„- Elég vastag a combod! – Köszi, tudom, viszlát!” 10 tipp, hogy magabiztosabb légy

Mit szólnál egy kis önbizalom-tuninghoz?

Önbizalomhiánnyal küzdesz? Szeretnél mások előtt és a saját szemedben is határozottabbnak tűnni? Segítünk abban, hogy újragondold az életed: vedd sorra, mi hátráltat a magabiztosabb fellépésben!

1. Vicceld meg az elméd a testbeszédeddel!

A görnyedés és a motyogás a sebezhetőség legsajátosabb jelei. Hiába vagy tisztában ezzel, mégis gyakran azon kapod magad, hogy visszahúzódsz önmagadba? Beszélgetés során időnként visszakérdeznek nálad, hogy „Tessék?!”. Ha igen, nem csoda, hogy kevés önbizalmat érzel: az agyunk reagál az arckifejezéseinkre és a testbeszédünkre, idővel pedig alapértelmezettnek veszi a mozdulatainkat, mimikánkat. Inkább húzd ki magad és beszélj nyugodt, egyenletes hangszínen. Így nemcsak magabiztosabbnak tűnhetsz, de idővel te is annak érzed majd magad!

2. Mizé?! Száműzd a töltelékszavakat a szótáradból!

„Izé”, „micsoda”, „hogyishívják” és társai. De ide tartozik a „csak, ha nem bánod”, „valószínűleg” és a „talán” is. Mindegyik szó bizonytalanságról árulkodik. Dolgozz azon, hogy ezek kikerüljenek a szótáradból! Ha úgy érzed, hogy egy beszélgetés során nem találod a helyes választ a kérdésekre, ne kapkodj, tarts egy lélegzetvételnyi szünetet! A megfontolt fellépés sokkal hitelesebbé és határozottabbá tesz.

3. Tégy utazást a múltadban!

Válaszd az okos taktikát: találd meg a problémáid gyökerét. Tegyük fel, hogy mindennap sminkkel takarod el az arcod a külvilág elől, mert csak így vagy magabiztos. Mi az oka ennek? Csúfoltak gyerekkorodban? Egy bántalmazó kapcsolat hatására érzed azt, hogy nem vagy elég jó? Sok esetben másokhoz köthető a külsőnkkel kapcsolatos szorongásunk. Ne hagyd, hogy egy régi sérelem határozza meg a mostani lényed, zárd ki a fájó kritikákat, és értékeld át reálisan a magadról alkotott képed.

4. Önbizalomturbó listával

Fogj egy papírt, és írd össze az erősségeidet! Ha úgy érzed, nem látod magad reálisan, kérd meg egy közeli ismerősödet, családtagodat, hogy nevezze meg rajtad a legszebb dolgokat. Tartsd szem előtt azt is, hogy senki sem tökéletes… Mi lenne, ha mostantól nem kritizálnád folyton magad az apró szépséghibáid miatt?

5. „- Elég vastag a combod! – Köszi, tudom, viszlát!”

Ritkán látott nagybácsi, cukkoló testvér, egy kedves” barátnő – mindenkinek van olyan ismerőse, aki rendszerint oda szúr, ahol a legjobban fáj. De ki mondta, hogy ezt el kell tűrnöd? Gondold végig a kapcsolataid: van olyan ember az életedben, akinek a beszólásaitól szinte már rettegsz? Ideje távolságot tartani tőle, és inkább az olyan emberekre fókuszálni, akiktől kérhetsz őszinte véleményt és nem tekintenek hobbiként arra, hogy sanyargassanak a gyengeségeiddel.

6. Beszélj az erősségeidről!

Elég a szerénykedésből! Sokszor annyira félünk attól, hogy azt hiszik, dicsekszünk, hogy szinte elhallgatjuk az eredményeinket. Bátran oszd meg másokkal a sikereid, csak arra figyelj, hogy a megfelelő időben és módon tedd ezt! Azáltal, hogy ténylegesen kimondod a büszkeséged tárgyát, tudatosíthatod magadban a befektetett munkád eredményének súlyát.

7. Hagyj fel azzal, hogy mindenkit legyűrj!

Te hogyan viselkedsz egy első randin vagy egy állásinterjún? Kézenfekvőnek tűnik, hogy a lehető legjobb színben tüntessük fel magunkat, de nem ez a legcélravezetőbb. A hibáinkat csak ideig-óráig rejtegethetjük, így jobb, ha nem trükközünk és felvállaljuk őket. Arról nem is beszélve, hogy mennyire unszimpatikus, ha valaki állandóan magát fényezi!

8. Ki is vagy valójában?

A társas interakciónk során mindannyian szerepeket játszunk, maszkokat viselünk. Ez teljesen normális, ám ennek hatására könnyen veszélybe kerülhet a magunkról alkotott képünk. Próbáld leírni magadban a szerepeid, tudatosítsd, hogy mikor, hol, kivel és milyen helyzetekben viselkedsz a megszokottól eltérően. És ami még fontosabb: derítsd ki, mi ad okot arra, hogy másként cselekedj!

9. Tanulj meg megbocsátani magadnak

A bűntudat és a szégyen a manipuláció egyik remek eszköze. Sokak számára megszokottá válik ez az érzés gyerekkorban, így felnőttként képtelenek megbirkózni vele. Ne hagyd, hogy ezek az érzések visszahúzzanak, vagy befolyásolhatóvá tegyenek. A haragtartás sokszor pusztítóan hat a lelkivilágunkra. És őszintén, ha másoknak meg tudsz bocsátani, magadat miért büntetnéd?

10. Mi az, ami közéd és a célod közé férkőzik?

Fogj egy papírt, és írd le a legfőbb célod. Ezután azokat a körülményeket, tényezőket gyűjtsd össze, amik gátolnak a cél elérésében. Kissé negatív a listád, ugye? Most sorold fel azokat a tulajdonságokat, amik a siker felé vihetnek. „Kreatív, kitartó és lelkiismeretes vagyok” , „Jó a kapcsolatrendszerem”, „A korábbi sikereim engem igazolnak”, és így tovább. Most értékeld át a helyzeted. Ugye, már nem is tűnik annyira elérhetetlennek az a vágyott dolog?

(brightside.me)

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: