10 kérdés, amit néha tegyél fel magadnak

A legintenzívebb időszakodban is figyelj arra, hogy a saját fontossági sorrended első helyén te magad legyél!

Sokszor előfordul, hogy a mindennapok zűrzavarában szinte átzakatolunk a saját életünkön és csak a hónapok váltakozásával tűnik fel, hogy mennyire rohan az idő. De azért is különösen fontos, hogy néha lassítsunk a tempón, és magunkkal is foglalkozzunk, mert az sokkal szerencsésebb helyzet, mintha az élet kényszerít ugyanerre.

Menj elébe a testi-lelki problémáknak, és bizonyos időközönként tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

1. Eleget foglalkozok az egészségemmel?

A testünk okosan van kitalálva, a legapróbb eltéréseknél is üzen nekünk. Sajnos azonban ezt nagyon gyakran nem vesszük észre, mert egyszerűen nem érzékeljük, hogy bent már kong a vészharang. Akár van valamilyen tüneted, akár nincs, járj rendszeresen szűrővizsgálatokra, csináltass vérképet, legalább hetente mérj vérnyomást, havonta vércukorszintet, ügyelj a vitalitásod megőrzésére. Táplálkozz egészségesen, aludj eleget, mozogj rendszeresen! Természetesen emberek vagyunk, nem gépek, tehát nyugodtan ki lehet (sőt, néha ki is kell!) rúgni a hámból, de alapvetően törekedj az egyensúly megőrzésére. Nem feltétlenül kell bármiről is lemondanod, de mindent mértékkel csinálj! Ha bármid fáj, inkább járj utána feleslegesen, minthogy túl késő legyen!

2. Örömöt okoz a munkám?

nő dolgozik
Fotó: COROIMAGE/ Getty Images

Az értelmes és hasznos munkavégzés nem csak kifizetődő, hanem célt és önbizalmat is ad. De soha ne dőlj hátra, légy nyitott, ha van lehetőséged, akkor képezd magad folyamatosan. Ez jót tesz az agyadnak, és a dolgokhoz való hozzáállásodon is rengeteget segíthet. Ma már nincs olyan, hogy valaki kész van, mindig van hova tovább fejlődni, ne kényelmesedj bele a jelenbe, mert a jövő számtalan változást hozhat. Ráadásul a dolgok legtöbbször a tudtunk és a hozzájárulásunk nélkül is megváltozhatnak, emiatt is fontos, hogy rugalmas legyél és nyitott a változásokra. Ápold a kapcsolataidat, és ne tarts haragot a kollégáiddal, próbálj meg törekedni az egészséges kompromisszumokra. Ha már hétfő reggel a péntek délutánt várod, akkor be kell vallanod magadnak, hogy valami nincsen rendben. Ne félj váltani, ahhoz ugyanis túl sok időt kell a munkával tölteni, hogy ne leld örömödet benne!

3. Játszok eleget?

Felnőtt életünk túlnyomó részét munkával töltjük, de ez nem ok arra, hogy teljesen mellőzük belőle a játékot. Akár egy baráti társasjátékot vagy egy jó kártyapartit, de mindenképpen iktass be rendszeresen az életedbe játékot! Az életet élvezni is kell, a játék pedig ebben sokat segít: előhozza a gyermeki énünket és kiszabadít a kényszeres gondolkodásmódból. A világ legproduktívabb emberei közül néhányan azért voltak annyira sikeresek, mert rendszeresen játszottak.

4. Mennyire vág az agyam?

Az agyunkra nem szoktunk edzeni, pedig nem árt folyamatosan trenírozni, hogy a leghatékonyabb üzemmódban működjön. A korral együtt sajnos előfordulhatnak olyan kognitív változások, amelyek az Alzheimer-kór és a demencia kockázatához vezethetnek. Nyilvánvaló, hogy a harmincas éveinkben ennek a problémának még a gondolata is távol áll tőlünk, de érdemes ezen a téren is a megelőzést előtérbe helyezni. Játssz memóriajátékot, végezz koncentrációt erősítő feladatokat, tegyél azért, hogy mindig vágjon azt agyad!

5. Használtam fényvédőt?

Bár a csapból is folyik a fényvédelem fontossága, sokan még mindig nem veszik komolyan, hogy a legfontosabb krém, amit használni kell, az a fényvédő! A napsugárzás az év összes napján éri a bőrödet, ez alól csak azok a napok kivételek, amikor nem hagyod el a lakást. A téli napfény – még ha nem is érzékeled – szeplőket, foltokat, és ráncokat is okozhat. Széles spektrumú védelemre van szüksége mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen, mivel mindkettő rendkívül károsító hatással bír.

6. Milyen minőségűek a kapcsolataim?

Az tök jó, ha a baráti körödben neked van a legtöbb ismerősöd a közösségi oldalaidon, de ezeknek ugye elég kis százaléka nevezhető minőségi kapcsolatnak. Inkább legyen kevesebb, de tartalmas kapcsolatod olyanokkal, akikkel számíthatok egymásra, akinek fontos a véleménye. Az egészséges, minőségi kapcsolatokhoz időre, odafigyelésre, figyelmességre, együttműködésre és ha kell, megbocsátásra van szükség. Nem baj, ha valakivel csak telefonon tudsz beszélni, de törekedj arra, hogy ne a virtuális térben éld meg az emberi kapcsolataidat.

7. Mikor voltam utoljára levegőn?

Nyilván félrevezető lehet a kérdés, mert attól a perctől kezdve, hogy elhagyjuk a lakást, máris levegőn vagyunk. Ezért inkább úgy helyes, hogy mikor voltunk utoljára levegőn a saját érdekünkben? Amikor nem A-ból B-be rohantunk, hanem feltöltődésre „használtuk” a levegőt. Egy céltalan séta nem csak átmozgat, segít kiszellőztetni a gondolataidat, a friss levegő jót tesz a tüdőnek, az oxigénszintnek és minden porcikádnak. Amikor a természetben vagy, akkor szabad hozzáférésed van a legfontosabb erőforrásokhoz: a Naphoz, Földhöz és a levegőhöz.

8. Mit (vagy mire) várok?

Emberi tulajdonságunk a hiszékenység, mert próbálunk mindig abban hinni, hogy a dolgok jobbra fordulnak. Ez egyrészt nagyon jó, mert egyfajta pozitív hozzáállást biztosít, azonban kicsit csapdahelyzet is, mert a saját felelősségünket is elhárítjuk. Amikor kitűzöl magadnak bármilyen célt, akkor ahhoz szabj egy határidőt is. Mérlegeld, hogy amit el akarsz érni, ahhoz mennyi időre van/lehet szükséged, és ha egy kicsit tágabban határozod is ezt az intervallumot magadnak, akkor se engedd, hogy kicsússzon a kezedből. Ha reálisan úgy mérted fel, hogy három hónap alatt akarsz valamit elérni, akkor három év múlva nem lenne szerencsés ugyanarra a célra várni!

9. Mikor tettem utoljára jót?

fotó: Halfpoint Images/GettyImages

Ne legyél mindig önző, néha figyelj mások rezgéseire is. Nem biztos, hogyha a környezetedben bajban van valaki, akkor panaszkodni fog neked, de ettől még észreveheted, ha segítségre szorul. Ajándékozd el a megunt ruháidat olyanoknak, akinek ez nagy segítség lehet, vedd fel a kapcsolatot egy számodra fontos ügy képviseletével, vásárolj be a szomszéd néninek. Néha csinálj  olyat, amiből nincs anyagi hasznod vagy bármilyen érdeked, mert a lelkednek kifejezetten jót fog tenni!

10. Mennyire vagyok hiteles?

Mindig törekedj az egyensúlyra, legyél hiteles. Az a kép, amit magadról a világnak mutatsz, az olyan legyen, amilyen valójában vagy. Bátran kérj magadról visszajelzést azoktól, akiknek fontos számodra a véleménye. Így azt is megtudhatod, hogy amilyennek mások látnak, az egyezik-e azzal a képpel, amit te gondolsz saját magadról. A visszajelzések tükrében pedig azt is tudni fogod, kell-e változtatnod. És ha igen, min.

Forrás: realsimple.com

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: