10+1 kulisszatitok A koronáról

A korona című sorozatot 2016-os indulása óta óriási érdeklődés övezi. A brit királyi családot bemutató széria pedig hamarosan véget ér a hatodik záró évaddal.

„A korona” története hét évvel ezelőtt, Erzsébet hercegnő Fülöp herceggel kötött házasságának történetével indult el. Az évadok során pedig végigkövethettük a történelem leghosszabb ideig hatalmon lévő urakodójának, azaz II. Erzsébetnek az életét, Károly és Diana viharos kapcsolatát, illetve megismerhettük a mára királlyá vált herceg Kamilla iránt érzett szerelmét is. A brit királyi család, mint minden valamire való monarchia, tele van szigorú szabályokkal, ármánnyal, intrikával és nehéz döntések soraival. Ezt csomagolta történelmi alapú drámába a Netflix. A sorozat népszerűsége nem meglepő, hiszen a királyi családot máig óriási érdeklődés övezi, Diana pedig „a szívek hercegnőjeként” életében és 1997-es tragikus halálát követően is milliónyi rajongóra tett szert. A záró évad első fele egyébként épp az ő balesetével ér végét. A második, hatrészes felvonás december 14-én érkezik majd a streamingre, de addig is itt van néhány érdekesség, amit talán nem tudtál a kultsorozattá vált szériáról.

1. A korona forgatókönyírója nem érdeklődik különösebben a királyi család iránt

Peter Morgan „királyi karrierje” 2003-ban a The Deal című tévéfilmmel indult, amiben Tony Blair egykori miniszterelnök hatalomra jutását mutatja be. Ezt követően 2006-ban elkészítette A királynő című mozit, amiért a őt legjobb forgatókönyv kategóriában, Helen Mirrent pedig II. Erzsébet királynő megformálásáért jelölték Oscar-díjra. Majd 2013-ban egy, a brit monarchiát bemutató darabot is színpadra vitt, ami a The Audience Londonban debütált, s egészen a Brodway-ig jutott. Ennek ismeretében azt gondolnánk, hogy Morgan királyi család érzett rajongása hosszú évtizedekre nyúlik vissza, de ezt koránt sincs így. Morgan az Entertaiment Weekly-nek 2019-ben óriási hibaként hivatkozott A koronára és fogalma sincsen, hogy jutott el idáig, hiszen egyáltalán nem akart része lenni a sorozatnak. A forgatókönyíró viszont mégis látott potenciált II. Erzsébet történetében, így ő maga kereste fel a Netflix-et a széria ötletével. Morgan egyébként nem darálandó sorozatként írja le az alkotást, szerinte két résznél többet nem érdemes egyszerre megnézni.

2. A sorozatot eredetileg három évadra tervezték

Morgan hat helyett három évadot tervezett a sorozatból. Ennyit mutatott be elsőként a Netflix-nek, azonban a történe szinte önmagát írta meg és a projekt egyre csak nőtt. A stáb maga sem gondolta, hogy az ilyen irányú törekvésük, hogy hatvan részen keresztül meséljenek, működőképes lehet. Az alkotók elképzelése szerint Diana tragikus halála lett volna a záróakkord, abban viszont mind biztosak voltak, hogy napjainkig nem mennek el a történet elmesélésében.

3. Matt Smith nélkül nincs A korona

Morgannek konkrét elképzelései voltak a Fülöp herceget játszó színésszel kapcsolatban. Persze Erzsébet királynő castingja is feladta a leckét, de a korábbi görög és dán királyi herceg szerepére sem volt egyszerű feladat színészt szerződtetni. Miután Matt Smith megjelent a válogatókon, Morganben nem maradt kérdés, hogy csak és kizárólag ő alakíthatja az egyik főszereplőt. A forgatókönyvíró foggal-körömmel ragaszkodott hozzá és állítása szerint nélküle el sem készítette volna a sorozatot.

Matt Smith tökéletes Fülöp herceg volt (Fotó: Mike Marsland/Mike Marsland/WireImage)

4. Majdnem Felicity Jones lett a királnyő

Mielőtt elkezdték volna a forgatásokat, a sorozat producerei és a Netflix Londonban tartotta castingját. A brit fővárosban számtalan ismert színész gyűlt össze, hogy felolvassák a forgatókönyvet, köztük volt „A mindenség elméletének” sztárja, Felicity Jones is. Miután a színésznő elolvasta Erzsébet szerepét, a jelenlévők lélegzetelállítónak titulálták előadásmódját és a legesélyesebbek között tartották számon.

5. John Lithgow majdnem lecsúszott Churchill szerepéről

Bár Winston Churchillt több tucat színész alakította az évek során, John Lithgow, mint az egykori miniszterelnök megformálója volt a sorozat egyik csúcspontja. A színészt Nina Gold casting-rendező javasolta a szerepre, de ötletét annak amerikai származása miatt némi szkepticizmus  fogadta. Morgan szerint Nina Gold ezen húzása bizonyította, hogy nem véletlenül szakmája egyik legjobbja, hiszen ez senki másnak nem jutott volna eszébe. Be kell ismernünk, hogy Lightgow nélkül nem lett volna ugyanaz A korona. A sztár még arra is képes volt, hogy minden egyes forgatási napon vattát tömjön az orrába, hogy a legendás miniszterelnök jellegzetes orrhangját a legjobban tudja utánozni.

6. Rengeteg családi videó segítette a rettegő Claire Foy munkáját

Erzsébet édesapja, VI. György brit király egyszer egy videókamerát ajándékozott lányának. A későbbi uralkodó pedig szívesen használta azt arra, hogy megörökítse a királyi család mindennapjait. Erzsébet számtalan felvételt készített Fülöp hercegről és gyermekeikről, a jelenlegi III. Károly királyról és Anna hercegnőről, András és Eduard hercegekről, illetve testvéréről, Margit hercegnőről. A videókból a királynő 90. születésnapjára készítettek egy összeállítást, melyet a Buckingham-palota nyilvánosságra is hozott. A fiatal királynőt megformáló Claire Foy pedig ezekből a felbecsülhetetlen értékű felvételekből inspirálódott legjobban szerepéhez. A színésznő egyébként rettegett az álomszereptől, az első forgatási napon kis híján pánikrohamot is kapott a rá nehezedő felelősség súlyától.

A királyi pár és gyermekeik 1960-ban Edinburgh-ban (Fotó:Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

7. Bradley Cooper és Alac Baldwin is a sorozat rajongói

A korona a világsztárok szívébe is belopta magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy két olyan kaliberű híresség, mint Bradley Cooper és Alac Baldwin is gratulációjukat fejezték ki. A negyedik évadban Károly herceget alakító Josh O’Connort mindketten felkeresték, hogy gratuláljanak alakításához. Fun fact, hogy a színész egyébként nem is jelentkezett a szerepre. Alakítása előtt komoly kutatómunkát végzett az előre megrendezett házasságokról és a válások pszichológiájáról.

8. A királyi család is nézi A koronát?

Kathie Nicholl királyi önéletrajzíró „Harry – Életút, veszteség és szerelmek” című könyvében ír arról, hogy az egykori hercegi pár is nyomon követte a sorozatot. Nicholl szerint, miután Meghan vacsorát készített Harry-nek, az akkori friss jegyesek, akárcsak bármelyik hétköznapi pár, együtt nézték kedvenc filmjeiket és sorozataikat, köztük A koronát is. Egyes pletykák szerint maga II. Erzsébet is megnézte a széria egyes részeit és amit az első évadban látott, kifejezetten tetszett neki. A sorozatnézésben 2017-ben pedig Edward herceg és felesége voltak a partnerei.

9. A jelmeztervezők újraalkották az ikonikus menyasszonyi ruhát

Diana hercegnő 1981-ben a világ egyik legdrágább menyasszonyi ruhájában mondta ki a „boldogító igent” Károly hercegnek. A korona jelmeztervezői az egész sorozat alatt hibátlan munkát végeztek. Az alkotóknak kifejezetten fontos volt a szettek korhűsége, így a jelmezekért felelős stábnak a hercegnő millió dollárt érő ruhájának pontos mását kellett újraalkotniuk. A munka olyannyira jól sikerült, hogy a hihetetlenül nehéz alkotást tíz ember segítette fel Emma Corrin színésznőre.

Lady Diana legendás menyasszonyi ruhájában (Fotó: Terry Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

10. Helena Bonham Carter személyesen találkozott Margit hercegnővel

A harmadik évadban Helena Bohnam Carter formálta meg a lázadó, Margit hercegnőt. A brit színésznő angol arisztokrata családból származik, apai dédapja Oxford és Asquith első grófja és Nagy-Britannia miniszterelnöke volt 1908–1916 között. Családja bejáratos volt a királyi udvarba, Bonham Carter nagybátyja pedig kifejezetten jó viszonyt ápolt a hercegnővel, így a színésznőnek egyszer volt alkalma találkozni vele a Windsori kastélyban. A művész később ijesztőnek írta le az eseményt, ahol a királyi méltóság karrierjéről is érdeklődött. Akkor még egyikük sem gondolta, hogy történeteik egyszer egybefonódnak.

10+1. A korona minden idők egyik legdrágább sorozata

A történelmi hűség és a téma is megköveteli, hogy A korona pazar látványt nyújtson. Ez pedig a gyártási költségeken is meglátszik. A BBC becslései szerint az első és második évad epizódjai egyenként 6,5 és 13 millió dollár közötti összegeket emésztettek fel, így azok összköltsége 130 millió dollárra rúgott. A Forbes később arról számolt be, hogy az ötödik évad részei körülbelül 14,4 millió dollárba kerülnek.

Forrás: For Woman First, Mental Floos
Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

 

Legnépszerűbb cikkek: