10 varázslatosan szép üzlet, ami múzeumként is megállná a helyét

Jártál már olyan üzletben, ahol nem(csak) a kínálat, hanem a látvány miatt is leesett az állad? A világon számos olyan concept store található, ami akár múzeumként is megállná a helyét - ezek közül mutatjuk be néhány kedvencünket.

Az online vásárlás korában a hagyományos értelemben vett üzleteknek már nem elég csak a termékeikre nagy hangsúlyt fektetniük. Ha fel akarják venni a versenyt internetes társaikkal, akkor ennél többre van szükség. Mondjuk szemkápráztató enteriőrre, ahol az emberek szívesen nézelődnek. New Yorktól egészen Yangzhou-ig találhatunk Instagram-kompatibilis üzleteket, ahonnan lehet, hogy üres kézzel, de garantált, hogy egy életre szóló élménnyel távoznánk. Íme 10 olyan concept store a nagyvilágból, ahol szívesen elvesznénk egy napra.

Aesop, Düsseldorf

Aesop egy ausztrál kozmetikai márka, aminek minden üzletét a designcentrikus kialakítás jellemzi. Ezek közül is kiemelkedik a Düsseldorfban található concept store, ami a megtestesült mennyország a minimalista stílus és a szépségápolás szerelmeseinek. A középpontban álló hatalmas mosdókagylót a helyi szökőkutak inspirálták és tökéletes arra, hogy nézelődés közben kipróbálj egy-két terméket. 

bonds.Hackney, London

London keleti részén található egy aprócska helyiség, ami régen ácsműhelyként üzemelt, de ma Anglia egyik legtrendibb stúdiójává nőtte ki magát. A rusztikus enteriőr Niko Dafkos és Paul Firmin márkájának, a bonds.Hackney-nek ad otthont. A duó kezdetben csak illatgyertyák készítésével foglalkozott, de a vállalkozásuk mára egy kultikus lifestyle branddé vált. Londoni üzletükben a szobanövény-rengetegben, egy forró kávéval a kezedben tekintheted meg a kínálatot. Ha pedig megérzed a teremben uralkodó kreatív energiákat, később egy workshopra is visszatérhetsz.

Browns East, London

A bonds.Hackney-től 15-20 percre található egy másik lélegzetelállító concept store, a Browns East. A designer ruhákra és kiegészítőkre szakosodott márkának három üzlete is található a brit fővárosban, de a legizgalmasabb ezek közül a Shoreditch-ban található butik. A művésznegyedre jellemző bohémság a belsőtér kialakításában, a színes részletekben is visszaköszön. A Browns látogatói a modern és a vintage dekorációs elemekben, illetve a mesés tervezői darabokban gyönyörködhetnek. És ha ez nem lenne elég, az emeleten egy kis kiállítóterem is helyet kapott.

Casa Cavia​, Buenos Aires

2014-es megnyitása óta a Casa Cavia az argentin főváros egyik legnépszerűbb közösségi terévé nőtte ki magát, ahol rengeteg szórakozási lehetőség vár a látogatókra. A történelmi épület egyszerre ad otthont egy étteremnek, egy kiadónak, egy könyvesboltnak, egy virágkötő üzletnek és egy parfümériának. A belső terek eleganciáját az udvar laza hangulata és a sok növény oldja – itt nyugodtan lepihenhetsz és még egy italt is kérhetsz magadnak a bárpultból.

Filling Station Motel (FSM), Udine

Olaszország észak-keleti részén, Udine városában nyílt meg az az egyedülálló stúdió, aminek enteriőrjét az 50-es évek benzinkútjai inspirálták. Természetesen a töltőállomások helyett modern design bútorok, a kassza helyére pedig egy bárpult került a showroomba. A tematikus kialakítás nem véletlen – a Filling Station Motel üzlete a kétkerekű járművek szerelmeseit várja, akik nemcsak alkatrészeket vagy kiegészítőket vásárolhatnak, hanem különböző workshopokon is részt vehetnek.

Gentle Monster, Los Angeles

A napszemüveg őrülteknek biztosan nem kell bemutatnunk a nemzetközileg is hatalmas népszerűségnek örvendő Gentle Monstert. A koreai márka 2017-ben nyitotta meg második amerikai üzletét Los Angelesben és a design terén nem fogták vissza magukat. A hatalmas térben mozgó installációk, szürrealista szobrok és más művészeti alkotások is várják az erre tévedőket. Így a vásárlók egy igen emlékezetes vizuális élménnyel is gazdagodnak miközben a márvány- és fémpolcokra kihelyezett termékek között válogatnak.

Nous, Párizs

2017 decemberében az egész világ egy emberként siratta a francia divat egyik központját, a Colette-et. A kultikus butik 20 év után zárta be a kapuit, de az egyik vezetője, Sébastien Chapelle nem hezitált sokat és hamarosan megnyitotta saját indie designer boltját. Az enteriőrt a Colette és a kortárs építészek inspirálták, ám a Nous egy dologban nagyon eltér elődjétől – a menswear divatra fókuszál, de néhány uniszex darab, illetve magazinok, gördeszkák, kiegészítők és technikai kütyük is megtalálhatók a kínálatban.

Runway, Hanoi

Az elismert olasz építész, Fabio Ferrillo igazán merész koncepciót álmodott meg – a vietnámi kultúrát és az 50-es évek olasz designját próbálta ötvözni a Runway üzletének kialakításakor. A luxusmárkákat forgalmazó butikban két egymástól teljesen távol álló stílust kevert, ezzel érte el a páratlan összhatást. Nem is tudjuk, hogy a pasztell színek, a geometrikus és organikus formák váltakozása vagy a terrazzo padló a kedvencünk.

Store X, Berlin

London és Oxfordshire után a Store X az európai piac meghódítását tűzte ki céljául, ezért 2015-ben Berlinben nyitották meg harmadik üzletüket. A német fővárosban – az angol üzletekhez hasonlóan – nemcsak a divat kap nagy szerepet, hiszen a kétemeletes Store X-ben bútorokra, kortárs művészeti alkotásokra, zenelejátszókra és lemezekre, valamint könyvekre is lecsaphatnak a vásárlók. A The Store Kitchen-ben a gasztronómiai élvezetek oltárán áldozhatnak, de a Studios kulturális programjai között is mindig találhatnak valamilyen izgalmas kiállítást vagy eseményt, amire érdemes egy kis időt szánni.

The Webster, New York

New York szívében rejtőzik a The Webster névre keresztelt divatbutik, ahol a tervezői darabokat igen impozáns környezetben mutatják be. Az üzlet belső tereire az eklektikus stílus jellemző – az Art deco inspirálta terrazzo padlótól, a 30-as évekre jellemző vintage tapétán és egy eredeti Vladimir Kagan kanapén keresztül, Pierre Paulin foteljéig minden megtalálható az üzletben. És ez még csak néhány dolog a The Webster látványosságai közül.

Zhongshuge​, Yangzhou

A Yangzhouban található könyvesbolt egy hatalmas optikai illúzió segítségével ámítja el látogatóit. Az 1000 négyzetméteres téglalap alaprajzú helyiséget a két oldalon található, befelé ívelő könyvespolcok és a fekete tükörpadló teszi végeláthatatlanná. A vezető designert, Li Xiang-ot egy klasszikus kínai regény, A vörös kúriák egyik fejezete ihlette meg, amikor a tér kialakítását tervezte meg. A szerző a könyvben egy olyan folyóról mesél, amin 24 híd ível át – a vizet a padlózat, a hidakat pedig a polcok szimbolizálják.

Nyitókép: Aesop

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: