10 superfood, amit a reggelidhez adhatsz, hogy még táplálóbb legyen

Ha tápláló reggelivel indítasz, az az egész napodra pozitív hatással lesz. Azonban az egészséges nem kell, hogy unalmas is legyen.

A reggeli nem véletlenül nyerte el a nap legfontosabb étkezése címet. Jól tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott napindító számos pozitív hatással bír a fizikai és mentális egészségre egyaránt. Több tanulmány is igazolta, hogy a reggelizés javítja a memóriát és a kognitív funkciókat. Gyermekek és felnőttek esetében is kimutatták, hogy azok, akik reggeliznek, jobban teljesítenek az iskolában és a munkahelyen. A megfelelő reggeli ugyanis segít fenntartani az optimális vércukorszintet, ami hozzájárul a jobb koncentrációhoz és a mentális éberséghez. De nem csupán ez az egyetlen előnye annak, hogy megszakítsuk az éjszakai böjtölést: a reggeli a krónikus betegségek elkerülésében és a súlykontrollban is szerepet játszik. Na, de mi számít egészségesnek? Van néhány szuperélelmiszer, amit ha a reggelinkhez adunk, nemcsak az ízélményt, hanem az egészségre gyakorolt előnyöket is fokozzuk.

Chia mag

Ezek az apró magok tápláló erőművek, tele rosttal, fehérjével és omega-3 zsírsavakkal. Felszívják a folyadékot és megduzzadnak, így hosszabb ideig tartanak jóllakottan. Add joghurthoz, turmixhoz vagy éjszakai zabkásához egy ropogós, tápláló lendületért. Ráadásul kiválóan hidratálnak is!

fotó: Anna Pustynnikova/GettyImages

Áfonya

Az áfonya tele van antioxidánsokkal, C- és K-vitaminnal, valamint rosttal. Segít a gyulladás elleni küzdelemben és javítja az agy egészségét. Szórhatod az áfonyát müzlire, zabkására vagy palacsintára egy kis plusz édességért és egészségügyi előnyért, mindezt anélkül, hogy sok kalóriát adnál az ételedhez.

Görög joghurt

A görög joghurt magas fehérje-, probiotikum- és kalciumtartalmú étel. A fehérje segít jóllakottan tartani, míg a probiotikumok támogatják az emésztést és javítják a bél egészségét. Tökéletes alap egy reggeli tálhoz, gyümölcsökkel, dióval és egy kis mézzel megbolondítva. Ráadásul a csontok egészségét is támogatja.

Spenót

Mit keres a spenót a nap első étkezésében? A spenót gazdag vasban, kalciumban, valamint A- és C-vitaminban. Remek módja annak, hogy tápanyagokkal gazdagítsd a reggelidet. Add turmixokhoz, omlettekhez vagy rántottához, hogy könnyen bevidd a megfelelő adag zöldséget. Tele van antioxidánsokkal is, amelyek segítenek megvédeni a sejteket.

Először a spenótot és a szójatejet turmixold össze!

Mandulavaj

A mandulavaj tele van egészséges zsírokkal, fehérjével és rosttal. Kend teljes kiőrlésű pirítósra, keverd turmixokba vagy adj egy kanállal a zabkásádhoz egy krémes, kielégítő napkezdéshez. Emellett kiváló E-vitamin forrás, amely jót tesz a bőrnek is.

Mandula

Lenmag

A lenmag fantasztikus rost-, omega-3 zsírsav- és lignánforrás, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Add az őrölt lenmagot turmixokhoz, joghurthoz vagy zabkásához, hogy növeld az étkezés tápértékét. A lenmag az emésztés egészségének javításában is segít, egyedül arra kell figyelned, hogy megfelelően hidratálj mellette, különben székrekedést okoz.

Lenmag.
Fotó: panco971/Getty Images

Quinoa

A quinoa egy magas fehérjetartalmú, gluténmentes gabona, amely tökéletes szénhidrátforrás a reggelihez. Főzd tejjel vagy vízzel, majd tálald gyümölcsökkel, dióval és egy kis juharsziruppal egy kiadós, tápláló napkezdéshez. Vagy edd sósan, salátaként. Biztos lehetsz benne, hogy egy esszenciális aminosavakban és rostban gazdag étkezéssel indítod a napod.

Dinnyés quinoa saláta (fotó: delish.com/Andrea Monzo)

 

Zab

A zab egy teljes kiőrlésű gabona, amely tele van rosttal, különösen béta-glükánnal, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet. Jó forrása több vitaminnak és ásványi anyagnak is. Fogyaszd zabkásaként, turmixokban vagy muffinokba sütve egy laktató, szívbarát reggeliért.

Avokádó

Az avokádó tele van egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokkal, rosttal és káliummal. Tökéletes pirítósra, turmixba vagy tojás mellé. Krémes állaga és gazdag íze bármely reggelit kényeztetővé tesz, miközben tartós energiát biztosít.

avokádó

Kendermag

A kendermag fehérjében, egészséges zsírokban és esszenciális aminosavakban gazdag. Emellett nagyszerű magnéziumforrás is, amely támogatja az izom- és idegműködést. Szórhatod joghurtra, zabpehelyre vagy turmixra, kedved szerint.

Nyitókép: Ridofranz/GettyImages
Forrás: runningtothekitchen

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)