1 perc egészség: Itt egy újabb ok, hogy beiktass egy délutáni szundit!

Ha éjszaka keveset aludtál és a kedved sem az igazi, ne sajnáld magadtól a munka utáni délutáni szundit. Egy új kutatás szerint ugyanis boldogabbak azok, akik nem vetik meg a sziesztát!

Nemrég arról írtunk, hogy az európai nők többet alszanak, mint a férfiak, és nagyon is jól teszik: napi 7-8 óra alvással elkerülhetők az alvászavarok és a krónikus fáradtság. Ha ennél kevesebbet alszol, még mindig beiktathatsz egy délutáni szunyókálást, ami nemcsak növeli a teljesítőképességed és hozzájárul az egészségedhez, de a kedveden is javíthat!

A Hertfordshire Egyetem új kutatása szerint ugyanis sokkal boldogabbak azok, akik időt szakítanak a délutáni pihenésre. A kutatók egy nap leforgása alatt több mint 1000 részvevőt kérdeztek meg arról, hogy sziesztáztak-e délután. Az alanyoknak azt is meg kellett határozniuk, hogy éppen mennyire érzik magukat boldognak. A résztvevőket három csoportra osztották: voltak, akik nem pihentek délután, mások kevesebb, mint 30 perces szundit tartottak, a többiek pedig fél óránál hosszabb alvást iktattak be.

A rövid szundi felvidít

Kiderült, hogy inkább a fiatalok hódolnak a hosszabb délutáni alvásnak. A megkérdezett 18 és 30 év közöttiek 43 százaléka, az ötven év felettieknek viszont csak 30 százaléka szunyókált többet 30 percnél. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, mennyire függ össze az alvással töltött percek száma a kedélyállapotukkal. Az eredmények szerint:

  • a rövid ideig szunyókálók 67 százaléka,
  • a fél óránál tovább alvók 56 százaléka,
  • és a délutáni pihenést kihagyók 60 százaléka vallotta boldognak magát.

Ez alapján úgy tűnik, ha hosszúra nyújtjuk a sziesztát, nem annyira vidám az ébredés. Már csak azért sem, mert a szervezetünket is megterheli az édesnek hitt hosszú pihenő.

A hosszabb szundi árt az egészségnek

Korábbi kutatások is igazolták, hogy a 30 percnél rövidebb délutáni alvás segít fókuszálni, növeli a teljesítőképességet és a kreativitást, most pedig már azt is tudjuk, hogy a kedvünkön is javít. A hosszabb csendes pihenők viszont többet ártanak, mint használnak. A NASA egyik kutatása szerint azoknál, akik gyakran dőlnek le délután hosszabb időre, 82 százalékkal emelkedhet a szívbetegségek kockázata.

Kevés helyen népszerű a szieszta

Az olaszok dolce vita életstílusa elképzelhetetlen szieszta nélkül, sőt a spanyolok is szunyókálnak délutánonként, de Európa más országaiban kevés helyen terjedt el ez a jó szokás. Néhány sikeres vállalat már teszteli a szundi hatékonyságát: a Ben & Jerry’s és a Google is szundiszobákat hozott létre a dolgozók részére. Vajon minket is elér majd ez a trend? A haladó szellemiségről csak annyit, hogy nálunk a szerkesztőségben is van egy kanapé, ahol ebéd után elnyúlhatunk egy kicsit. Éljen! 🙂

Nyitókép: Plume Creative/DigitalVision/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: