1 perc egészség: Egy kutatás szerint az európai nők többet alszanak, mint a férfiak

Pillanatok alatt el tudok aludni, és ahogy a párom fogalmaz, egy atomrobbanásra sem riadnék fel. Szerintem csak azért zavarja a dolog, mert többet alszom, mint ő. Egy új kutatás szerint ez nem csak nálunk van így!

A Sleep Medicine szaklapban megjelent nemzetközi kutatás során 16 és 30 év közöttiek alvási szokásait vizsgálták több mint 17 ezer résztvevőnél, amelynek 56 százaléka nő volt. A 14 napig tartó megfigyelés során mindegyik alany sportórát viselt az ágyban, amely összetett alvási elemzést készített az éjszakák alatt. Végül a kutatók összehasonlították a résztvevők alvásciklusát, és figyelembe vették a pihenésüket befolyásoló tényezőket is (például a social jet lag jelenségét. Ez akkor jelentkezik, amikor hétvégén felborul az alvásciklusunk, ezért hét elején sokkal fáradtabbak vagyunk.)

Azt gondolnánk, hogy kulturális különbségek és eltérő időzónák ide vagy oda, mindenki igényli a megfelelő időtartamú, pihentető alvást, de a kutatásból az derült ki, hogy kontinensenként eltér, ki mennyit alszik. Az ázsiaiak, illetve a közép- és dél-amerikaiak például sokkal kevesebbet pihennek, mint az észak-amerikaiak vagy az európaiak. És itt jön egy érdekes adat, a vizsgálat során azt is megállapították, hogy az európai nők nemcsak többet alszanak, mint a férfiak, de korábban is vonulnak el esténként.  Ezt azzal magyarázták, hogy míg tinédzserkorunkban veszítünk az alvási időnkből, a harmincadik életévünkhöz közeledve már kevesebbet éjszakázunk. Felnőttként egyre többet pihenünk, majd visszaállunk a korán fekszünk, korán kelünk rendszerre. És őszintén szólva, mi csináljuk jól!

A késői elalvás és az alváshiány, vagyis a napi 7-9 óránál kevesebb pihenés ugyanis nem csak fáradtsághoz és rosszabb teljesítményhez vezet. A kialvatlanság gyengíti az immunrendszerünket, hozzájárul a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához is. Kevesen tudják, de az alvásproblémák is innen eredeztethetőek. Az európaiak 29,6 százaléka, és a magyarok 31,3 százaléka alvászavarral küzd. Ilyen például az alvási apnoe, amely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad vagy a krónikus alváshiány is. Ahhoz, hogy ezeket kivédjük, törekedjünk a 8 óra munka, 8 óra pihenés szabály betartására.

Nyitókép: Willie B. Thomas/DigitalVision/GettyImages
(sciencedirect.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: