10 érdekesség, amit nem tudtál a pollenekről

Mekkora egy virágporszemcse, mit tartalmaz és milyen messzire juthat el? Jönnek az ilyen, és ehhez hasonló érdekességek a pollenekről.

Ha a pollen szót halljuk, általában a sokunkat kínzó allergia jut eszünkbe, és ezek az apró virágporszemcsék már meg is kapják az átkozott jelzőt, legalább gondolatban. Pedig érdemes picit belemenni a részletekbe, mert ahogy az lenni szokott, a felszín alatt itt is sok olyan infó bújik meg, amit nem tudunk – pedig érdemes! Jöjjenek most olyan érdekességek a pollenekről, amelyeket szerintünk te sem tudtál (de nem bánod meg, ha megtudod).

Egyáltalán mekkorák a pollenek?

Apró virágporszemcséket értünk alatta. A virágpor nemcsak a növények szaporodására szolgál, hanem az állatoknak és az embereknek táplálék is. Hogy mennyire aprót, arról a dm Active Beauty magazinjában olvastam még korábban. Egy-egy pollen 5-200 mikrométer nagyságú, növényfajtától függően. Jól sejted: annyira aprócskák, hogy szabad szemmel nem láthatók.

Érdekességek a pollenekről és azok tartalmáról

Amilyen picik, annyira komplexek. A pollenszemcsékben megtalálhatók olyan nyomelemek, mint a vas, a magnézium vagy a foszfor. Emellett ott vannak bennük a különféle vitaminok, ásványi anyagok, de zsírok, szénhidrátok, enzimek és esszenciális aminosavak is. 

Milyen messzire juthatnak el?

A pollenszemcsék annyira aprócskák, hogy könnyen felkapja és reptetheti őket a szél. Hogy milyen messzire, az persze, változó, de akár 1500 méter magasra és 300 km távolságra is eljuthatnak egy-egy növény pollenjei.

Mit jelent maga a szó?

A virágpor szót 1760 óta használják tudományos szövegekben, és azt jelenti, hogy „a virágok megtermékenyítő része”. Korábban port vagy finom lisztet jelentett.

Mióta tudjuk, hogy allergiás tüneteket okozhatnak a pollenek?

Valószínűleg már évszázadokkal ezelőtt gyaníthatták az emberek ezt az összefüggést. De csak 1819-ben írta le egy liverpooli orvos, Dr. John Bostock a vörös szemmel, tüsszögéssel, néha légszomjjal járó tünetegyüttest, amit hay fevernek nevezett el. Szó szerint szénalázat jelent, magyarul a szénanátha nevet kapta.

Hányan lehetnek allergiásak rájuk?

Ha az átlagot nézzük, ötből egy embert érint a szénanátha a világon, de korántsem csak az emberi fajnak okozhatnak kellemetlen tüneteket a virágzó növények, ugyanis például házi kedvenceink is lehetnek szénanáthásak.

Meddig tart a pollenszezon?

Kis tavaszi orrfolyás, nyári tüsszögés, aztán a dolog le van tudva? Ez egyáltalán nem biztos, és nem is általános, hiszen a pollenszezon szinte egész évben tart. Már januárban elkezdődhet, és akár novemberig húzódhat. A tünetek megjelenése pedig akkorra várható, amikor azok a növények virágoznak, amikre allergiásak vagyunk. Tehát simán lehet, hogy nálad tavasz vagy nyár a szemviszketős, könnyezős, orrfújós időszak, másnak viszont később kezdődik (például a parlagfűallergiásoknak).

A beporzók sokszínűsége

Ha a beporzók kapcsán a méhekre és apró bogarakra gondolsz, tulajdonképpen igazad van, de tovább kell tágítanod ezt a képet, nem is kicsit. Becslések szerint ugyanis kb. 200 000-300 000 faj szolgálhat beporzóként világszerte, például pillangók, bogarak, lepkék, legyek, szúnyogok és méhek.

A méhek elképesztő munkát végeznek

Ezeknek az apró állatkáknak az utódaik felnevelése miatt van szükségük a virágporra. Egy raj évente 150 000 utódot hoz létre, akiknek a felneveléséhez 25-30 kg virágporra van szükség. Ez azért is elképesztő mennyiség, mert egy méh egyszerre csak néhány miligrammot tud szállítani.

Érdekességek a pollenekről és a szorongásról

Egyes embereknél összefüggés van a pollenszint és a szorongás között. Az International Journal of Child Health and Human Development szerint a magas pollenszint befolyásolhatja a szorongás szintjét azoknál az embereknél, akik visszatérő hangulatzavarokban, például bipoláris zavarokban szenvednek. 

Források: metoffice.gov.uk és dropcopter.com
Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: