10 dolog, amit nem tudtál a popzene örök istennőjéről, Cherről

Minden idők egyik legnépszerűbb és legsikeresebb énekesnője, Cherilyn Sarkisian 1946. május 20-án született, azaz éppen ma ünnepli a 76. születésnapját. Ám visszavonulásról szó sincs: Cher még mindig a címlapok és a színpadok sztárja!

Ki merem jelenteni, hogy Cher neve mára fogalom lett. Ő a „soha meg nem öregedő popdíva”, aki a plasztikai műtéteinek hála valóra váltotta, amiről egyik dalában énekelt („If I Could Turn Back Time”), és valóban visszafordította az idő múlását. Pedig sokkal több annál, mint egy nő, aki állandóan a korral harcol, hiszen karrierje során lenyűgöző eredményeket ért el a zenei életben és a filmvilágban is. Olyan klasszikusokat köszönhetünk neki mint, a „Strong Enough”, a „Believe”, vagy az „All or nothing”.

Örökké tartó lendület

Ráadásul annak ellenére, hogy 2002-2005 között már megtartotta búcsúturnéját, „Living Proof: The Farewell Tour” (vagyis, „Élő bizonyíték: A búcsú turné”) néven, 2018-ban visszatért. A „Here We Go Again Tour” (azaz, „Újra itt jövünk”) koncertsorozatával bebizonyította, még mindig képes arra, hogy felrobbantsa a színpadot. Szerencsés vagyok, mert a mannheimi állomáson én is megnézhettem őt élőben: egy biztos, ha valaki ennyi idősen ilyen energiával végigcsinál egy műsort, az csakis vastapsot érdemel. A közönség soraiban a legkisebbektől kezdve a legidősebbekig mindenki kívülről fújta a dalait, a zenéi ma is láthatatlan kapcsolatot képezenek a generációk között. És ami a legjobb: Cher nem fél viccet csinálni abból, hogy mit gondolnak róla. Amikor a koráról beszélt a koncertjén, azon gondolkozott hangosan, miért tapsolnak az emberek, mikor kijelenti, hogy 73 éves?

„Vajon ez annak szól, hogy még mindig élek? Na, mindegy… A ti nagyitok mit csinál este?”

Íme 10 dolog a szülinapos Cherről, ami sokkal többet mesél róla, mint a kora!

1. Cher édesanyja, Georgia Holt modellkedéssel és színészettel is foglalkozott, és néha a lányait is bejuttatta egy-egy TV showba háttérszereplőként. Például a The Adventures of Ozzie and Harriet-be.

2. Bár az énekesnőnek mindig jó kapcsolata volt az édesanyjával, voltak nehéz pillanataik is. Georgiának több házassága is tönkrement, folyamatosan költözködtek és gyakran súlyos anyagi gondokkal küzdöttek. Egyszer az is előfordult, hogy Chernek néhány hétre egy árvaházban kellett maradnia, és bár mindennap találkozott az édesanyjával, traumaként élték meg ezt az időszakot. Cher a mai napig nagyon közel áll Georgiához, 2018-as „Dancing Queen” című albumát is neki ajánlotta.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cher (@cher) által megosztott bejegyzés,

3. Ha nagyon fülel az ember, hallhatja Cher hangját olyan klasszikus dalok hátterében, mint például a „Be My Baby” a The Ronettestől, vagy a „You’ve Lost That Lovin’ Feelin” a The Righteous Brotherstől – ugyanis zenei pályafutását vokalistaként kezdte.

4. Több művésznevet kipróbált, mielőtt befutott volna Cherként. Az első dalát 1964-ben Bonnie Jo Masonként adta ki, majd ő lett a Sonny & Cher duó egyik fele (bár először Caesar & Cleóként léptek színpadra). A popcsillag egyébként 1962-ben találkozott későbbi férjével, Sonny Bonóval, ő mutatta be a zenei producernek, Phil Spectornak, aki kiadta az énekesnő első dalát. Cher egy ideig Sonny házvezetőnője is volt.

5. A Mego elnevezésű játékgyártó cég az 1970-es években Sonny és Cher babákat dobott a piacra. Az énekesnőt mintázó darabok egy időben népszerűbbek voltak még Barbie-nál is. 1976-ba ezek voltak a legnagyobb számban eladott babák.

Fotó: Getty Images

6. A legendás zenészpáros 1974 februárjában adta be a válókeresetet, melynek hátterében állítólag többek között az állt, hogy exférje a magánéletben és a karrierjében is kontrollálni akarta. Cher „kéretlen szolgaságnak” nevezte a helyzetét a válási iratokban, és azzal vádolta Sonny-t, hogy visszatartotta a bevételeit a fellépéseikből. A második házassága sem volt túl sikeres: mindössze 4 évig, 1975 és 1979 között volt Gregg Allman felesége – azaz egy évtized alatt két férjet is elhagyott.

7. Cher az évek során számos hírességgel randizott, például Gene Simmons-szal, Val Kilmerrel, és Tom Cruise-zal is, aki 16 évvel fiatalabb nála.

Fotó: Michael Caulfield Archive/Getty Images

8. Audrey Hepburn mindig lenyűgözte Chert, és imádta nézni a filmjeit. Miután megkapta az Oscart a „Holdkórosok”-ért, azt mondta: „A legfontosabb dolog az életemben az volt, hogy megnyertem a díjat. A második legfontosabb pedig az, hogy kezet rázhattam Audrey Hepburnnel, és azt mondta nekem, ’örülök, hogy te nyertél’”. Chert egyébként mindössze egy Tony-díj választja el attól, hogy csatlakozhasson az EGOT-klubhoz, amelynek Audrey is a tagja lett. (Olyan legendás művészek nyernek „felvételt” ebbe az elit körbe, akiknek munkásságát Emmy-, Grammy-, Oscar-, és Tony-díjjal is elismerték.)

Fotó: John T. Barr/Getty Images

9. Cher imádott cicáját, Mr. Biget a turnébusza alatt találta Detroitban, az egyik koncertjének helyszínén.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cher (@cher) által megosztott bejegyzés,

10. A popzene istennője sosem titkolta, hogy plasztikai műtétekkel próbálja megőrizni fiatalságát, és még ma is több évet letagadhatna a korából. „Az embereket mindig annyira lesokkolja, ha kijelentem, nem szeretnék megöregedni, mert szerintem azt várják, hogy valami olyasmit mondok, hogy ’Soha ilyen jól nem voltam, és ez nagyszerű, bla bla bla’. Nem. Ez nálam nem történik meg” – nyilatkozta. Chert egyébként még a kora sem állította meg abban, hogy a slágerlisták élére törjön: 52 éves volt, mikor kiadta „Believe” című számát, amivel elképesztő sikereket ért el.

Forrás: Little Things/CR Fashion Book
Nyitókép: Matt Winkelmeyer / Staff/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: