10 nélkülözhetetlen mantra a mindennapi hála gyakorlásához

Ma ünnepeljük a hála világnapját

A hála jelentősége felbecsülhetetlen, az egyik legerősebb érzés, ami gyógyír a testnek és a léleknek; rendszeres gyakorlása a boldog élet egyik alappillére. Kezdjük el még ma, ezzel a 10 egyszerű gyakorlattal!

 

A hála egy olyan láthatatlan, mégis erőteljes érzés, amivel tartalmasabb és együttérzőbb életet élhetünk. A hála egyik csodálatos tulajdonsága az, hogy minél többet gyakoroljuk, annál inkább növekedni fog bennünk az érzés. Mára számos tanulmány is napvilágra került, amikben olyan emberek életminőségét vizsgálták, akik rendszeresen megnevezik mindazt, amiért hálásak, illetve olyanokét, akik rendszeresen listát készítenek azokról a dolgokról, amik bosszantják őket. Ahogy ezt sejteni lehet, a hálaközpontú emberek csoportjában mért életminőség messze meghaladja a másik csoportban elért eredményeket.

Amikor úgy érezzük, hogy az életünk túlterhelt, tegyük a kezünket a szívünkre, hunyjuk be a szemünket, és ismételjük az alábbi egyszerű, hatásos mondatokat.

1. Minden, amit tapasztalok, a fejlődésemet szolgálja.

Ez a kifejezés segít emlékezni arra, hogy pontosan ott tartunk, ahol tartanunk kell, és minden tapasztalat, amivel szembesülünk, hozzájárul a növekedésünkhöz.

2. Sehol sem lenni, semmit sem tenni, semmit sem megjavítani.

Ez a kis emlékeztető tökéletes az olyan időszakokban, amikor próbálunk pihenni, de az agyunkat képtelenek vagyunk kikapcsolni.

3. Mindenem megvan, amire szükségem lehet.

Ebben a pillanatban van bármiféle baj? Van bármi, amire égető szükségünk van? A válasz valószínűleg: nem. Ezért fontos, hogy gyakran emlékeztessük magunkat arra, hogy ebben a pillanatban mindenünk megvan.

4. Hálás vagyok az élet bőkezűségéért, és megengedem magamnak, hogy a hála és az öröm napról napra növekedjen.

A mantrát egy egyszerű gyakorlattal is erősíthetjük. Tegyük a kezünket a szívünkre, és csukjuk be a szemünket. Gondoljunk valamire, amiért igazán hálásak vagyunk, és figyeljük meg, hogy ez milyen érzéssel tölti el a testünket. Aztán vegyünk néhány mély levegőt, továbbra is koncentráljunk a hála érzésére, és képzeljük el, hogy a hála minden egyes kilégzéssel egyre csak tágul a testünkben, míg végül az összes porcikánkat kitölti. A gyakorlatot folytathatjuk, és az érzést képzeletben kiterjeszthetjük a szobára, ahol vagyunk, a településre, ahol élünk, végül pedig az egész bolygóra.

5. Dhanya Vad

Ez a szankszkrit kifejezés, aminek jelentése „hálás vagyok”, egész nap mantrázható, hogy megnyugtassuk az elménket.

6. Köszönöm az ételt, hálás vagyok érte.

Étkezések előtt hálát mondani egy nagyon szép gyakorlat. Szánjunk egy percet arra, hogy a tányéron lévő ételre hangolódjunk. Vegyük szemügyre a textúráját, és gondoljunk arra a sok gondos kézre, ami hozzájárult ahhoz, hogy étel kerüljön a tányérunkra.

7. A hála harmonikus kapcsolatot teremt mindennek és mindenkivel, aki körbevesz.

A hála képes természetes módon érzelmileg felemelni, és egy magasabb minőségű energiát magához vonzani, erre mindig emlékezzünk!

8. Az élet egy álom. Minden, amit keresek, már úton van felém.

Ezt a szép megerősítést használjuk közvetlenül ébredés után, vagy lefekvés előtt.

9. Ebben a pillanatban hálás vagyok azért, mert…

Fejezzük be a mondatot, és fordítsuk a figyelmünket arra, amiért hálát érzünk. Ez a gyakorlat szinte azonnal kiszakít a mindennapok rutinjából.

10. Tisztán látom mindazt, amiért hálás lehetek az életben. És hálával fogadom az ajándékokat, amit az élet nyújt.

Gyakran esünk abba a hibába, hogy mindent magától értetődőnek veszünk. Éppen ezért fontos emlékeztetni magunkat, hogy mennyi áldás és ajándék vesz minket körül.

Forrás: doyou.com
Nyitókép: Amadeo Velar/Unplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: