10 ok, amiért megéri minden nap sétálni

A gyaloglás egészségre gyakorolt pozitív hatásai

A rendszeres gyaloglásnak jó hatása van az egészségünkre minden életkorban. Segít a különféle betegségek megelőzésében, az immunrendszer megerősítésében, ezért nem is kérdés, hogy jobb, ha mostantól minimum napi 30 perc sétára ráveszed magad!

Kalóriát égethetsz vele

Persze, ez attól is függ, hogy milyen tempóban és mekkora távot teszel meg. Emelkedőn sétálsz, vagy sík talajon? Az viszont köztudott, hogy a rendszeres séta segíti a kalóriaégetést, amitől sokkal jobb formában leszel és még a pluszkilókat is lefaraghatod.

Erősíted a szíved

Ha heti ötször sétálsz 30 percet, csökkentheted a szív és koszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát.

Csökkentheted a vércukorszinted

Egy kiadós étkezést követően érdemes az ülés vagy a pihenés helyett inkább a sétát választani! Egy kutatásból nemrég kiderült, hogy a reggeli, az ebéd vagy a vacsora után megtett séta sokkal jobb hatással van a vércukorszintedre, mint egy 45 perces gyaloglás bármelyik másik napszakban.

Jót tesz az ízületeknek

A térdekre és a csípőre is nagyon jó hatással van egy kellemes séta. Már napi 2 kilométer megtétele segít abban, hogy megelőzd az ízületi betegségek kialakulását.

Erősíti az immunrendszeredet

Gondoltad volna, hogy az influenzás időszakban nagyon jó megelőző praktika lehet a rendszeres gyaloglás? Ha klimatizált helyiségben dolgozol, akkor pedig még inkább ajánlott néha egy rövid egészségügyi sétát beiktatni!

Energiával tölt fel

Érdemes erőt venni magadon, akkor is, ha fáradt vagy! A szabad levegőn töltött percek jó hatással vannak a szervezetedre, a séta növeli az oxigén áramlását a testben, valamint a kortizol, az adrenalin és a noradrenalin szintedet.

Javítja a mentális egészségedet

Ha az utóbbi időben sokszor kedvetlennek, kimerültnek és szomorúnak érezted magad, akkor sétálj át a legjobb barátnődhöz vagy egy közeli családtagodhoz. Ha gyalog teszed meg az utat, akkor még a negatív gondolatokat is elűzheted. A séta ugyanis segít a depresszió és a szorongás leküzdésében.

A hosszú élet titka

A rendszeres testmozgás sokak szerint a hosszú élet titka. De nem muszáj az edzőteremben izzadnod, az is elég jó kezdetnek, ha rendszeresen, tempósan sétálsz.

Lépcsőzz és sétálj, így alakot is formálsz

Az álomalak elérésében is segít a gyaloglás. Ha ez a célod, a sík talaj helyett válaszd az emelkedőket, vagy, ami még jobb: lépcsőzz!

A kreatív gondolatokért nem kell messzire menni

Ha az utóbbi időben sokszor leblokkolsz, vagy nem érzed úgy, hogy remekelnél a munkahelyen, érdemes rövid sétákkal megszakítani a napi tevékenységed. Egy 30 perces gyaloglás épp elég ahhoz, hogy kitisztuljon a fejed és előtörjenek az újító gondolatok!

Mikor indulsz?

Nyitókép: Lukas Gojda/Shutterstock
(healthline.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: