10 kutyafajta, amit kis lakásban is nyugodtan tarthatsz

Szeretnéd a családot egy négylábú kiskedvenccel bővíteni, de nem tudod, melyik érezné jól magát a kisméretű lakásodban? Ezt a 10 fajtád egyáltalán nem zavarja, ha aprócska otthonba költözteted őket. A te kedvenced vajon köztük van?

Gyerekkoromban minden álmom azt volt, hogy egy kiskutya boldog gazdája legyek – és ezt rendszeresen a szüleim tudtára is adtam. Kérlelésem sajnos mindig süket fülekre talált. ‚‚Majd egyszer, ha családi házba költözünk.’’ – nyugtattak meg. Kertes házunk azóta sincs, ráadásul el is költöztem otthon az egy fővárosi panelrengeteg közepére. Arról viszont továbbra sem mondtam le, hogy egyszer büszke kutyatulajdonos legyek! Ha egyszer végre sikerül megenyhítenem a főbérlőm szívét vagy költözésre kerülne sor, egészen biztos, hogy lesz egy négylábúm, már csak azt kell eldöntenem, melyik fajtát válasszam!

Russell Hartstein, ismert kutyatréner szerint a legtöbb kutyafajta inkább időigényes, mint helyigényes – tehát a velük töltött idő sokkal fontosabb, mint a lakás mérete. Ezeket a kutyákat nem érdekli, mekkora alapterületen tartod őket, amíg megkapják a kellő figyelmet, szeretetet és a rendszeres mozgást is biztosítod számukra. A következő 10 kutyafajta boldogan elél egy kisebb lakásban is:

Cavalier King Charles spániel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lois (@loisthecavalier) által megosztott bejegyzés

Társaságkedvelő és barátságos természetű kutyusok, akik könnyen alkalmazkodnak a körülményekhez. Szívesen veled tartanak a hosszabb-rövidebb sétákra, este pedig örömmel melléd bújnak a kanapén. Általánosságban az is elmondható róluk, hogy csendesek, így a szomszédok rosszalló pillantásai miatt sem kell aggódnod.

Agár

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Linen & Écru (@linendeboy) által megosztott bejegyzés

Kevesen tudják, hogy a vékony, magas testalkat és a nyurga lába ellenére, az agár is jól elboldogul a kisméretű lakásokban. A kistestű és a nagytestű fajtáinak sem túl nagy a mozgásigénye. Csupán 15-30 percre van szükségük ahhoz, hogy levezessék a felesleges energiájukat és jól kiszaladgálják magukat. Ezután a nap hátralévő részét szívesen töltik heverészéssel.

Francia buldog

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cinnamongal (@cinnamongal) által megosztott bejegyzés


A francia buldogok is közkedvelt panellakó kutyusok, hiszen hírhedt lustálkodók, akiknek nem túl nagy a mozgásigényük. Kis termetük és csendes természetük mellett még azért is népszerűek, mert a tisztán tartásuk sem igényel nagy erőfeszítést. Arra viszont figyelni kell, hogy a meleget nem viselik jól, ezért nyáron nem ajánlott hosszabb időt a tűző napon tölteni velük. Ilyenkor jobban szeretik a hűvös lakásban elütni az időt.

Mopsz

Az aprócska termetű, játékos természetű mopszok igényeit igazán könnyű kielégíteni. A napi séták mellett csak egy kis otthoni testmozgásra és egy nagy adag szeretetre van szükségük. Szinte bármilyen környezethez és életstílushoz alkalmazkodni tudnak. De óvatosan a közös ágyban alvással: a mopszok igazi horkológépek!

Shiba inu

Habár ez a japán kutyafajta igazán buzgó és rendszeres mozgást igényel, mégis jól megtalálja a helyét a kisebb lakásban is. Mivel önállóbbak a többi fajtánál és egyedül is könnyen feltalálják magukat, ezért hosszabb időre is magukra hagyhatod őket. Ráadásul a csendesebb négylábúak közé tartoznak, valamint hihetetlenül hálásak és hűségesek.

Bichon frisé

Ezek a négy lábon járó puha vattapamacsok kedves természetűek és nagyon energikusak. Imádnak játszani és rendszeres mozgásra van szükségük. Emellett nagyon kedvelik a társaságot – a többi kutyával, más háziállatokkal és az emberekkel is jól kijönnek, illetve az agresszív viselkedés nagyon távol áll tőlük. Viszonylag csendesek, de beletelik egy kis időbe mire megszokják az egyedüllétet. Szőrzetükkel sokat kell foglalkozni, de nagy előny, hogy nem hullatják a szőrüket.

Basenji

A Basenji az egyik legcsendesebb kutyafajta, így akkor sem kell aggódnod a szomszédok miatt, ha kifejezetten vékonyak a lakás falai. Intelligens eb, aki igényli a figyelmet – akaratos természete miatt ha elhanyagolod, akkor megsértődik és elvárja, hogy kiengeszteld. Például egy jó nagy sétával, hiszen energikus jószág, aki él-hal a mozgásért.

Pekingi palotapincsi

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pekingese World (@pekingesesworld) által megosztott bejegyzés

A pekingi palotapincsi igazi tünemény, akit sokan ajánlanak azoknak, akik kis lakásban élnek. Ezek a kis termetű kutyák csendes természetűek és a méretük miatt az sem fog fejtörést okozni, hogyan férnek el az otthonodban. Mozgásigényük átlagos: feltalálják magukat a négy fal között, de szabad levegőre is szükségük van. A kiskedvenc igényli a szeretetet és a törődést a gazdájától, de az sem okoz neki gondot, ha napközben magára hagyod.

Angol masztiff

Minden álmod, hogy egy nagy termetű kutyát tarthass, de kis lakásban élsz? Akkor az angol masztiff lesz a legjobb választás! Csak arról kell gondoskodnod, hogy ‚‚kiskedvenced’’ találjon a lakásban olyan helyet, ahol nagy testével elterülhet. Ha ezt megoldottad, akkor más miatt nem is kell izgulnod – ez a fajta ugyanis kifejezetten nyugodt természetű, szeret lustálkodni és ezért az ugatással sem pazarolja feleslegesen az energiáit.

Skót terrier

Fotó: Credit: Ondrej Prosicky/GettyImages

Csodás szakáll és hatalmas égig érő fülek: a skót terrier imádnivaló megjelenésénél csak a természete jobb. Az Angliában népszerű scottie vadászkutya, így igényli a mozgást, de nem az a hatalmas sport fanatikus. A játékot viszont imádják, gyerekekkel is jól kijönnek, ha a kis gazdi hagy megfelelő teret a kutyának, hogy az néha visszavonulhasson.

Nyitókép: Alvan Nee/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: