10 nő és férfi vall arról, számukra mit jelent a házasság

Te egyetértesz velük?

A házasságról mindenkinek megvan a saját véleménye. Mi most idősebbeket és fiatalokat kérdeztünk arról, hogy számukra mitől olyan értékes ez a kapcsolat.

„Számunkra a házasság azért fontos, mert ez adja az igazi elköteleződést. Ebben a szövetségben tapasztaljuk meg nap mint nap azt, hogy valaki igent mond ránk akkor is, amikor nem vagyunk a legjobb formánkban. A házasságban már nem kell marketingelnünk magunkat és álarcokat sem kell felvennünk, hiszen tudjuk egymásról, hogy folyamatban vagyunk, fejlődünk és változunk mindketten. Ez a szabadsággal teli légkör teremti meg a lehetőséget az intimitás elmélyítésére. A házasság számunkra felelősségvállalást jelent. Ígéretet tettünk, hogy felelősséget vállalunk magunkért, a személyes fejlődésünkért és a kapcsolatunk ápolásáért, gondozásáért. Nem akarjuk megmenteni egymást, sőt inkább ösztönözzük és bátorítjuk a társunkat, hogy dolgozzon önmagán, hozza ki magából a legtöbbet, mind a szakmai, mind a személyes életében. Hisszük, hogy egy stabil házasságban mindkét fél folyamatosan fejlődik és a kapcsolat is az új célok, kihívások mentén magasabb szintre jut. A befektetett munkának pedig megvan a gyümölcse, amit együtt élvezhetünk a párunkkal.
(
Hamar Donát & Hamar Noémi, a Donát és Noémi Youtube csatorna vloggerei)

„Amikor készültünk a házasságra, bevallom volt bennem egy érzés, hogy a papír nem számít. Ez az érzés a házasság első napján megváltozott bennem. Az élet minden területén erőt ad, hogy áll mellettem egy partner, hiszen egy olyan támogató családot alkotunk a férjemmel, ami tudom, hogy szinte bármilyen szakmai kihívás vagy operatív ügyön átsegít. Mindemellett az önbizalmam is nőtt azzal, hogy a férjem felesége lehetek, hiszen folyamatosan, a nap 24 órájában büszkévé tesz és inspirál, hogy engem választott.
(Urbán Anikó, a Don’t worry be married! podcast csatorna tulajdonosa és Facebook csoport szerzője)

„A házasság bevezet olyan önismereti feladatokba és kihívásokba, amit egyedül fel sem vállalnál. Ha az élet addig esetleg nem tanított meg, a házasság biztosan rávezet arra, hogy milyen csapatjátékosnak lenni. Visszatükrözi önmagad és segít kiteljesedni, miközben kitágítja a határaidat és lehetőséget ad arra, hogy közösen új határokat szabjatok. Számomra elemi biztonságot ad, hogy mindig van egy igaz barátom a nap végén.
(Urbán Viktor, a Don’t worry be married! podcast csatorna tulajdonosa és Facebook csoport szerzője)

„A hazásság, egy párkapcsolat, de mégsem akármilyen. Inkább egy erős kapocs, ami elkísér az élet hullámvasútján.”
(Edina, 11)

„Számomra a házasság értéke abban rejlik, hogy igent mondok valakinek, akivel ott abban a pillanatban úgy érzem, életünk végéig megváltjuk együtt a világot!
(Anna, 24)

„A házasságot nem lehet elsietni, hiába vagyunk szerelmesek és úgy gondoljuk megtaláltuk az igazit. A jó házasság lényege, hogy jóban és rosszban szeretjük és tiszteljük a másikat, ehhez pedig sokszor kitartás kell. Én a házasságra a családalapítás esetében, mint értékre tekintek és egy fontos lépésnek gondolom a gyerekvállalás előtt.
 (Julianna, 76)

„Sajnos, a házasság értékét manapság kevesen ismerik. Én ennek ellenére is büszkén kiállok amellett, hogy értékes és megszentesíti két ember kapcsolatát. Csodálatos lehet megállapodni azzal az emberrel, aki a másik feled, akivel az életed összes apró örömét és bánatát meg tudod osztani. Szerintem, a házasság a családalapítás kezdete. Talán ebben lehetnének régimódibbak az emberek.
(Kata, 24)

„Fiatalkoromban azt gondoltam a házasságról, hogy nincs nagy jelentősége, de mára egészen másként látom. Úgy érzem, hogy két ember szövetsége (hivatalosan, hitelesítve) a világgal szemben. Nem hátrálunk ki belőle az első kis bukkanónál, hanem összekapaszkodunk és együttes erővel meglépjük azt. Számomra a férjem a társam, a támaszom, néha a jobbik felem. Mostanra értettem meg, mit jelent a holtomiglan, holtodiglan kifejezés.”
(Ildi, 52)

„Sokáig úgy gondoltam a házasságra, mint egy puccos intézményre, de rájöttem, hogy ez ennél sokkal több. Szerintem a házasság egy kötelék, egy megnyugtató, szeretetteljes, mások és egymás előtt kimondott ígéret. Manapság sajnos sokan megszegik ezt, mert amikor igent mondanak, nem gondolják át, hogy mit vállalnak vagy egyszerűen csak nem veszik elég komolyan azt. A házasság nem megoldás a problémákra, és csak akkor teszi szorosabbá két ember kapcsolatát, ha az biztos lábakon áll. Mert egy mély, szeretetteljes kapcsolat tele van elfogadással, annak a beismerésével és tudomásul vételével, hogy a másik nem tökéletes és sose lesz az (akárhányszor is mondjuk neki, hogy vegye fel a zoknit a földről vagy szedje ki a haját a kád lefolyójából). A kapcsolat eleji szinte ösztönös szerelem, amely valóban elvakít és elfedi a másik hibáit, egy idő után elmúlik, és a helyére egy tudatos, átható szeretet tud lépni, ami a házasságnak jó alapja lehet. Hiszek abban, hogy ez a szeretet a szerelemmel ellentétben örökké tud tartani.
(Réka, 28)

„A feleségemmel azért házasodtunk össze, mert azt éreztük, hogy le tudnánk élni egymás mellett egy egész életet. Amikor igent mondtam neki, akkor a közös jövőnk lebegett a szemem előtt, családalapítással, gyermekneveléssel, egymás segítésével. Számomra a házasságban az az érték, hogy két ember jóban és rosszban egymás mellett áll, támogatja a másikat és segít a párjának kiteljesedni.
(Tibor, 58)

Nyitókép: Sara Monika/Cultura/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: