10 étel, amit ne dobj ki, mert lejárat után is fogyasztható

Biztosan veled is előfordult már, hogy a hűtőd tartalma a kukában végezte, mert látszólag már lejárt a szavatossági ideje a termékeknek. De vajon tényleg megbízható ez a dátum?

Sokan azzal a tudattal élünk, hogy a szavatossági idő kőbe vésett szabály, így amint meghaladjuk az előírt napot, azon nyomban mennie kell a kukába az ételnek. Sok esetben viszont a feltüntetett szavatossági idő aligha számít, vagy csak iránymutatóként működik. Legyen szó a hetek óta a hűtő mélyén lapuló joghurtról, vagy épp a szekrényben porosodó tésztáról, számos étel bőven a lejárat után is fogyasztásra alkalmas, így nem kell mindent reflex-szerűen kidobni, csak mert a doboz erre „utasít”. Mutatjuk, hogy melyik a 10 leggyakoribb étel, amelytől hajlamosak vagyunk feleslegesen megszabadulni.

1. Konzervek

Ez azért nem olyan meglepő, de a konzerves ételek hosszú évekig elállnak, még a lejárati idő után is, mivel a kialakításuknak köszönhetően a legmakacsabb baktériumok se képesek megtámadni az ételt. Ameddig a doboz nem sérül vagy puffad fel, addig biztosak lehetünk benne, hogy ehető a tartalma.

2. Gabonapehely

A különböző gabonapelyhek talán kissé elvesztik a ropogós állagukat egy idő után, de egyébként teljes nyugalommal fogyaszthatók a szavatossági idő leteltével is. Ha pedig alaposan lezárva tároljuk, még több hónappal hosszabbíthatjuk meg az élettartamukat.

3. Tészta

A tésztafélék szavatossági idejének a határa a csillagos ég. Jóval a lejáratuk után is, ha megfelelően tároljuk és semmilyen jelét nem látjuk a kártevőknek vagy penésznek, nyugodt szívvel tálalhatjuk ebédként vagy vacsoraként bármikor.

fotó: Westend61/GettyImages

4. Szárított hüvelyesek

A szárított hüvelyesek, mint a bab, a lencse, a sárgaborsó és társaik, komoly túlélők. Bár az idő haladtával talán lassabban puhulnak meg, kellő mennyiségű főzéssel és áztatással, bármikor számíthatunk rájuk.

5. Rizs

A tésztához hasonlóan a szárított rizs ­– főleg a fehér rizs – száraz, hűvös helyen tárolva hosszú-hosszú ideig maradhat a szekrény lakója. A barna rizs rövidebb ideig áll el, de a megfelelő tárolás mellett ez is sokáig felhasználható.

6. Vaj

A sótlan vaj, főleg hűtőben (vagy akár a fagyasztóban) tárolva, jóval a szavatossági idejének lejárta után is teljesen rendben van, magas zsírtartalmának köszönhetően ugyanis lassan romlik.

7. Méz

A méz lényegében halhatatlan. Érdekes tény, hogy régészek fáraók sírkamrájában is találtak még ma is fogyasztható mézet. Idővel talán kissé kristályosodik, de egy gyors hevítés hamar helyreállítja eredeti, aranyszínű állapotát. Szóval teljesen felesleges a lejárati időn aggódni, a méz sokáig képes megédesíteni az életed.

8. Tej

A tej esetében a szaglásunkra kell hagyatkoznunk. Ha már lejárt a szavatossági ideje, de semmi fura nem érződik rajta, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk. Higgy az érzékszerveidnek, ritkán csapnak be.

9. Kenyér

A kenyér trükkös lehet, de igazából, amíg nincs rajta penész ­– legfeljebb kissé szárazabb az állaga ­– pirítósként jobb, mint új korában. Ha pedig egy egész kenyérről van szó, nincs olyan, amit a sütő ne tudna megoldani.

10. Joghurt

A joghurtot a benne található jótékony baktériumoknak köszönhetően gyakran még a lejárta után is lehet fogyasztani. Ha nincs nyoma penésznek vagy furcsa szagnak, akkor valószínűleg még mindig jó reggelire vagy uzsonnára.

 

Forrás: Running to the Kitchen
Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
    Legnépszerűbb cikkek: