10 mondat bunkó(ságo)k ellen

Mindannyiunkkal előfordult már legalább egyszer az életében olyan, hogy valaki beszólt és a frappáns válasz csak órákkal később jutott eszünkbe. Ennek most vége. Mostantól királynő módjára kezelheted ezeket a helyzeteket.

Annak ellenére hogy tudjuk, mindazoknak, akik árasztják magukból a rosszindulatot, épp elég büntetés az, hogy így élik az életüket, azért néha felmegy az emberben a pumpa egy-egy bárdolatlan megjegyzéstől. A kellemetlen emberek sajnos itt járnak közöttünk, ugyanakkor az ilyen szóváltások kimenetelét – és főleg azt, hogy utána hogyan érzed magad – nagyban befolyásolja az is, hogyan tudod kezelni a helyzetet. Semmi gond sincs azzal, ha frappáns visszavágással jelölöd ki a határaidat. Csak a legtöbb esetben azokat, akiket egyébként a lelkük valami csodálatos okból kifolyólag nem készteti arra, hogy másokat megbántsanak, annyira felkészületlenül éri az otrombaság, hogy lefagynak. Pont az a két mondat nem jut eszünkbe (csak órákkal később), ami segítene méltón lezárni a helyzetet. Ezentúl nem kell azon törnöd a fejed, hogyan vágj vissza úrinő módjára mindazoknak, akik nem restellnek faragatlanul viselkedni. Van 10 mondatunk ilyen esetekre.

1. Köszi, hogy megosztottad a nézőpontodat.

A robbanni készülő bomba hatástalanításának erőteljes módszere a fenti mondat. Ha kicsit meg szeretnéd fűszerezni, talán annyit hozzátehetsz, hogy aha, látom mi van benned. Ez a frázis rendkívül jó egy sértő megjegyzésre, amit a helyzet továbbeszkalálása nélkül szeretnél lezárni, hiszen azt kommunikálod vele, hogy te tisztelettel meghallgattad és tudomásul vetted a másik nézőpontját, anélkül, hogy elárulnád egyetértesz vagy nem értesz egyet vele.

2. Egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet.

Személyes kedvencem, hiszen ahányan vagyunk, annyifélék vagyunk. Mindenki más háttérből és tapasztalatokból cselekszik vagy dönt úgy, ahogy. Nagyon utálnám, ha mindenki egyforma lenne. Tényleg vannak olyan helyzetek, amikor nem összeegyeztethető két álláspont, de azért, mert vitatkozunk, még nem kell feltétlenül átmenni személyeskedésbe vagy megharagudni a másikra. Ha úgy látod, a helyzet kezd elmérgesedni, királynősen zárd le a témát ezzel a frázissal.

kapcsolat, pár, veszekedés, ellenkezés, munka, munkahelyi vita, állás
fotó: westend 61/ Getty Images

3. Értékelem a visszajelzésedet.

Mekkora poén már egy ilyen professzionális, főnökasszonyos félmondattal lemosni az udvariatlankodókat?! Sőt, ha nagyon menő akarsz lenni, még hozzábökheted, hogy: majd fontolóra veszem. Ezzel nemcsak azt sugárzod, hogy szellemi erőfölényben vagy, de azt is, hogy ellenálló vagy a kritikákkal és beszólásokkal szemben, ugyanakkor nyitott a növekedésre. Valószínűleg a beszólónak ezt még évekig tart majd egyáltalán felfognia, de téged a nyeregben tart.

4. Megértem, hogy ideges vagy.

Amikor valakiben elszabadulnak az indulatok, az mindenki kedvét felpaprikázhatja. Hogy később ne kelljen megbánnod azt, amit mondtál, fűszerezd meg mondandódat egy kis empátiával. Ez egy elég „felnőttes” hozzáállás a problémához és részedről azt jelzi, nem hagyod figyelmen kívül a másik érzéseit, próbálod megérteni az ő perspektíváját is. Egyébként egy ilyen hozzáállás pillanatok alatt füstbe ment tervvé változtatja az illető szándékát és elejét veszi a további gorombáskodásnak.

5. Ez a beszélgetés nem visz előre.

Ha egy szópárbaj letér a pástról és a terméketlen ventillálás felé veszi az irányt, akkor ezzel a mondattal hatékonyan lezárhatod. Fontos, hogy tiszteletteljes maradjon a tónusod, mert akkor emelt fővel, egyenes gerinccel, és ami a legfontosabb, méltósággal távozhatsz a helyszínről. A hamvába holt beszélgetések csak rabolják az ember idejét, ezzel a mondattal pedig finoman jelzed, hogy a tiéd sokkal értékesebb annál, semmint ilyesmikre pazarold.

6. Nem tolerálom a tiszteletlenséget.

Nos, a tiszta határok lefektetése alapvető fontosságú, ha olyan személlyel van dolgod, aki goromba. Az, hogy kijelented, hogy nem tolerálod sem a mások, sem a feléd irányuló tiszteletlenséget, meghatározza a beszélgetésetek idejét. Jelzed vele, hogy amíg képes tiszteletteljes emberi kommunikációra, addig szívesen hallgatod, ha ez nem áll szándékában, akkor pedig jogodban áll felállni az asztaltól és kellemesebb társaság után nézni. Talán valamit fejlődik általa.

7. Folytassuk a beszélgetést, ha lenyugodtunk.

Ha mindkét fél a plafonon van, annak valószínűleg nem lesz jó vége. Ha képes vagy felismerni, hogy éppen mindkét félnél égnek a partvonalak, sokat lendíthetsz a későbbi jó kapcsolat reményében azzal, hogy egy nyugalmasabb pillanatban, civilizált emberek módjára tértek vissza a témára. Egy ilyen felajánlás mindig hatalmas és nemes gesztus, és azt is jelzi, téged érdekel a békés megoldás és szeretnél optimális módon dűlőre jutni.

8. Sajnálom, hogy így érzel.

Valljuk be, amikor valami hatalmas gorombaságot vágnak az arcunkba, egyikünknek sem ez a mondat jut eszébe. Sokkal szívesebben adnánk neki egy pacsit. Az arcába. Egy székkel. De egy úrinő nem tesz és talán nem is gondol ilyet. Na jó, szökőévente egyszer előfordulhat. Ha azonban megpróbálsz belehelyezkedni a másik nézőpontjába és beleérezni, milyen rettenetesen érezheti magát a bőrében az, akinek ilyen gorombaságok jönnek ki a száján, azzal egyfajta empátia-hidat építhetsz magatok közé. Mindenkinek volt már rossz napja, hete, éve. Egy kedves mondat életet menthet.

nő férfi vita manipuláció párkapcsolat
Fotó: demaerre / Getty Images

9. Beszéljük meg máskor.

Néha a leghatékonyabb módszer a bunkóságok ellen, ha az elhangzottat meghagyod végszónak. Ezzel egyébként időt nyersz magadnak arra is, hogy felkészülj a témából. Esetleg azt is mondhatod a vitapartnerednek, hogy látod, most nincs minden rendben vele, folytassátok a beszélgetést később. Talán ő is más hangulatban lesz, mire újratárgyaljátok a dolgokat, és másképp reagál majd, tudván milyen otromba módon viselkedett a legutóbb.

10. Most fejezzük be.

Igaz, hogy nem te kezdted, de az nem jelenti azt, hogy nem vethetsz véget neki. Ezzel az asszertív, ugyanakkor udvarias mondattal elejét veheted a további negatív történéseknek. Megtarthatod a kölcsönös tisztelet vékony kis burkát és esélyt adsz arra – ha még akarsz az illetővel a jövőben egyáltalán találkozni –, hogy egy másik időpontban megbeszélhessétek a problémátokat. Mindenesetre ez egy nyitott végű kinyilatkoztatás, inkább arra vonatkozik, hogy bocsánatkérés esetén hajlandó vagy még egy esélyt adni.

+1. Nagyon cuki vagy.

Egy barátom, aki bár úgy néz ki, mint egy Calvin Klein alsónaci modell, valójában agysebész, ifjúkori barátnőit, akik – mindenkinél többet tudva – belekotyogtak a mondanivalójába és ellátták tanácsokkal, rendre ezzel a mondattal fegyverezte le: nagyon cuki vagy. Bevallom, az évek során számtalan hangvételben hallottam tőle, és attól függően, hogy milyen mértékű volt az illető tudálékossága, az egészen kedvestől a hidegvérű lekicsinylőig, bármire tudta használni. Volt, akinek leesett, és volt, aki annyira okos volt, hogy megköszönte. Ha nem gonosz módon használta, akkor általában mindenki örült neki, hiszen azt jelezte vele, valamilyen formában, de sikerült lenyűgözni őt az elhangzottakkal.

Nyitókép: princigalli/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: