1 perc szépség: Egy parfümnek is van lejárati ideje?

Meddig áll el a kedvenc illatod?

A kedvenc illatodból már csak néhány csepp van, amit a különleges pillanatokra tartogatsz? Nos, ha magadra permetezve úgy érzed, hogy veszített az erejéből, akkor gyanakodhatsz arra, hogy lejárt a szavatossági ideje. Merthogy a parfümöknek is van!

Évekkel ezelőtt a közvetlen környezetemben már többször felmerült a kérdés, hogy vajon van-e egy parfümnek lejárati ideje? Meg tud-e romlani egy illat? Az igazság az, hogy igen, de van néhány dolog, amire ha odafigyelünk, növelhetjük a kedvencünk „élettartamát”. Hogy egy parfüm meddig tart ki, az attól is függ, hogy mennyire jó minőségű a választott termék, a benne lévő illatjegyek is meghatározóak, valamint az, hogy hol és hogyan tároljuk.

Egy parfüm is megromolhat?

A parfümök és az eau de cologne illatok is megromolhatnak idővel. A legtöbb parfümnek nincs szigorú lejárati határideje, de van olyan, amit jó egy éven belül felhasználni, és van, ami akár 10 évig is eláll a polcon és semmi baja nem lesz (habár azt szokták javasolni, hogy 3-5 évnél tovább ne őrizgessünk egy illatot).

A szakértők szerint állítólag azok a kompozíciók, amelyeknek alapjegyei például az ámbra vagy a pacsuli sokkal tovább kiállják az idő próbáját. Sőt, sokan ezekről úgy beszélnek, mint a jó borról – idővel csak még jobbak lesznek. A virágos, citrusos és zöld parfümök ezekkel szemben sokkal hamarabb tönkremehetnek.

Hogyan teszteld?

Illatozz! Ha úgy érzed, hogy a régen (vagy még sosem) használt parfümöd illata eltér attól, amit ismersz, akkor valószínűleg már lejárt a szavatossága. A másik módja annak, hogy teszteld az illatot, ha megfigyeled a színét. Ha sötétebb, mint korábban, akkor már mehet is a termék a kukába. Szintén arra gyanakodhatsz, hogy megromlott, ha opálossá válik az üvegben lévő folyadék. Vannak olyan parfümök, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak alkoholt. Ezek idővel elpárolognak, tehát ha azt látod, hogy megcsappant az üvegben lévő mennyiség (úgy, hogy nem is használtad), akkor könnyen lehet, hogy már nem jó a parfümöd.

Minden esetben keresd a csomagoláson a lejárati dátumot

A legtöbb illat csomagolásán feltüntetik a lejárati időt. Ez lehet a gyártási tétel kódjában (angolul batch kód, amelyben megjelölik, mikor és hol állították elő a terméket) vagy infót szerezhetsz a PAO (Period After Opening) szám alapján, amelynél azt jelölik, hogy felbontás után mennyi ideig használhatod fel a terméket. Ezeket legtöbbször az üveg alján vagy a doboz peremén tüntetik fel.

Hogyan tárold a parfümöd?

Te magad is sokat tehetsz azért, hogy minél tovább kitartson a kedvenc parfümöd. Például ne tedd ki tűző napfénynek, inkább tárold a hűvösben (de ne túl hidegben). A legjobb, ha a hálószoba fiókjában vagy a gardróbodban kap helyet.

Nyitókép: Kzenon/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: