100 éves a Disney – Ez a 7 mese bármikor visszarepít minket a gyerekkorunkba

A Disney rajzfilmjei nincsenek korhoz kötve. A szívhez szóló mesék történeteiért ugyanúgy rajongunk most is, mint kiskorunkban.

A stúdió alapítása óta eltelt már száz év, hiszen Walter Elias Disney 1923-ban hívta életre a ma már legendás vállalkozását. A Disney sikere azonban máig töretlen, hiszen a mesék, ahogy akkor, úgy most is igencsak közel állnak szívünkhöz. Cikkünkben most egy olyan időutazásra invitálunk titeket, amellyel pár órára kiszakadhatunk a mindennapok mókuskerekéből és újra a felhőtlen gyermekkorban találhatjuk magunkat. Összegyűjtöttük ugyanis azokat a rajzfilmeket, amikért kicsiként is ugyanannyira rajongtunk, mint most!

101 kiskutya

Az 1961-es 101 kiskutya rajzfilm szinte kivétel nélkül mindenkinek belopta magát a szívébe. Roger és Anita, illetve a két dalmata, Pongo és Perdita története ugyanis egyszerre szórakoztató és szívhez szóló. Főhőseink családja hamar gyarapodni kezd, hiszen tizenöt kiskutyával bővül a família, örömük azonban nem tart sokáig, színre lép ugyanis a gonosz Szörnyella de Frász, aki mindenáron a dalmatákból akar új bundát. Terve majdnem sikerrel is jár, hiszen kilencvenkilenc kiskutyát össze is gyűjt ördögi tervének megvalósításához, de Pongo és Perdita végül megakadályozza azt. 2021-ben egyébként Emma Stone főszereplésével a film főgonoszáról is készült egy mozi, amiben megismerjük múltját és indítékait.

Az oroszlánkirály

1994 volt az év, amikor megszületett Simba, a szavannák királyának trónörököse. A kis oroszlán története egy ideig boldog és gondtalan, de hamar megtapasztalja, hogy az élet nem fenékig tejfel. Egy családi viszály következtében száműzetésbe kerül, viszont egy percig nem adja fel és megszerzi azt, ami őt illeti.

Toy Story

Andy játékai boldogan élik életüket a kisfiú szobájában. Woody, a seriff pedig élvezi mindazt, ami számára kedvenc játékként kijár. Egyszer viszont minden megváltozik, Buzz, a csillagközi lézerharcos Woody babérjaira készül törni. Két dudás viszont nem fér meg egy csárdában, így elkezdődik a háború, ám egy baleset következtében végül rájönnek, hogy csak együtt igazán erősek.

A szépség és a szörnyeteg

Igazi tündérmese a javából ez az 1991-es történet. Egy átok következtében a jóképű hercegből csúf szörnyeteg lesz, akit az okos és elragadó Belle örökre megváltoztat. A szörnyeteg rideg külseje mögé bújtatja érzéseit, de a lány mindennek ellenére beleszeret, örök leckét adva ezzel nekünk, hogy a külsőtől sokkal fontosabb a belső. A fordulatok után az átok megtörik, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

A kis hableány

A 1989-es történetből megtanulhatjuk, hogy mindennek ára van. Ariel egy lázadó sellő, aki csodálatos énekhangját cseréli el lábakért, hogy együtt lehessen álmai hercegével. A főgonosz itt Ursula, egy gonosz tengeri boszorkány, aki nem önzetlenül segít a Arielnek, hiszen céljai ezen bőven túlmutatnak. Gonoszsága határtalan, kedvenc sellőnk fájdalmát pedig van, hogy el sem tudjuk  képzelni. De minden jó, ha a vége jó!

Bambi

Bambi történetét 1942-ben ismerhette meg a nagyvilág és máig könnyes szemmel nézzük, amikor a kis szarvasborjú (a közhiedelemmel ellentétben nem őzike!) elveszti édesanyját. Bambi viszont nem marad egyedül, hiszen apja magához veszi, barátai, akik az első lépéseitől kezdve mellette állnak, pedig vele maradnak. Láthatjuk, hogyan válik kis szarvasból felnőtté, milyen örömök és bánatok érik, ameddig meg nem találja boldogságát.

Szörny Rt.

2001-ben magtanultuk, hogyan vegyünk revansot a lámpaoltás után minket ijesztgető szellemeken. A Szörny Rt. alkalmazottjai mindaddig zavartalanul végzik munkájukat, ameddig Boo, a kislány Iszony Citybe kerül. A szörnyek élete fenekestül felfordul, hiszen legalább annyira rettegnek az ember gyerekektől, mint azok tőlük. A film végére azonban már senki sem fog félni, inkább a nevetés kapja a főszerepet.

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

 

 

Legnépszerűbb cikkek: