10 kedvenc idézetünk a ma 40 éves Vukból

Ezen a jeles napon nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy összegyűjtsük Vuk és Karak legemlékezetesebb mondatait. Íme, kedvenc idézeteink a kis rókától és nevelőjétől.

Pontosan 40 éve, 1981. december 10-én (bizony, már ilyen régen) mutatták be a Vuk című rajzfilmet, amelynek népszerűsége azóta is töretlen. A Fekete István regényéből készített, egész estés rajzfilmet Dargay Attila rendezte és a kis róka több generáció kedvencévé vált. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket, és mi abban is biztosan vagyunk, hogy este a könyvet is a kezünkbe vesszük. 

„– Buta vagyok én, Karak?
– Nem vagy buta, csak még keveset tudsz.”

„Elmentek, elmentek a simabőrűvel. De miért mentek el? Értem fognak jönni. Biztosan visszajönnek értem. Most már azt sem bánom, ha kikapok. Csak jönnének már! … Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! … Segítsetek Vuknak, a kis rókának!”

„– Így nehéz menni.
– Hát, hogy szeretsz menni?
– Hát… úgy, hogy a fejem lefelé van. Úgy látszik nehéz a fejem.”

„Azt hiszem, értem, Karak. Én mindent megtanulok. Mindent… amit csak mondasz. Az alvást is, meg azt is, hogy éhes tudjak lenni, csak… Ne haragudj rám! Nem haragszol, kicsi-kicsit sem, Karak?”

„Felnőttél, Vuk, ez a nap is eljött. Nem lesz ezentúl róka, aki ne elismeréssel mondaná ki a nevedet. Most már a magad ura vagy!”

„Most maradj csöndben, Vuk! Nektek dolgotok van még. Karakot megölhette a simabőrű, de a rókák szabad népének nem szabad elpusztulnia.”

„Vuk lesz a neve, mint öregapjának, ki első volt a nemzetségben. Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul.”

„– Na, most te ne hallgass ide, Vuk! Azt mondom neked… hogy ilyen okos, ravasz róka régen nem született itt a környéken, mint ez a kölyök. Elhiszed nekem?
– Persze. Persze, hogy elhiszem.
– Meglátszik, hogy az öreg Karak nevelése.”

„Három több, mint egy. Jól mondom? A mi zsákmányunk a tiéd is, a tiéd meg a miénk is. Jó lesz így, Karak?”

„– Nagyon megmart a Simabőrű?
– Jobban már nem is marhatott volna meg. Majd elmúlik. Csak nagyon fáradt vagyok.
– Miért tetted ezt, Karak?
– Miért? Ne kérdezd ezt! Az én helyemben, te is ezt tetted volna. Nem volt más választás, te is tudod. Ha egyikünk ki nem tör, észrevesznek… és mindhárman elpusztulunk. És ti… Ti még csak most kezdtétek el az életeteket.”

Nyitókép: MTV

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: