Erre a 9 dologra utalhat, ha azt álmodod, megcsalod a párod

Az álmaidnak sokszor mélyebb jelentése van, mint gondolnád. Persze, ehhez meg kell érteni, pontosan mit akarnak jelezni neked. A hűtlenség például nem minden esetben utal párkapcsolati problémára. De akkor mi másra?

Azok, akik boldog párkapcsolatban élnek és azt vallják, sosem lennének képesek megcsalni a párjukat, könnyen megrémülhetnek, ha álmukban mégis félrelépnek. De valójában semmi ok az aggodalomra. Egy 2018-as felmérés szerint a nők 60 százalékának volt már olyan álma, amelyben ő volt a hűtlen fél. Ha te is voltál már hasonló helyzetben, ne legyen bűntudatod, az álmaidban ugyanis nincsenek határok: még azok is félreléphetnek, akik szinte tökéletes párkapcsolatban élnek. Sőt, még az is lehet, hogy pont egy olyan emberrel kavarodnak össze, akit a való életben ki nem állhatnak. A hűtlenségről szóló álmoknak pedig számos kiváltó oka lehet, amik rávilágíthatnak valamilyen problémára. Nézzünk erre néhány példát:

1. Nem fektetsz elég energiát az aktuális párkapcsolatodba

„Kutatásaim és tapasztalataim alapján azt mondanám, a pácienseim leggyakrabban akkor számolnak be ilyen álmokról, amikor azt érzik, elhanyagolják a párkapcsolatukat. A szívük mélyén bűntudatuk van. Aggódnak, hogy másra fordítják azt az időt, amit a kapcsolatba kellene fektetniük.”mondta a Women’s Health magazinnak Lauri Loewenberg, álomkutató. Lehet, hogy mostanában túl sokat dolgozol, esetleg a ház körüli feladatokra vagy a hobbidra szántál túl sok időt. Ha magadra ismersz, akkor ezt az álmod vedd úgy, mint egy ébresztőt: ideje megtalálnod az egyensúlyt!

2. Kísért az exed

A jelenlegi kapcsolatodban mindig a hűség mintaképe voltál, de, hm … a korábbi(ak)ban nem igazán? Ez fontos szempont, amikor az álom értelmezéséről van szó. A félrelépés traumatikus élmény lehet, sok esetben nagyon nehéz elfelejteni. Előfordulhat, hogy évekkel vagy évtizedekkel később is sebet hagy. A furcsa álmodnak az is lehet a kiváltó oka, hogy az előző partnereid közül valakit megcsaltál. A bűntudat nem azt jelenti, hogy még mindig szereted vagy nem tetted túl magad rajta, egyszerűen csak a tettedet bántad meg. Sokat könnyíthet a lelkeden, ha kiöntöd valakinek a szíved!

3. Valami hiányzik a szerelmi életedből

Loewenberg szerint a megcsalásról szóló álmok második leggyakoribb oka, ha a partnered és közted elveszett az a szenvedély, ami korábban jellemző volt rátok. Ez ritkán vonatkozik a szexualitásra, inkább brutálisan őszintén tükrözi a párkapcsolaton belüli dinamikát. Ha úgy érzed, kicsit ellaposodott a kapcsolatotok, akkor ne lepődj meg, ha álmodban az első szerelmeddel lépsz félre. Hiszen ő volt az, akiért először fellángolt a szíved. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy menthetetlen a jelenlegi viszony, csak egy kis plusz energiát kell mindkettőtöknek ráfordítani, hogy átléphessétek a nehezebb időszakot.

4. Úgy érzed, nem vagy hű önmagadhoz

Valódi hűtlenségre is utalhat, ha az álmodban új partner társaságát keresed. De gondoltad volna, hogy az önismereted egy ilyen álommal arra is figyelmeztethet, hogy épp saját magadat akarod valamivel becsapni? Az életedben valami nem jó irányba halad, ezért kezdesz elveszetté, boldogtalanná válni. Lehet, hogy elvállaltál egy olyan feladatot, aminek sikerében te sem hiszel. Előfordulhat, hogy a munkahelyeden van a probléma, és nem a céljaid érdekében hozol döntéseket. Vagy nem mersz belevágni egy új kihívásba, pedig a szíved mélyén valójában erre vágysz. Ebben az esetben az álom nem arról szól, hogy a partnered csalod meg, sokkal inkább önmagad.

5. Feladtad az elveidet

Nagyon hasonló az előző ponthoz, egy kicsit mégis eltér tőle. Ilyenkor talán nem tudod pontosan meghatározni, az életed melyik területén nem érzed magad önazonosnak. Csak annyit tudsz magadtól kérdezni, „hogyan jutottam/süllyedtem idáig?” A hűtlenségről szóló álmok felnyithatják a szemed, hogy olyan dolgot csinálsz, amit nem tartasz etikusnak és ellentétes az elveiddel. Lehet, hogy eddig ezt próbáltad figyelmen kívül hagyni, de az álmaid nem cenzúrázzák a valóságot.

6. Más területen csaltál valamiben

„Sokaknál olyankor jelentkezik ez a típusú álom, amikor csalnak a diétájukban vagy szenvedélybetegként nem tudnak valaminek ellenállni” – mondta Loewenberg. Bűntudatot érzel, mert megtévesztesz másokat (például a párodat, akit álmodban megcsalsz), és csalódást okozol magadnak. Viszont ebben az esetben az álom még segítségedre is lehet. „Érdekes, hogy az álmainkban tapasztalt bűntudat gyakran segít abban, hogy ragaszkodjunk az étrendhez vagy kilábaljunk a függőségből.”

7. Valami nincs rendben a kapcsolatodban – és lehet, hogy ez nem orvosolható

Eddig csak olyan indokokról volt szó, amelyek nem jelentettek veszélyt az aktuális szerelmi életedre. Azonban ha az álmodban céltudatosan kerested egy másik ember társaságát, valamint felszabadítónak és pozitívnak érezted a félrelépést, akkor komolyan át kell gondolnod a helyzetedet. Ha a bűntudatnak nyomát sem érzed, akkor szinte biztos, hogy valami nincs rendben a párkapcsolatoddal. Első körben derítsd ki, hogy miért érzed ezt. Ha megtalálod a választ, tudni fogod, helyrehozható-e a probléma.

8. Félsz, hogy megismétled a szüleid példáját

A családi minta fontos szerepet játszik a személyiség kialakulásában, de ez nem jelenti azt, hogy megismétled valamelyik szülő hibáját. Ne ijesszen meg az álom, most a te kezedben van a döntés.

9. Elégedetlen vagy a szexuális életeddel

A hűtlenségről szóló álmok mögött általában lelki okok állnak, de néhány esetben a szex minőségéről vagy hiányáról is árulkodnak. Az ördög a részletekben rejlik: emlékezz vissza az álmod különbözőbb elemeire – partner, pozíció(k), érzések, akár helyszín -, mert ezek segítségedre lehetnek abban, hogyan tudod felpezsdíteni a szexuális életed.

Forrás: Women’s Health
Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: