10 fontos életlecke, amit a legtöbben túl későn fogadunk meg

Bármilyen életkorban vagy is, a most következő 10 fontos életlecke segíthet könnyebben boldogulni és előre tekinteni az életben, szívleld meg ezeket!

Életünk során folyamatosan tanulunk. Vannak olyan hasznos ismeretek, leckék, amiket hamar, másokat viszont csak később, vagy soha nem sikerül elsajátítanunk, pedig hasznosak lennének számunkra – jelentősen megkönnyítenénk boldogulásunkat az életben. Következzen most 10 fontos életlecke, amelyeket az emberek többsége későn, vagy túl későn tanul meg, te viszont már ma megszívlelheted ezeket.

10 fontos életlecke, amelyeket érdemes már ma a szívedbe zárni

1. Járd a saját utadat – Ne törődj mások véleményével, és ne hagyd, hogy az ő céljaik vagy ítélkezésük eltérítsenek arról az útról, ami a tied, és amin haladnod kell tovább.

2. Amit megtanultál, azt tapasztald is meg – Képzeld csak el, milyen lenne, ha mindent megtanulnál a festészetről, ismernéd az ecsettípusokat és technikákat, de soha nem próbálnád ki magad a vászon előtt. Így az ismeretek nem sokat érnek, ugye? Ez jusson eszedbe, amikor habozol a megszerzett tudásodat a gyakorlatban is kipróbálni.

3. Ne habozz, cselekedj! – És ha már habozás: önbizalom és bátorság híján sokan nem merünk élni az élet által felkínált lehetőségekkel. Utána jön a mi lett volna, ha… Merj hát igent mondani, cselekedni, mert legrosszabb esetben mi történhet: akkor is nyersz, méghozzá értékes tapasztalatokat.

10 fontos életlecke boldogság
10 fontos életlecke, amelyeket érdemes megszívlelned, mert segíthetnek az utadon. Fotó: Getty Images, Oliver Rossi

Koncentrálj önmagadra!

4. Mindenért meg kell dolgoznod – Közhelynek tűnhet, de nagy igazság! A szerencse csak egy bizonyos pontig segít, és persze, nem állandóan. Ezért, ha azt szeretnéd, hogy tartósan boldog és sikeres légy az életben, ne feledd, hogy mindenért meg kell dolgozni. Ki más tehetne meg mindent a saját boldogulásáért, mint te magad?

5. Számítson minden pillanat! – Utólag sokan megbánják, hogy nem élték úgy az életüket, hogy több lehetőségre, több kalandra, több őrültségnek hangzó kisebb-nagyobb ötletre mondtak volna igent. Szóval, ha most még habozol, hogy beiratkozz-e arra a tanfolyamra, amivel rég szemezel, vagy igent mondj-e a barátaidnak egy hétvégi bortúrára, akkor a válasz a bölcsek szerint egyértelmű: ne szaladsz el, és élj meg minden pillanatot!

6. Légy rugalmas a terveiddel – Persze, a 10 fontos életlecke egyik lényeges pontja az is, hogy ne ragaszkodj mereven egy-egy tervedhez, tudj változtatni, lazítani a gyeplőn vagy az időpontokon. Például egy előléptetés szuper lehetőség lehet, de ha nem a megfelelő időpontban jön (kisgyerekes anyukaként vagy sokat betegeskedő szülők mellett), nem tudod majd kiélvezni. Lehet, hogy egy-két év múlva mindenki jobban járna vele.

7. Ne félj elesni, de mindig állj fel és menj tovább! – Gondolj arra, amikor egy sportoló, aki mindent megtett a győzelemért, a célszalag előtti utolsó métereken esik el. Vesztett? Dehogy! Feláll, bebiceg a célba, és a következő versenyre még keményebben fog edzeni. Az eredmények pedig nem maradnak el.

8. Gondoskodj időben az egészségedről – Huszonévesen még úgy gondoljuk, örökké élünk, és harmincas éveinkben járva is csak akkor megyünk orvoshoz, ha nagyon betegnek érezzük magunkat. Pedig érdemes már fiatalon gondolni az egészségünkre, és rendszeresen járni szűrővizsgálatokra, mert időben felismerve sok egészségügyi probléma jól kezelhető, illetve teljesen gyógyítható. Másrészt pedig tényleg mindennek az alapja az egészség: ha odabent rendben vagy, azt tükrözi majd a külsőd is a külvilág felé.

Ne szólj szám, nem fáj fejem!

9. Akció és reakció – Mielőtt mondasz valamit, vagy cselekszel, gondold át a következményeket. Lehet, hogy valaki nem lesz felkészülve az igazságra, vagy arra, hogy meghallgasson téged. De az is lehet, hogy rosszabbul reagál majd egy szituációra, amibe esetleg másokat is bevon. Így hiába a jóakarat, a végén te kerülhetsz szorult helyzetbe, vagy szerezhetsz ellenségeket.

10. Élni és élni hagyni – Nincs abban semmi rossz, ha segíteni szeretnél az embereknek, de várd meg, amíg ők keresnek tanácsért. Ha mindenről megvan a véleményed, aminek hangot is adsz, azzal kellemetlen helyzetekbe sodorhatod magad. Néha jobb a három lépés távolság!

Forrás: TheLadders.com
Nyitókép: Oliver Rossi/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: