1 perc egészség: Az esti vagy a reggeli zuhany jobb a bőrünknek?

Amióta az eszemet tudom, a napindító kávé és a frissítő reggeli zuhany kombóra esküszöm. Esténként gyakran beiktatok egy gyors fürdést, de ha csak kevés időm van, inkább reggel pattanok a zuhany alá. De valójában melyik a jobb választás?

Ha a tisztálkodásról van szó, még mindig az az elsődleges vitatéma, hogy kádban fürdünk vagy zuhanyzóban tusolunk inkább. Egy 2018-as kérdőíves vizsgálat szerint a kitöltők 62 százaléka zuhanyozni szeret, 23 százalék ragaszkodik a kádhoz, a többi megkérdezettnek pedig mindegy, hogy fürdik vagy tusol. A zuhanyzásra szavazók több mint negyede azért választja a tisztálkodásnak ezt a formáját, hogy spóroljon a vízzel, a többség viszont relaxációként tekint a tusolásra.

Idén végre egy olyan kutatás is megjelent, amiből az is kiderül, reggel vagy este népszerűbb a zuhanyzás. A svéd szépségmárka, a FOREO legújabb felmérése szerint a megkérdezettek 61 százaléka inkább ébredés után tusol le.

zuhanyzás
Fotó: Zero Creatives/Image Source/Getty Images

Frissítő hatás ide vagy oda, nincs olyan bőrgyógyász, aki ne vonná fel a szemöldökét az eredmények hallatán, ugyanis bőrápolás szempontjából az esti zuhanyzás a legkedvezőbb. Gondolj csak bele, mit művel éjszaka a bőröddel a rengeteg kosz, por, baktérium és méreganyag, ami a nap során rárakódott. Az önmagában még nem elég, ha lemosod a sminked, a pattanások, kiütések és egyéb bőrproblémák megelőzéséhez meg kell szabadulnod az összes szennyeződéstől. Ha nem szeretnél lemondani a reggeli zuhanyról, iktass be egy rövid esti rituálét is a bőröd egészségéért. Csak arra figyelj oda, hogy egyik tisztálkodás se tartson tovább öt percnél. Ne használj túl forró vizet, és inkább bőrbarát, illatanyagmentes kozmetikumokkal ápold a bőröd. Az ekcémával és a dermatitis-szel (a bőr gyulladásos betegsége) küzdőknek viszont nem ajánlják a bőrgyógyászok a napi két tusolást.

Nyitókép: Zero Creatives/Image Source/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: