A mediterrán diétáról már biztosan mindannyian hallottatok. A kevés húst, sok zöldséget és minőségi gabonákat felvonultató étrend évek óta szerepel a TOP diéták sorában. Nem véletlenül!
A mediterrán diéta népszerűsége abban rejlik, hogy egyszerűen betartható, a minőségi táplálékra helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor semmi szükség koplalásra vagy kalóriaszámlálásra hozzá. Emellett rugalmasan kezelhető, ha te tudod magadról, hogy szükséged van húsra, akkor ehetsz gyakrabban, az egyetlen kritérium, hogy próbálj olyan termékeket választani, amik nem feldolgozottak és esetleg háztáji gazdaságból származnak.
Mi is pontosan a mediterrán diéta piramis?
A mediterrán diéta ajánlásában szerepel a fizikai aktivitás, hiszen csupán a helyes táplálkozás nem elég az egészséghez. Heti háromszor 20-40 perc mozgás szuper kiindulópont, és nem is kell rögtön egy kemény HIT edzést választanod, kezdheted könnyed kocogással vagy jógával, majd növelheted a tétet. Hidd el, csak a kezdet lesz nehéz, idővel a mozgás az életed részévé válik. Na, de nézzük az étkezést! A mediterrán diéta legfőbb pozitívuma, hogy nem fehérjék, szénhidrátok és zsírok szerint választja szét az ételeket. Hiszen azt már több kutatás is alátámasztotta, hogy a szénhidrátszegény diéta nagyon egészségtelen, nem tartható hosszú távon, és az így leadott kilók hamar visszajönnek, ha abbahagyod a diétát. Nem beszélve arról, hogy vannak jó szénhidrátok, amire szüksége van a szervezetednek a megfelelő működéshez. Többek között a hüvelyesek és a zöldségek is tartalmaznak szénhidrátot, de többnyire összetett formában, ami a szervezet motorjaként gondoskodik arról, hogy energikusan vágj bele a mindennapi feladatokba.
Miből mennyit?
A piramis felosztásából láthatod, hogy az ajánlás szerint a vörös húsok és a különféle édesítők (cukor, méz, eritrit, sztívia, juharszirup stb.) fogyasztását ajánlott a minimumra csökkenteni. Ha már most sem teszel cukrot a reggeli teádba, az szuper, ugyanakkor fontos tudnod, hogy rengeteg étel (főleg kész étel) tartalmaz hozzáadott cukrot. Éppen ezért a szószok, mint a ketchup vagy a majonéz, illetve a kész mirelit ételek is jobb, ha lekerülnek az étrendedről. A tejtermékekkel kapcsoltban nehéz a helyzet. Ugyanis a háztáji tehéntej, joghurt, kefír nagyon egészségesek, a boltban kapható adalékanyagoktól terhes változatok azonban kifejezetten ártalmasak lehetnek. Manapság már termelői piacokon is hozzájuthatsz a minőségibb termékekhez, ezzel pedig egy helyi termelő működését is támogathatod. A mediterrán diéta ajánlása szerint sokkal több halat és tengeri herkentyűt kellene fogyasztanunk. Mivel utóbbihoz itthon nehéz hozzájutni, figyelmen kívül hagyhatod ezt az ajánlást. A halakat azonban érdemes beiktatni az étrendedbe. A magyar vizek halban gazdagok, érdemes kipróbálni őket, a fűszerezésen és különféle elkészítési módokon sok múlik, így akár egy kevésbé jó húsú halat is feldobhatsz. Végül jöjjenek azok az élelmiszerek, amiknek minden étkezés alkalmával ott a helyük a tányérodon. És nem csak díszként! Válassz szezonális zöldségeket, készíts nagy adag salátát, legyen az a köret minden étkezés mellé! A magyar emberek sajnos sokkal kevesebb rostot fogyasztanak, mint amennyit kellene, pedig ez a tápanyag elengedhetetlen az egészséges emésztéshez. Vezesd be napi szinten a hüvelyeseket az életedbe. Fedezd fel a csicseriborsót, készíts belőle ragulevest, vagy vedd elő a szilveszterkor vásárolt lencsét a szekrényből és dobj össze egy laza lencsesalátát! Abban biztos lehetsz, hogy a tested meghálálja majd, ha értelmes ennivalóval táplálod!
Nyitókép: Westend61/GettyImages