10 kérdés, amit tegyél fel a gyermekednek, hogy jobb szülővé válhass

Talán soha nem volt olyan fontos, hogy lelkileg és mentálisan is erős egészséges gyermekeket neveljünk, mint napjainkban, amikor a digitalizáció alapjaiban változtatja meg a kapcsolatainkat.

A gyermeknevelés – bár a társadalom sokszor nem adja meg a kellő elsiemrést – kiemelten fontos feladat és felelősség is egyben. A jövő generációjának szellemi, érzelmi és lelki egészsége alapvetően meghatározza a társadalmunk és egész létezésünk stabilitását. Jelenleg azonban a gyermekek zöme nem kapja meg a biztonságos alapokat, mert a digitalizáció jelentősen átírta a családon belüli kötődések mátrixát is. Szerencsére azonban a pszichológusok szerint van rá mód, hogy segítsünk gyermekeinknek újra összekapcsolódni velünk, és elnavigálni a való világban.

A család ereje

A tudatos nevelés anélkül is kiemelt jelentőséggel bír, hogy bevettük volna a piros pirulát  hiszen ennek révén alakulnak ki azok az értékek, készségek és gondolkodásmódok, amelyek meghatározzák gyermekeink felnőttkori életét, kapcsolatait, sikerességét. A mentális jólét segíti a gyermekeket abban, hogy hatékonyabban kezeljék a stresszt, megfelelően kordában tudják tartani érzelmeiket és kiépítsék azt az erős, egészséges kapcsolatokat környezetükkel, ami stabil fundamentaként szolgál. A mentálisan egészséges gyerekeknek jóval nagyobb esélyük van arra, hogy sikeresen boldoguljanak az iskolában és az életben. Ha te is boldog, sikeres és lelkileg egészséges gyerekeket szeretnél nevelni, akkor következő kérdéseket mindenképpen tedd fel nekik. Sokat tanulhatsz a válaszokból.

1. Mit gondolsz, mit csinálhatnék másképp, mint szülő?

2. Mi a legnagyobb félelmed mostanság?

3. Mikor, vagy mitől érzed a legjobban (általam) szeretve magad?

4. Mikor, vagy mitől érzed úgy, hogy esetleg nem szeretlek?

5. Mit gondolsz, tudsz olyat tenni, amitől majd nem, vagy kevésbé szeretlek?

6. Szerinted lehet hibázni a kapcsolatunkban?

7. Véleményed szerint hogy reagálok arra, ha hibázol?

8. Milyennek képzeled magad felnőttként?

9. Szerinted mik az igazán fontos dolgok az életben?

10. Szerinted mi járul hozzá a boldogsághoz?

Ne (csak) magadra gondolj

Mielőtt belekezdesz a beszélgetésbe, kőkeményen határozd el magadban, hogy bármi is legyen a válasz, nem veszíted el a türelmedet. Tudatosítsd magadban, hogy válaszai által te is jobb emberré válhatsz, és ő is formálódni fog. Könnyen előfordulhat, hogy ő másképp értékel téged, mint te önmagadat és ez komoly trigger lehet egyeseknek. A válaszokat pedig érdemes kiértékelni. Nyilván a nem vagy jó szülő, mert nem nézhetek éjfélig Netflixet nem tartozik abba a kategóriába, amin változtatni érdemes, tehát a gyermekünk korának megfelelően kell mindig szűrni a válaszokat. De már négy, öt, hat éves korban is komoly tanulságokat vonhatunk le, ha nyitottak vagyunk.

Ne feledjük, van olyan gyerek, akit bár szerettek a szülei, soha nem mondták neki, vagy nem kapta meg a kellő mennyiségű ölelést, simogatást. Ezekkel a kérdésekkel választ kaphatunk egy másik ember igényeire, és megfelelő tudatossággal meg tudjuk adni neki addig, amíg még nem késő.

Sikerre hangolva

Természetesen a fenti kérdéseket még véletlenül se egyszerre tedd fel, mert akkor nem fogsz megfelelően értékelhető választ kapni. Jobb szülővé szeretnél válni, és mélyebb kapcsolatot szeretnél kiépíteni csemetéddel? Vezess be olyan közös programot, amelyben egymásra figyelve tudtok együtt lenni. Teremts nyugodt környezetet a beszélgetéshez. Ha megértően és figyelmesen reagálsz, a kapcsolatotok képzeletbeli barométere a napos oldalra billen és ezzel olyan erő birtokába juttok, amely tényleg csak keveseknek adatik meg. Ahhoz, hogy kimozgasd a világából, menjetek el kutyát sétáltatni, vagy hívd meg egy bodzaszörpre. Fontos, hogy alkalmanként csak egy kérdéskört beszéljetek meg, és tényleg szakíts időt arra, hogy megérkezzen csemetéd a beszélgetésbe, és ne mondjuk egy videójátékból kirobbantva szegezd neki a kérdést. Tudjuk, hogy ez kamaszoknál nem egyszerű feladat, de talán egy moziba menet előtt, vagy után még ők is szívesen váltanak néhány mondatot az ősökkel.

Nyitókép: SDI Productions/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: