10 jel, ami egyértelműen igazolja, hogy szerelmes vagy

Csillogó tekintet, pillangók a gyomrodban, alig várod, hogy újra lásd őt? Nem biztos, hogy tényleg mindig szerelem, ami elsőre annak tűnik.

A világon az egyik legjobb dolog szerelmesnek lenni. Amikor kötődünk valakihez, és ez nem érdekek, kötelesség, hanem őszinte érzelmek alapján történik, az szinte más megvilágításba helyez mindent. Nem véletlenül mondják a friss szerelmesekre, hogy még mindent rózsaszínben látnak. De honnan tudhatod, hogy „csak” tetszik valaki, vágysz rá, valamiért felnézel rá, esetleg rajongsz érte, vagy valóban szerelmes vagy?

Nemcsak a filmekben, az életben is nagyon sokszor van szerelem első látásra. De vajon az tényleg szerelem? Hiszen nem is ismerjük a másikat, csak vonzónak, szimpatikusnak találjuk, amihez aztán csak pozitív érzelmeket társítunk.

Nehéz megmondani, különösen egy új kapcsolat elején, amikor az érzések felfokozódnak, hogy az valóban szerelem-e. Mert a kapcsolat ismerkedési szakaszában a romantikus érzések felszínes tulajdonságokon alapulnak, nem pedig személyes interakciókon és a másik személy valódi ismeretén”- mondja Carla Marie Manly, klinikai pszichológus.

Logikusnak tűnik, hogy ha valaki tetszik, az már jó irány a szerelem útján. Mert kevésbé valószínű (persze azért ilyen is előfordult már sokszor a világban), hogy olyan személybe szeretsz bele, akit nem találsz vonzónak. De akkor honnan tudhatod, hogy tényleg eltalált Ámor nyila, vagy csak az újdonság varázsa miatt érzed a bizsergést?

Ha megpróbálod felismerni, hogy valóban szerelmes vagy-e, keress valódi, folyamatos érzéseket. Olyan érzelmeket, amelyek túlmutatnak azon az érzelmi „magasságon”, amely általában a kapcsolat elejére jellemző, és nem múlnak el rövid időn belül. „Neurobiológiai szinten a rajongáson alapuló kapcsolatok magukban foglalják a jó közérzetet biztosító neurokémiai anyagokat, például a dopamin és a szerotonin túlfeszültséget, amelyek hajlamosak teljesen elhalványulni. De a valódi szerelem sokkal több dolgon alapul, mint a kémia, vagy a közös érdek. Az őszinte szerelem egy szívből jövő barátsághoz hasonlít, amely szenvedéllyel és intimitással van átitatva.”

Párkapcsolati terapeuták szerint, az alábbi 15 jel, egyértelműen mutatja, hogy szerelmes vagy:

szerelmesek
Fotó: PeopleImages/GettyImages

1. Az érzéseid nem halványulnak

Az egyik biztos jele a szerelemnek, ha jóval a kapcsolat kezdeti szakasza után sem halványulnak az érzések. Sőt, ezek a kapcsolat stabilitásával még erősebbek és mélyebbek is lehetnek.

2. Őszintén tudtok beszélgetni

Ha nem csak a felületet kapargatjátok, hanem mélyebb dolgokról is tudtok beszélgetni. Mert ez azt is jelenti, hogy érdekel a másik, fontos számodra, ugyanakkor az érzelmeid birtokában tudsz őszinte is lenni, még akár olyan témákkal kapcsolatban is, amelyeket régen elástál a lelked mélyén.

3. Figyelsz rá

Nem csak úgy, általánosságban, hanem teljes figyelmeddel. Meghallod, amit kér, amit mond, még akkor is, ha közben teljesen más dolog jár a fejedben.

4. Megbízol benne

A bizalom minden kapcsolat alapja. Ha azt érzed, hogy megnyílsz a másik előtt, többet osztasz meg magadból, mint általában, és nem érzed ettől magadat kellemetlenül.

5. A tökéletlenségét is szereted

Senki sem tökéletes, és természetes, hogy minden kapcsolatnak megvannak a maga hullámvölgyei. De ha nem zavarnak azok a tulajdonságok, vagy dolgok, amelyektől régen már üvöltöttél, akkor egyértelmű, hogy szerelmes vagy.

6. Mersz előtte gyenge lenni

Bárkinek lehetnek rossz napjai, az élet még a romantikus filmekben sem mindig fenékig tejfel. Ha azonban úgy érzed, hogy nincs arra szükség, hogy előtte csak a legjobb, legsebezhetetlenebb formádat mutasd, ha mersz előtte gyenge és kiszolgáltatott is lenni, és nem kell visszatartani a könnyeidet, ha sírni van kedved.

7. A hétköznapi dolgokat is szereted vele

Egy kapcsolat elején a párok többsége izgalmas, érdekes helyszínekre szervezi a találkozót. De nem lehet éveken át csak parkokban sétálgatni, kiállításra vagy színházba járni. A mindennapokhoz sokkal unalmasabb dolgok is hozzátartoznak, mint a bevásárlás vagy hivatalos ügyek intézése. Biztos lehetsz abban, hogy szerelmes vagy, ha ezeket is szereted vele közösen intézni.

8. Fontos számodra, hogy ismerje a családod

Az már a kapcsolat komolyabb fázisát, és az érelmeid erősségét is jelzi, ha mindenképpen szeretnéd, hogy a szüleid, testvéreid is megismerjék a barátodat.

9. Szexuálisan is vonzódsz hozzá

Fontos tényező egy kapcsolatban az intimitás, s ha az érzelmek mellett a fizikai vonzalom is megvan, akkor nyert ügyed van.

10. A szexen túl is fontos

Természetesen nem konkrétan az együttlét után, hanem azokban a hétköznapi helyzetekben is fontos számodra a párod, amikor éppen nincs lehetőségetek az összebújásra. Az is teljesen normális, ha a kezdeti felfokozott szenvedély valamelyest csillapodik, attól még az érzelmeknek nem kell kihűlniük.

Forrás: womenshelathmag.com

Nyitókép: Jamie Grill/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: