10 étkezési szabály, ami szent az olaszok számára

Legyen szó tésztakészítésről, a borról vagy az élet élvezetéről, az olaszok tudnak valamit. A kultúrát, aminek középpontjában az étkezés áll, világszerte irigylik. Lássuk mik az olaszok legfőbb szabályai, ha étkezésről van szó!

Az étkezés és az italfogyasztás nem csupán időtöltés Itáliában, hanem a mindennapok tréfát nem ismerő szokása. A reggeli első presszótól, egészen a késő esti koccintásig, egy olasz nap tele van bonyolult szabályokkal arra vonatkozóan, hogy ki, hogyan, mikor és kivel ossza meg az ételeit, illetve milyen módon fogyasszák a borokat. Ez egy életmód, és vitathatatlanul az egyik legjobb stratégia arra, hogyan élvezzük és ünnepeljük az életet. Ezt a 10 szabályt érdemes betartani, ha szeretnénk belekóstolni az olaszok mindennapjaiba.

1. Tartsd frissen!

A termelői piac az olaszok legjobb barátja, mert tudják, hogy ott mindig friss és minőségi alapanyagokhoz juthatnak. Természetesen szupermarketeket is találni a mediterrán országban, de ha érett paradicsomra, ízes sajtokra és selymes olívaolajra vágyunk, akkor egyenesen a forráshoz kell mennünk, úgyhogy irány a szabadtéri piac.

2. Az évszakkal harmóniában

A legtöbb zöldség és gyümölcs szezonális. A nagy üzletek kínálata senkit se tévesszen meg! Minden egyes ételnek megvan a saját időszaka. A legfinomabb paradicsomot májustól októberig tudjuk beszerezni. Az olajbogyók betakarításának ideje a késő ősz. Az olaszok jól tudják mindezt, ezért vásárlási és étkezési szokásaikat az évszakokhoz igazítják.

3. A kávézás íratlan szabálya

Az olaszok nem sokat foglalkoznak a reggeli étkezéssel. A reggeli jellemzően abból áll, hogy beugranak a kávéházba, kellemesen elbeszélgetnek a pincérrel, amíg felhörpintenek egy csésze feketét, és harapnak mellé egy brióst. Az olasz bisztrókban cappuccino-t legfeljebb délig rendelhetünk, délután már egyenesen sértés a habos kávé az ottani pincérek számára. Ha mégis felpörgetnénk a napunk második felét valamivel, akkor kérjünk espresso-t, caffe macchiato-t, vagy egy corretto-t.

4. Csak az olívaolaj jöhet számításba

Olaszországban ritkán találni étolajat, mogyoró- vagy repceolajat. Gyakran még a vaj helyett is olívaolajat használnak. Ha szeretnénk mi is valami újdonságot kipróbálni, akkor legközelebb a vaj helyett keverjünk olívaolajat a sütemény tésztájába. A végeredmény egyszerűen varázslatos lesz.

5. A tészta nem főfogás

Az olaszok szeretnek ebédelni. Egy tipikus itáliai ebéd primo fogásból áll, ami általában tészta, majd ezt követi a secondo, ami jellemzően húsféle és egy contorno, ami zöldséges vagy salátás fogás. A vacsorát is az előbb említett három fogás jellemzi, de az esti étkezést megelőzi még az antipasto, például olajbogyó, articsóka, és sóban érlelt hús. És nincs vacsora dolce, azaz desszert nélkül sem.

6. Italok és ételek párosításának esztétikája

Az étel- és italfogyasztás külön-külön is strukturált, de a kettő mégis teljesen összefonódik. Az olaszok folyamatosan azt vizsgálják, hogyan lehet egyes italokkal javítani az ételek minőségét. Ritkán isznak bort evés előtt, az ugyanis a tésztával együtt kerül az asztalra, hiszen kiegészíti és teljesebbé teszi az étkezés élményét. Ahogy az olaszok fogalmaznak, egymásnak szánják őket.

7. Még több ennivaló

Egy olasz nap szinte teljes mértékben az étkezések körül forog. Az ebédet a merenda követi, egy finom falat, amikor délután 4-kor kígyózó sorok állnak a fagylaltozók előtt. Aztán nem szabad megfeledkezni az aperitivo-ról, a vacsora előtti szertartásról, ahol olyan híres italokat szolgálnak fel, mint az Aperol Spritz vagy a Negronis, amihez étvágygerjesztő, apró, sós harapnivalókat kínálnak. A vacsora után is lecsúszik még egy két ital – digestivi – például grappa vagy amaro, amik segítenek az emésztésben és az elalvásban.

8. Kenyér etikett

Létezik egy olasz kifejezés, fare la scarpette, ami azt jelenti: készítsd el a kis cipőt. De valójában azt jelenti, hogy az asztalon lévő kenyér arra szolgál, hogy kikanalazzák vele a szószt, és nem pedig az étkezés fontos kísérője.

9. Az asztali bor abszolút megfelelő

Lehet, hogy első hangzásra olyan, mint egy olcsó, dobozos lőre, pedig egyáltalán nem erről van szó. Az asztali bor az étkezések fontos eleme, ami általában helyi fajta, és mivel Olaszországról van szó, jellemzően finom és olcsó.

10. Az étkezés a családé

Az egyik legszebb hagyomány, amihez sok olasz család ragaszkodik, a heti közös étkezés. Jellemzően vasárnap összegyűlik a tágabb rokonság, hogy a legjobb ételeket és italokat együtt fogyasszák el. A hatalmas lakomák, a finomságok, és az egymással töltött minőségi idő az élet élvezetének egyik alappillére. Ezek azok a szabályok, amiket valóban érdemes követni.

Forrás: Travel + Leisure
Nyitókép: d3sign/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: