10+1 tévhit a termékenységről

A női és férfi termékenység sokkal bonyolultabb, mint ahogyan azt gondoltuk. Nem árt leporolni néhány közhelyet és tévhitet.

Egy pár általában akkor kerül közelebb először a termékenység témaköréhez, amikor kisbabát szeretne. Ez első hallásra teljesen logikus, ugyanakkor valahol szomorú is, hogy a húszas-harmincas éveinkben hallunk először a testünket leginkább befolyásoló tényezőről, a termékenységről. A nemzőképesség az egészségünk egyik legfontosabb mutatója, függetlenül attól, hogy szeretnénk-e gyermeket vagy sem. Mégis iszonyúan keveset tudunk, és a tudásunk főleg tévhitekre épül a termékenységet illetően, amiket aztán nehéz és időigényes ledönteni, amikor már ténylegesen kisbabát szeretnénk. Még a női oldalon is rengeteg téves információ kering, a férfi termékenység vagy éppen terméketlenség pedig egyenesen tabu.

1. A gyakori szeretkezés vezet igazán célra.

Amikor egy pár gyermeket szeretne, lelkesen vetik bele magukat a próbálkozás időszakába. Jó ötletnek tűnhet a minél többszöri együttlét, azonban a szakértők mérsékletre intenek. Ugyanis azzal, ha naponta vagy akár naponta többször bújunk ágyba, nem maximalizáljuk, hanem inkább rontjuk az esélyeket. A megfelelő hímivarsejt-minőséghez és -mennyiséghez 2 nap szükséges. Családtervezés szempontjából ezért a 2-3 naponta történő együttlét az ideális. De persze arról se feledkezzünk meg, hogy a katonás napirend és szexualitás feladattá alacsonyítása csak felesleges stresszt rak a párok vállára.

2. Védekezés nélkül bármikor teherbe lehet esni.

A szexuális felvilágosítás még ma is gyerekcipőben jár és kizárólag a félelemkeltésre épít. Holott, ha tisztában lennénk a női szervek és ciklus működésével, akkor nem futna minden lány fejvesztve esemény utáni tablettáért a gyógyszertárba. A termékenység egy nagyon érzékeny és precíz folyamat, amit rengeteg tényező befolyásol úgy férfi, mint női oldalról. Sajnos még a mai felvilágosult világban is sokan úgy gondolják, hogy a védekezés nélküli szeretkezés mindig fogantatással végződik. Pedig ez nagyon nincs így. Egy cikluson belül nagyjából 5-6 nap áll a rendelkezésünkre, amikor végbe mehet a fogantatás. A spermiumok élettartama 5 nap, a petesejté 24 óra. Ebbe a rövid intervallumba kell betalálni ahhoz, hogy sikeres legyen az együttlét.

3. Ha már van egy gyerekem, nem lehetek meddő.

Azok, akiknek már született gyerekük, sokszor azt gondolják, hogy hátradőlhetnek, mert az ő termékenységüket nem érheti csorba. Viszont létezik az úgynevezett másodlagos meddőség. Ilyenkor annak ellenére, hogy már van gyerek a családban, csak nagy nehézségek árán vagy egyáltalán nem sikerül egy újabb fogantatás. Sőt, vizsgálatok alapján a másodlagos meddőség gyakoribb, mint az elsődleges. Akárcsak az első babára várók esetében, itt is hatalmas jelentősége van a fizikai hátráltató tényezőknek és az érzelmi gátaknak.

4. Amint abbahagyom a fogamzásgátló használatát, teherbe esek.

A hormonális fogamzásgátló működési mechanizmusát, ha megértjük, akkor az is világossá válik, hogy mennyi zűrt okozhat a női termékenységben. A mesterséges hormonok megszüntetik az ovulációt (és ezzel együtt a klasszikus értelemben vett menstruációt is, hiszen az a vérzés, ami fogamzásgátló mellett történik, nem ugyanaz). Gyakorlatilag egy olyan állapotot hoz létre, mintha már terhes lennél. A testünk természetes állapota a hullámzás, a négy ciklus-fázis váltakozása, ami mind más-más hormonok vezénylésével zajlik. Ez a női lét alapja. Ha ezt megszüntetjük, akkor látszólag nyerünk, de valójában nagyon sokat veszítünk.

Nemcsak a test működésébe szól bele a fogamzásgátló, hanem a friss kutatások szerint az agy szerkezetét is megváltoztatja. Befolyásolja a párválasztást, a gyermek utáni vágyat, a libidót és megszámlálhatatlan mennyiségű mellékhatással rendelkezik. A szegényes tájékoztatás ára pedig később kerül benyújtásra, amikor le szeretnénk tenni a gyógyszert. Vannak szerencsések, akiknek gyorsan visszaáll a ciklusuk, de olyanok is, akiknek hónapokba vagy évekbe telik a tisztulás, esetleg maradandó károsodást okoz az évekig szedett bogyó.

5. A rossz spermakép végleges diagnózis.

A kizárólag a női termékenységre való összpontosítás elterelheti a figyelmet arról a tényről, hogy a férfiak nemzőképessége is mérvadó. Kutatások szerint 50 év alatt több, mint 60%-al csökkent a férfiak hímivarsejt száma. A jó hír azonban, hogy egy rossz spermakép nem végérvényes. A spermatogenézis 74 napot vesz igénybe, innen még el kell jutni az ondóvezetéken át a herékbe, a teljes fejlődési időtartam tehát kb. 3 hónap. Ezidő alatt életmódbeli változtatásokkal jelentősen javítható a minőség.

6. A petesejt minőségét nem lehet javítani.

Az a tévhit, miszerint az életkor az egyedüli tényező, ami hat a petesejtek minőségére, megdőlt. A friss kutatások szerint a női szervezet képes lehet új petesejteket is termelni a reproduktív évek alatt. Illetve tudatosan is javíthatunk a petesejtek minőségén. Akárcsak a férfiak esetében, az életmódbeli tényezők és a mentális eszközök segítségével jelentősen növelhetjük a petesejtek egészségét.

7. A férfiak életkora nem számít.

Habár a hírességek hajmeresztő trendeket állítanak fel és versenyt űznek abból, hogy kiből válik később édesapa, valójában a kor nemcsak a nők szempontjából, hanem a férfiakéból is rendkívül fontos. A kutatások szerint a spermiumok minősége az életkor előrehaladtával romlik. Egy európai párokat vizsgáló tanulmány megállapította, hogy míg az apa életkora nem befolyásolja a fogamzás valószínűségét, ha a férfi 35 éves vagy annál fiatalabb, ez a 30-as évek végén megváltozik. Ha a férfi partner 40 éves, a meddőség 18%-ról 28%-ra nő. Emellett a vetélés kockázata is nagyobb, ha az apa 40 év feletti, mivel a friss vizsgálatok azt mutatják, hogy a vetélések zöme a férfi oldal miatt következik be.

8. Ma már a nők életkora sem számít.

A reproduktív eljárások virágzását éljük, ami abba a hiú ábrándba ringat, hogy egy nő akárhány éves is, könnyen anyává válhat. A biológiai törvényszerűségek ennek azonban még mindig ellentmondanak. A nők termékenysége 35 éves kor felett drasztikusan lecsökken és ezzel egyidőben az esetlegesen bekövetkező várandóssággal járó kockázatok pedig nőnek. 35 éves kortól kezdve a petesejtek minőségében és mennyiségében is felgyorsul a hanyatlás üteme.

9. A stressz rossz, de nem okoz meddőséget.

A stressz bizonyítottan negatív hatással van a nemzőképességre. Az állandó feszültség a nők szervezetében a prolaktin, kortizol és egyéb hormonok túltermelődéséhez vezet, melyek megzavarhatják vagy akár meg is akadályozhatják a rendszeres ovulációt és ezáltal a teherbeesést.

10. Egy év sikertelen próbálkozás után meddő leszek.

A meddőség − klinikai definíció szerint − ha 35 év alatt, 1 évnyi próbálkozás után nem sikerül a spontán teherbeesés, 35 év felett pedig fél év alatt. Ezek azonban csak számok. Meddő valójában csak az lehet, akinek nemzőszervek hiányában esélytelen a gyermekvállalás. Minden más nehezített teherbeesésnek számít. Ez azért fontos, mert a meddőség egy nagyon káros és hatalmas stresszt okozó címke. Holott tudjuk, hogy léteznek csodák és több év várakozás után is történhet spontán fogamzás.

+1 Mindig fizikai oka van, ha nem jön a baba.

Több fizikai probléma is gátat szabhat egy kisbaba érkezésének, azonban nagyon keveset beszélünk a lelki okokról. Funkcionális meddőségről beszélünk, amikor szervi értelemben egészséges egy pár és tulajdonképpen semmi nem áll a gyermekvállalás útjában, mégsem érkezik a gólya. Ilyenkor érdemes lelki oldalról megközelíteni a helyzetet, mert gyakran elnyomott félelmek, abúzus, trauma vagy más pszichés tényező nehezíti meg a gyermekvállalást.

Nyitókép: d3sign/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: