1 perc egészség: migrént okozhat, ha ennél több kávét iszol naponta

Amikor szinte szétrobban a fejünk a koffeintől

„Ne igyál annyi kávét, mert megfájdul a fejed!” - mondják gyakran, de pontosan hány csészényi adag az, ami még belefér? Egy csapat kutató 6 héten át vizsgálta a migrénnel küzdő alanyok kávézási szokásait, hogy végül előállhassanak egy számmal.

Az American Journal of Medicine tudományos lapban közölt kutatás során a koffeintartalmú italok és a fejfájás összefüggéseit vizsgálták. A kutatók 98 epizodikus migrénnel küzdő alany kávézási szokásait figyelték meg 6 héten át. A résztvevők minden nap beszámoltak arról, mennyi kávét, teát, üdítőitalt vagy energiaitalt fogyasztottak, napi kétszer pedig a migrénes fájdalmaik kezdeti időpontját, időtartamát és erősségét is feljegyezték. Más, migrént kiváltó tényezőkről is kikérdezték őket, mint például a gyógyszerszedés, az alkoholfogyasztás, az aktivitási szint, az alvászavarok, a menstruációs vérzés, az őket érő stressz vagy a depresszió.

Lehet kávézni, de csak mértékkel

Egy koffeintartalmú ital 25-150 milligramm koffeint tartalmaz. Az alanyok eredményeit fölösleges lett volna összehasonlítani, az ugyanis meghatározhatatlan, hogy pontosan mennyi koffeint fogyasztottak. A kiértékeléskor ezért azt vetették össze, hogy hány migrénes epizódja volt egy egyénnek a koffeintartalmú italok fogyasztása után, illetve mennyi volt azokon a napokon, amikor nem ivott kávét. Egy-két fekete általánosságban nem okozott fejfájást az alanyoknál, de három vagy több csészényi ital már növelte a migrén kockázatát aznap vagy másnap.

Elizabeth Mostofsky, a Harvard Egyetem kutatója szerint, míg az alváshiány egyértelműen növeli a migrén valószínűségét, a koffein hatása ennél sokkal összetettebb: migrénes fejfájást válthat ki, de segíthet is kordában tartani a tüneteket. Hogy hogyan reagál rá a szervezet az a dózistól és a fogyasztás gyakoriságától függ.

(thestatesman.com)

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: