1 perc egészség: Ezért ne aludj ventilátor mellett még a kánikula ideje alatt se

Fő ellenségünk: a rengeteg por

Nincs légkondi a lakásodban, ezért a ventilátor biztosítja a túlélésed a legnagyobb nyári melegben? Kánikula ide vagy oda, lehet, hogy rosszabbul jársz, ha így küzdesz meg a forrósággal az éjjeli órákban!

A ventilátor ugyan hűti és frissíti a levegőt és segít elűzni a kellemetlen szagokat, de egyúttal a port és a pollent is keringeti. Nézd meg közelebbről a gép lapátjait! Ha porosak, minden bekapcsolásnál ezeket a részecskéket keveri a levegőbe. Az allergiások, az asztmások és a szénanáthával küzdők tehát jobban járnak, ha legalább éjszakára kikapcsolják.

De nem csak a por miatt káros az egészségre!

Szárítja a bőrt és az orrjáratokat is, utóbbi hatására egyre több nyálka termelődik, ami orrduguláshoz és fejfájáshoz vezethet. Ha résnyire nyitott szájjal vagy szemmel alszol, szintén irritációt okozhat. Ennyit a pihentető alvásról! És akkor még nem is beszéltünk az izomgörcsökről! Azok, akik közvetlenül magukra irányítják a ventilátort, ébredés után izomfájdalmat tapasztalhatnak, a koncentrált hideg levegő ugyanis megfeszíti az izmokat. A probléma főként akkor jelentkezik, ha az arcot éri a fuvallat. Ha arra ébredsz reggel, hogy beállt a nyakad, valószínűleg a ventilátor a ludas.

Van viszont egy nagy előnye is!

A ventilátor hangja nagyon hasonló a fehér zajhoz, ami különböző hangfrekvenciákat ötvöz, ezáltal olyan zúgást generál, ami segít az elalvásban. Blokkolja a zavaró háttérzajokat, például az autóriasztók sípolását, a szomszédok hangoskodását, az ajtócsapódást vagy a szirénákat. Akkor is érdemes bevetned, ha nehezen alszol el teljes csendben. A kipróbálásához elég a ventilátor használata, ez ugyanis egy olcsó, DIY-megoldás a fehér zaj helyettesítésére.

Most akkor használjam, vagy sem?

Allergia és bőrszárazság esetén nem javasolt, de ha mégis úgy döntesz, hogy a káros hatásai ellenére is bekapcsolod éjszaka, például a fehér zaj generálásához, semmiképp se irányítsd az arcodra a gépet! A szobádban tomboló hőség enyhítésére pedig érdemes más megoldásokat keresned: tárd ki az ablakod éjszaka, szabadulj meg a paplanodtól, vagy használj vékonyabb takarót.

(sleepadvisor.org)

Nyitókép: AE Pictures Inc./GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: