1 perc egészség: 3 légzőgyakorlat dohányosoknak a leszokáshoz

Gyakoroljuk a mélylégzést!

Eleged van abból, hogy hamar kifulladsz és köhögsz a dohányfüsttől? Itt az ideje, hogy félretedd a cigit és légzőgyakorlatokkal csökkentsd a stresszt! Most három olyan technikát mutatunk, ami visszaszoktat a mélylégzésre!

1. Légzés csücsörített ajkakkal

Ezzel a technikával növelhető a tüdőkapacitás, és rendszeres gyakorlásával a légzésfunkció is javul, tehát leszokó dohányosoknak pont ideális! Állj fel, vegyél egy mély lélegzetet az orrodon keresztül, és érezd, ahogy a tüdőd megtelik levegővel. Most csücsörítsd össze az ajkaidat, mintha fütyülnél, és lélegezz ki a szádon keresztül. Ne az ajkaidra fókuszálj, hanem a tüdődre, a rekeszizmodra és a légutakra, és semmiképp se préseld ki magadból a levegőt. A cél az, hogy a kilégzések és a belégzések időtartama megegyezzen.

2. Koordinált légzés

Ez a technika a rendszertelen, kapkodó légzésnél sokkal hatékonyabban juttatja el az oxigént az izmokhoz és más szövetekhez. Főként edzéskor érdemes bevetni. Ha kipróbálnád, kövesd a lépéseket: egy gyakorlat végzése, például felülés előtt az orrodon vegyél levegőt. Amint elérkezel a gyakorlat legizzasztóbb pontjához (ez a felülésnél a hasizom összehúzódása) finoman összezárt ajkakkal lélegezz ki a szádon. Minden egyes felülésnél ismételd meg a légzőgyakorlatot, így nem esel abba a gyakori hibába, hogy az edzésre koncentrálva visszafojtod a lélegzeted.

3. Rekeszizomlégzés

A rekeszizomnak nagy szerepe van a ki- és belégzésben, a dohányosoknál viszont gyakori, hogy más izmokra kerül a hangsúly: náluk főként a hasi, a bordaközi és a nyaki izmok dolgoznak mélylégzéskor. Hogy erősítsd a rekeszizmod, feküdj a hátadra, és tedd a kezed vagy egy kisméretű könyvet a hasadra. Ki- és belégzéskor erre a tárgyra (vagy a kezedre) fókuszálj. Meg kell emelkednie, amikor belélegzel, és le kell süllyednie, amikor távozik a tüdődből a levegő. Ha úgy érzed, már jól megy a technika, ülve is megpróbálhatod. Naponta 20 percig ismételd.

Extra tipp: Ha nehezen megy a légzés ülő helyzetben, ülj törökülésbe egy fallal szemben, enyhén dőlj előre, és támaszd meg a kezed a falon. Ez a pozíció segíti a mély belégzést és a rekeszizom erősítését. Akkor is érdemes bevetned, ha épp egy edzés vagy nehéz fizikai munka közben fulladtál ki.

Nyitókép: Timothy Paul Smith/Unsplash

(livestrong.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: