A zellerlé trend még 2018-ban robbant be a köztudatba és máig is az egyik legnépszerűbb superfood-őrületnek számít. Vannak, akik igazi csodaszerként tekintenek erre a zöldségre, mások nem ismerik el a jótékony hatásait. Lássuk a tényeket!
A zellerlé-hullámot Anthony William indította el egy 2018-ban megjelent cikkével, amelyben a zöldség testsúlycsökkentő, emésztésjavító, energetizáló és méregtelenítő hatását boncolgatta. Állítása szerint a zeller képes helyreállítani az idegrendszer megfelelő működését, olyan kórokozókat pusztít el, mint a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein–Barr-vírus, és mérsékli a poszttraumás stressz szindróma, illetve a hozzá hasonló mentális betegségek tüneteit is. Ez mind igazán kecsegtető, sőt talán túl szép is ahhoz, hogy igaz legyen. Éppen ezért a racionális gondolkodású emberek rögtön gyanút is fogtak.
Bár vannak, akik kétségbe vonják a gyógyhatásait, ennek ellenére tovább hódít a zellerőrület. Idén megjelent William új könyve a zöldség áldásos hatásairól, így továbbra is aktuális marad a kérdés, hogy mi is a teljes igazság a trend kapcsán. A zeller mely tulajdonságai bizonyítottak tudományosan, és mely csodaszámba menő hatását érdemes fenntartással kezelnünk? Ennek jártunk utána.
Mi az, ami csupán hype-nak tűnik?
- William szerint áldásos hatású, azonosítatlan ásványi sókat tartalmaz a zeller. Erre nincs tudományos bizonyíték, és ő maga sem igazolta állítását.
- Ugyan számos egyéni beszámolót olvashatunk csodának kikiáltott gyógyulásokról, orvosilag nincs alátámasztva, hogy a zeller valóban enyhítené a szorongás, az akné, az ízületi fájdalmak, a pikkelysömör, a Crohn-betegség és a sclerosis multiplex tüneteit.
- Nincs rá bizonyíték, hogy a zeller lé formájában egészségesebb lenne, mint egészben fogyasztva.
- A zeller nem tartalmaz több bioaktív vegyületet más zöldségeknél, ezért bátran facsarhatunk mellé más leveket is.
Mik a tudományosan igazolható jótékony hatásai?
- A zellerlé kalóriaszegény ital, ami értékes tápanyagokat rejt magában.
- Maga a zöldség és a belőle kinyert lé is tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, mint például A- és C-vitamint, béta-karotint, nátriumot, káliumot, folsavat és magnéziumot.
- A szervezet számára előnyös, természetes bioaktív fitokemikáliákat tartalmaz, mint az apigenin és a luteolin, amik laboratóriumi vizsgálatok által bizonyított, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak.
- A zellerlé természetes vizelethajtó, ami segíthet megelőzni a vizesedést és a puffadást. Napi négy szár zeller elfogyasztása pedig csökkentheti a vérnyomást is.
- Ha a zellert egészben fogyasztjuk, több rostot vihetünk be a szervezetünkbe, ami segíti az emésztést és jó hatással van a bél mikrobiomjára is, így a zellerlé-facsarás helyett turmix készítését ajánlják a táplálkozási szakértők.
Nyitókép: KucherAV/Getty Images
(mindbodygreen.com)