10 elsőre hihetetlennek tűnő tény az óceánokról

Minden második lélegzetvételhez az óceánok biztosítják az oxigént, mi mégsem vigyázunk növény- és állatvilágára. 1992 óta június 8-a az óceánok világnapja.

Idén a világjárvány miatt jóval kevesebb szó esett egy másik globális problémáról, az éghajlatváltozásról. Pedig a legfrissebb adatok azt mutatják, a Föld átlaghőmérséklete továbbra is rohamos mértékben növekszik. Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban világszerte csaknem egyötödével csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, szinte mindenhol megdőltek a melegrekordok. Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) pénteken tette közzé a legújabb mérések eredményét: májusban a levegő átlaghőmérséklete több mint 0,6 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál. Megdöbbentő adat, hogy Szibériában ez a szám majdnem elérte a 10 Celsius-fokot.

A klímakatasztrófa az óceánok növény- és állatvilágát is fenyegeti: a víz hőmérsékletének emelkedése miatt a korallzátonyok fele már elpusztult, valamint a vizekben lebegő 150 millió tonna műanyag hulladék is napi szinten veszélyezteti az élővilágot. A vízi élőlények megóvása érdekében számos óceánvédelmi projekt és kezdeményezés indult el az utóbbi években, amelyek erre a problémára hívják fel a figyelmet. Ma, június 8-án az óceánok világnapján például arra emlékeztetnek minket, hogy ez a kimeríthetetlennek tűnő életforrás hatalmas veszélyben van – mindannyiunk érdeke és felelőssége, hogy ezen változtassunk. Nézzünk 10 hihetetlen tényt, ami bemutatja, miért ilyen fontos ez:

1. A Föld felszínének 70 százalékát teszik ki

A Föld felszínének legnagyobb részét, 70 százalékát óceánok borítják. Az Amerikai Geológiai Szolgálat becslése szerint ez körülbelül 321 003 271 köbméter vizet jelent. Ez a hatalmas mennyiség adja a bolygó vízkészletének 97 százalékát és mindössze 3 százalék az édesvíz.

2. A Föld élővilágának legnagyobb része a vizekben él

Fotó: Sirachai Arunrugstichai/Getty Images

Mivel a bolygó felszínének közel háromnegyedét víz borítja, így nem meglepő, hogy a tengeri élőlények száma igencsak meghaladja a szárazföldön élőkét. Hihetetlenül hangzik, de a Föld növény- és állatvilágának 94 százaléka az óceánokban él.

3. Az óceánok napjainkban is számos titkot rejtenek

Ma már rengeteg információt megtalálhatunk a nagy vizekről és élővilágukról, de ez még mindig csak töredéke az igazságnak. Ugyanis az óceánok legnagyobb részét máig nem sikerült megismerni – a szakértők eddig csak az egyötödét fedezték fel. Folyamosan indulnak azok a kutatások, amelyek a vizek legmélyét próbálják feltérképezni és tovább bővíteni a tudásunkat.

4. A világ leghosszabb hegylánca a víz alatt található

A Föld leghosszabb hegylánca, a Közép-Atlanti-hátság szinte teljes egészében a víz alatt terül el, csupán Izlandon bukkan elő a vízfelszín felett. A hegyvonulat körülbelül 10-szer hosszabb, mint az Andok – az Atlanti-óceán mélyén, az északi sarkvidéktől kiindulva az Antarktiszig húzódik. A létezésére a 19. század végén derült fény, de azóta is kevés információt sikerült összegyűjteni róla – sokak szerint a Vénusz és a Mars felszínéről is több információ áll rendelkezésünkre, mint a Közép-Atlanti-hátságról.

5. Az óceánokban több történelmi jelentőségű műemlék található, mint a világ összes múzeumában

Egyedül a Miamitól délnyugatra elterülő gyönyörű szigetcsoport, a Florida Keys területén több mint 1000 hajótörést jegyeztek fel. Ez az egyik oka annak, hogy vizeinek nagy részét természetvédelmi területté nyilvánították, hiszen számos jelentős műemlék süllyedt a fenekére. De az elmúlt években még több víz alatti múzeumot hoztak létre, például a Földközi-tenger mélyén. Itt található a Cristo degli abissi (A mélység Krisztusa) műalkotás, amelyet egy elhunyt olasz búvár emlékére állítottak fel 1954-ben.

6. Az óceánok élővilágának csupán töredékét ismerjük

Fotó: LITTLE DINOSAUR/Getty Images

A Tengeri Élőlények Világkatalógusa (World Register of Marine Species) szerint máig 240 470 fajta vízi élőlényt regisztráltak. Mivel csak az óceánok egyötödét ismerjük, úgy gondolják, ez csak a töredéke az óceánok növény-és állatvilágának. Ezt a feltételezést igazolja, hogy folyamatosan új életformák létezését fedezik fel az óceánkutató szervezetek.

7. A bolygó oxigénkészletének legnagyobb részét az óceánoknak köszönhetjük

A tudósok egyetértenek abban, hogy az óceánok növényvilága nélkülözhetetlen az oxigéntermelés szempontjából. A világ tengereiben több milliárdnyi fitoplankton él, amelyek hatalmas mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg. A szakértők szerint az általunk belélegzett oxigén minimum felét ezek az élőlények termelik, de a pontos számot nehéz megállapítani. A becslések alapján a Föld oxigénellátásának 50-85 százalék köszönhetjük nekik.

8. Az óceán alatt is találhatunk folyókat is tavakat

Kevés olyan ritkaságot láthatunk a világon, mint az óceánok mélyén kialakult különálló tavak és folyók látványa. Ezek a különleges képződmények nemcsak az emberre, hanem a vízi élővilág legtöbb fajára nézve is halálosak, kizárólag egyes baktériumok, gyűrűsférgek és néhány rákfajta képes megélni bennük. Ugyanis a vizük nagyjából ötször olyan sós, mint az őket körülvevő tengervíz, ráadásul nagy mennyiségben tartalmaznak mérgező anyagokat, metánt és kén-hidrogént. A sajátos összetétel miatt nem keveredik össze a tengervízzel, sűrűsége és tömege miatt pedig az óceán fenekén ülepszik meg, néhány esetben lassan csordogál.

9. A bolygó legnagyobb vízesése az Atlanti-óceánban található

A Venezuelában található Angel-vízesést (3200 m) tartják a világ legnagyobb zuhatagának – ez az állítás azonban csak részben igaz, ugyanis az Atlanti-óceán mélyén egy ennél méretesebb képződményt fedeztek fel. A Dánia-szoros egy víz alatti zuhatag, amely a hideg és a meleg víztömeg találkozása miatt alakult ki és 3505 méteres magasságával kiérdemli az első helyet. Talán ennél is érdekesebb adat, hogy a Nemzeti Óceánszolgálat szerint a vízesés áramlási sebessége másodpercenként több mint 123 millió köbméter, ami ötvenezerszerese a Niagara-vízesés sebességének.

10. A világ legnagyobb óceánjából 25 000 sziget bukkan elő 

A Csendes-óceán szigetvilágának semmi sem ér a nyomába – 165 millió négyzetkilométeres területén összesen 25 000 sziget található.

Nyitókép: LFPuntel/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: