1 perc egészség: Felszedtél néhány kilót mostanában? A kutatók szerint akár ez is lehet az oka!

Nincs pihentető alvás reflektorfényben

Veled is előfordul, hogy sorozatnézés, olvasás vagy késő esti munka közben elalszol a tévé, a lámpa vagy a laptopod mesterséges fénye mellett? Úgy tűnik, a reggeli fáradtság és a kialvatlanság mellett pluszkilókat is jelenthet ez a rossz szokás.

A stresszes gondolatokat néha csak egy filmmaraton vagy egy jó könyv űzi el, de ha hajlamos vagy elaludni a lámpa vagy a tévé fénye mellett, érdemes átgondolnod az esti rutinod! A JAMA Internal Medicine tudományos szaklapban közölt új kutatás eredménye szerint ugyanis kapcsolat van a mesterséges fénynél való alvás és a nők hízása között.

A kutatók 43 722 az Egyesült Államokban és Puerto Ricóban élő nővel beszélgettek az alvási szokásaikról. Felmérték, hogy ki alszik teljesen sötétben, esti fénynél, a szobán kívülről beszűrődő fénynél, bekapcsolva hagyott TV vagy lámpafény mellett. Ezután levették az alanyok méreteit, megmérték a súlyukat és kiszámolták a testtömegindexüket. Az adatok összegyűjtése után elköszöntek a résztvevőktől, majd 5 évvel később ismét felvették velük a kapcsolatot.

Hízhat, aki nem sötétben alszik

Azok a nők, akik mesterséges fény mellett aludtak, 17 százalékkal nagyobb eséllyel híztak legalább 5 kilót az eltelt 5 év alatt. A súlygyarapodás és a szobán kívülről beszűrődő fény között csekély összefüggést találtak, az éjjeli lámpa fénye mellett való alvásnak pedig nincs köze a hízáshoz az eredmények szerint. De természetesen nemcsak a fényt kezelték fontos tényezőként a kutatók a súly kérdésében, többek között az alanyok által bevitt kalóriamennyiséget, a testmozgást, a résztvevők párjának életkorát és a gyerekeik számát is figyelembe vették.

Mi lehet az oka a hízásnak?

A rossz minőségű alvás köztudottan hatással van a hízásra, de ez még nem magyarázat a mesterséges fény mellett való alvás és a súlygyarapodás kapcsolatára. A kutatók szerint a hormonok lehetnek felelősek az alanyok hízásáért. Genetikailag a sötétben való alváshoz vagyunk szokva, így a mesterséges fény megzavarhatja a hormonokat, ami könnyen hízáshoz vezethet.

Mit jelentenek ezek az eredmények ránk nézve?

Semmiképp sem azt, hogy ha lekapcsoljuk a villanyt, kiiktatjuk a tévét és a laptopot, nem kell aggódnunk a pluszkilók miatt! A jól átgondolt, egészséges diéta, a rendszeres testmozgás és más életmódbeli tényezők határozzák meg elsősorban a súlyunkat, de ha odafigyelünk a lámpák lekapcsolására, sokat tehetünk azért, hogy reggel kipihentebben ébredjünk.

Nyitókép:  Marcos Mesa Sam Wordley/Shutterstock
(popsugar.co.uk)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: