Jöhet még egy szelet görögdinnye? Ha elolvasod, mennyi jó hatása lehet a testünkre kívül-belül, szerintünk számodra sem lesz kérdés, hogy kérni fogsz még.
A nyár beköszönte számomra egyet jelent a dinnyeszezonnal. Legyen szó a legszabályosabb vagy legfurcsább formájú, legkisebb vagy legnagyobb zöld héjú, magos vagy magnélküli gyümölcsről, egy biztos: én minden napszakban, főétkezésre vagy nasinak is lelkesen majszoltam már kisgyerekként is. Azt viszont csak jóval később tudtam meg, hogy finom ízén és hidratáló, na meg hűsítő hatásán túl még nagyon egészséges is a görögdinnye. Hogy miért, azt itt próbálom meg röviden összefoglalni.
Mit tartalmaz a görögdinnye?
Nyilván erre te is azonnal rávágod, hogy egy csomó vizet, ami igaz is, hszen a gyümölcs 90 százalékát ez teszi ki, de ezen kívül érdemes rápillantani még néhány adatra. Ha nagyjából két csészényit, azaz körülbelül 300 grammot fogyasztasz el belőle, az 90 kalóriát, 0 mg koleszterint és 0.4 mg zsírt fog jelenteni, tehát nem túlzás alakbarát finomságnak nevezni. Ebben a mennyiségben 3 mg nátriumot, 24.6 mg C-vitamint, 170 mg káliumot, 20 mg kalciumot, 23 gramm szénhidrátot, 865 NE (nemzetközi egység) A-vitamint, 1.2 gramm rostot és 6890 mikrogramm likopint fogsz találni, amivel kiérdemelheti a szupertápláló jelzőt.
A görögdinnye áldásos hatásai az egészségünkre
„A görögdinnye kulcsfontosságú antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják a betegségek megelőzését és az általános jó közérzetet” – mondja Christina Meyer-Jax, a Standard Process táplálkozási tanszékvezetője és a Northwestern Egészségtudományi Egyetem adjunktusa. Ha sok dinnyét eszel, víz- és tápanyagbeviteledért is rengeteget tehetsz. Ez mindig fontos, de a forró, párás nyári napokon talán még nagyobb jelentőséggel bír. Lássuk hát, miért szuper döntés egy szelet görögdinnye. Vagy ha már ettél, akkor még egy.
1. Víz- és rosttartalma révén hozzájárul az egészséges emésztéshez.
2. Kiváló forrása az A- és C-vitaminnak, valamint a likopinnak és a luteinnek+zeaxantinnak, amelyek támogatják szemünk általános egészségét, és segíthetnek megelőzni az időskori látászavarokat.
3. Egy 2012-es tanulmány szerint a lipokin segíthet a stroke és a szívbetegségek rizikójának csökkentésében.
4. A görögdinnyében található antioxidánsok, köztük a likopin és a C-vitamin speciális kombinációja idővel segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív károsodást.
5. Vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt az immunrendszered legjobb barátja lehet.
A sporttól a szépségig
6. Egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban közzétett kis tanulmány szerint a görögdinnye levét fogyasztó sportolóknál akár 24 órán keresztül csökkent az izomfájdalom, illetve csökkent a regenerációs pulzusszámuk is. Ez a tudósok szerint az L-citrullin nevű aminosavnak köszönhető, amely segíthet csökkenteni az izomkárosodást.
7. Az L-citrullin nemcsak a fájó izmokon segíthet: a tanulmányok azt is sugallják, hogy az edzéseken nyújtott teljesítményt is segíthet növelni. Ugyanis fokozhatja a véráramlást és az oxigén bejutását az edzés alatt lévő izmokba.
8. A görögdinnye fogyasztása segíthet, hogy tovább érezzük magunkat jóllakottnak. Egy, a Nutrients című folyóiratban 2019-ben megjelent kutatás szerint például azok a túlsúlyosnak vagy klinikailag elhízottnak minősülő alanyok, akik alacsony zsírtartalmú sütemény helyett görögdinnyét ettek, nagyobb telítettséget tapasztaltak. A görögdinnye napi fogyasztása összefüggésbe hozható volt az alanyok testsúlyának, testtömegindexének, vérnyomásának és derékkörfogatának csökkenésével – fogalmaztak a tudósok.
9. És végül, de nem utolsósorban: a görögdinnye totál zero waste, hiszen a húsát, a héját és a magjait is megeheted! Bizony. Ráadásul a héjban kevesebb a cukor és több a rost, mint a görögdinnye húsában. De mivel elég kemény, a hozzáértők inkább főzve vagy savanyítva ajánlják a fogyasztását.
10. A görögdinnye szépít is. A-, B6- és C-vitaminjai segítenek a puha, sima és rugalmas bőr megőrzésében, míg a likopin a naptól való védelemre segíthet rá.
Neked sem kérdés tehát, hogy mi lesz a mai nasi vagy desszert, ugye? Az édes íz garantált, és még a hűsítésről, hidratálásról, na meg számos egészségügyi előnyről is gondoskodhatsz. Mi ez, ha nem főnyeremény a tányérodon?!
Forrás: Goodhousekeeping.com
Nyitókép: FTiare / Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Görögdinnye-pizza, a hamisítatlan nyári desszert
- 5 villámgyorsan elkészíthető snack, forró nyári napokra
- Dinnye, ahogyan még nem kóstoltad