10 idézet, 10 remek könyv, ami azért született, hogy időről időre újraolvassuk

Van valami varázslatos az olvasásban. Az elménk kitágul, új perspektívák tárulnak elénk, és ráébredünk a saját erőnkre. Ragadjunk újra könyvet és keljünk útra a szavakon keresztül.

Az olvasás iránti szenvedély örökre megpecsételi az ember sorsát, és így vagy úgy, mindig a betűk különleges világának közelében akar maradni. Így van ez a szerkesztőségünkben is, ahol mindannyian különbözőek vagyunk, de a könyvek mégis mindig biztonságot és irányt adnak az élet útvesztőiben. Íme, tíz időtlen alkotás, amit újra és újra kézbe kell vennünk.

1. „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb regénye, A kis herceg 1943-ban jelent meg. Azóta közel 80 év telt el, de az olvasmány azóta is magával ragadja a gyermekek és felnőttek lelkét. Örökérvényű, bölcs tanításokkal emlékeztet minden olvasót az élet valódi értékeire.

2. „Ő sokkal inkább én, mint jómagam. Bármiből van is a lelkünk, az övé s az enyém egy.”

A világirodalom egyik legszebb szerelmi történetével megszületett a modern angol regényírás is. Emily Brontë megelőzte korát. Az Üvöltő szelek című regényt a vad romantika és szenvedély, valamint a kiapadhatatlan fantázia teszi időtlen alkotássá.

3. „Sokkal nehezebb megőrizni valamit, mint szerezni vagy elpusztítani.”

Márai Sándor életét átszőtték a tragédiák, a fellángoló szenvedély és a gyötrelem. Az igazi című regénye egy házasság zátonyra futásának drámája az érzelmek feneketlen tengerében. Az ítélkezés és igazságszolgáltatás helyett az író inkább a bonyolult viszonyok megértésére törekszik.

4. „Ha elszalasztjuk a percet, újra próbálkozhatunk… Előttünk az élet, hogy sikerüljön.

Boris Vian egyik legismertebb regénye a Tajtékos napok, aminek olvasása közben szembe találjuk magunkat az élet szép és rút oldalával. A szerelem törékenysége és a felnőtt léttel járó nyomasztó felelőssége ugyanúgy helyet kap az olvasmányban, mint a legszomorúbb pillanatokat megfűszerező humor.

5. „Az én valódi arcom sokkal szörnyűbb, mint amit festeni szoktam magamnak.

Az őz a magyar irodalom egyik meghatározó alakjának, Szabó Magdának kíméletlen írása egy szerelmi háromszögről, ami egy csapásra ismertté tette az írónő nevét. A regény 1959-ben jelent meg, és máig elementáris erővel bilincseli magához az olvasókat.

6. „Az utolsó állomáson vagyunk – mondta a szomorúság. Együtt vagyunk – mondta a boldogság. A szomorúság volt a forma, a boldogság a tartalom. A szomorúság terét a boldogság töltötte ki.”

Az élet ugyanolyan ellentmondásos, mint az emberi érzelmek. A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényében Milan Kundera a létezés kérdését igyekszik megválaszolni filozófiai boncolgatással, egy jóhírű sebész ambivalens karakterén keresztül, aki képtelen lemondani züllött életéről még akkor is, ha ezzel fájdalmat okoz az egyetlen embernek, akit igazán szeret.

7. „Egy tettet nem lehet megmagyarázni se egy okkal, se többel, hanem minden tett mögött ott az egész ember, a teljes életével.”

Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye egy becsületes és tiszta cselédlány kálváriáját mutatja be. A könyv az emberi érzelmek viharain keresztül egy zűrzavaros korszakba is elvezeti az olvasót. Mesteri emberábrázolás, drámaiság, és mély lélektan teszi halhatatlanná ezt a művet.

8. „Játékokat nem lehetett elfelejteni, se a veréseket. Legjobban nem lehet a szenvedéseket. De az örömöket is tartogatja az ember.”

Móricz Zsigmond ábrázolásaiban gyakran jelennek meg a társadalom számkivetettjei, akárcsak Árvácska című elbeszélésében is. Gyermeki ártatlansággal mutatja be az emberi gyarlóság ezer arcát, ami időtlen irodalmi alkotássá teszi a kötetet.

9. „Az ember arra éhes, hogy úgy szeressék, ahogyan van.”

Az írónő húsbavágó őszinteséggel tárja elénk szenvedéseit, amiket a második világháborúban fiatalasszonyként átélt. Polcz Alain Asszony a fronton című kötete egyfajta traumafeldolgozás és megrendítő olvasmány egy kegyetlen korszak embertelen pillanatairól.

 10. „Emlékezz, minden világ a vége felé halad, s a nemes halál oly kincs, melyet senki sem szegény megvásárolni.”

C. S. Lewis nagysikerű műve a jó és a rossz, a fény és az árnyék örök harcáról szól. Hogy mi teszi igazán különlegesség Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény történetét? A fantázia határtalansága és a csodák, amire nagyobb szükségünk van, mint valaha.

Nyitókép: Ed Roberts/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: