrel indult, amikor a legendás Shirley Bassey figyelmeztetett bennünket a főgonosz feltűnésére. Az Oroszországból szeretettel című mozinak már ugyan volt saját dala Matt Monro előadásában, de csupán záróakkordként csendült fel a film végén. A kezdetek kezdetén, a Dr. No-ban még a Monty Norman által komponált, híres Bond-dallam csendül csak fel a film elején, igaz, az „Underneath the Mango Tree“ című dal igazán kitüntetett figyelmet kapott: Honey Ryder karaktere (Ursula Andress) ezt a dalt dúdolta abban az emlékezetes jelentben, amikor bikiniben kisétált a tengerből. Az is érdekes, hogy Bond szólamát valóban Sean Connery énekelte.

003 Az első James Bond-forgatókönyv női társíróval büszkélkedik

Annak ellenére, hogy a franchise-nak bonyolult kapcsolata van a szexizmussal, mind a Dr. No (1962), mint az Oroszországból szeretettel (1963) forgatókönyvei részben női írónak köszönhetők. Az ír származású Johanna Harwood szerepvállalása után azonban jó hosszú időnek kellett eltelnie, mire újra női forgatókönyvírót köszönthettünk a Bond-szériában, legközelebb ugyanis csak 2021-ben(!) kapott szerepet hölgy a történetben: Phoebe Waller-Bridge hagyhatta kézjegyét a Nincs idő meghalni filmen. Harwood öröksége a Kim Sherwood jegyezte Dupla vagy semmiben (2022) él tovább, amelyben a 003-as ügynököt Johanna Hardwoodnak keresztelték el. 

004 Dr. No még csak nem is az első Bond-sztori

Habár a Dr. No lett az első igazi nagyjátékfilm a Bond-szériából (ami napjainkig nem kevesebb mint 25 részt élt meg!), a forgatókönyv valójában Ian Fleming hatodik novelláján alapul. Mint számos más Bond-film, regény és novella, a Dr. No részben Jamaikán játszódik, adózva Fleming előtt, aki jamaikai otthonában (amit Goldeneye-nak hívtak) vetette papírra ezeket a sztorikat. Egyébként a ’60-as évek mozijai állnak talán a legközelebb az eredeti történetekhez.

005 James Bond társa óriási TV-sztár lett

Számos színész eljátszotta már Felix Leiter CIA-ügynököt, legutóbb például Jeffrey Wright alakította Bond szárnysegédjét, van azonban valaki, akinek népszerűsége talán még Bondét is túlszárnyalta az évek alatt. A Dr. No-ban Jack Lord személyesítette meg Leiter karakterét, akinek karrierje a mozi után szabályosan kilőtt: 1968 és 1980 között a Hawaii Five-O-ban Steve McGrarrett-ként lopta be igazán magát az amerikai tv-nézők szívébe, és a 70’-es években talán még Sean Connery-nál is többen ismerték a nevét az USA-ban.

006 Hallj is, ne csak láss!

A Dr. No ikonikus kaszinójelenetét mindenki ismeri, ekkor hangzott el először a legendássá vált bemutatkozás: „A nevem Bond. James Bond.“ Sokan azt gondolják, hogy ez volt titkosügynök első mondata a franchise-ban, s nem is hibáztatunk senkit érte, a több mint hatvanéves mozi emlékei már sokunkban elhalványultak az évek során. A történelmi hűség kedvéért azonban illik megjegyezni, hogy az ikonikus jelenet során már azelőtt megismerhetjük a főszereplőt, hogy először megpillantanánk a vásznon, ugyanis a nyitójelenetben hallhatjuk, amint a kártyajáték alatt Sylvia Trench-csel (Eunice Gayson) kezdeményez párbeszédet.
„Bámulom a bátorságát, Miss…?“ – kezdi Sean Connery, mire partnere válaszol: „Trench. Sylvia Trench. Bámulom a szerencséjét, Mr…?“ A klasszikusként emlegetett bemutatkozást tehát tulajdonképpen Bond beszélgetőpartnere inspirálta. Egy kicsit illúzióromboló, igaz?

007 Kis híja volt annak, hogy valaki más kapja meg az első James Bond szerepét

Tudtad, hogy a Bond-sztori kitalálója, Ian Fleming nem repesett az örömtől, hogy Sean Connery alakítsa a figurát? Szimplán azért, mert a kissé kemény megjelenésű színész nem illett abba a képbe, ami az író fejében élt James Bondról. A könyvben ugyanis az ügynök sokkal inkább hasonlított a zenész-színész Hoagy Carmichael-re, aki, mondanunk sem kell, szinte szöges ellentéte Connery-nak. Ez már csak azért is különösen érdekes, mert Carmichael tipikus amerikai volt, így meglepő, hogy pont róla mintázta Fleming a brit főhősét. De nem csupán ez állt Connery útjába: a producerek, Harry Saltzman és Albert Broccoli első választása ugyanis Carey Grant volt. 

Ráadásul James Bond leges-legelső megformálója tényleg amerikai volt: 1954-ben Barry Nelson alakította kedvenc ügynökünket a Climax! című tv-sorozatban, ami az első regény, a Casino Royale adaptációja volt. Később aztán Fleming megenyhült Connery irányába, és az író még 1964-es halála előtt áldását adta a közreműködésére, ami sokak szerint a közös skót gyökereiknek volt köszönhető. 

 

Nyitókép: imdb.com
Forrás: fatherly.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: