102 éves korában elhunyt a legendás Iris Apfel

Március 1-jén, otthonában hunyt el a divatvilág kétségtelenül egyik legikonikusabb alakja, aki nők milliót inspirálta az önkifejezésre.

Iris Apfel maga volt a játékosság, az öröm, a stílus. Vastag keretes, hatalmas szemüvegei és merész színválasztásai mindannyiunk retinájába beleégtek, s mosolyt csaltak az arcunkra a legszürkébb hétköznapokon is. Megtestesítette mindazt, amit – valahol legbelül – mindannyian szerettünk volna magunkból is életre kelteni, s ő nem félt megmutatni ezt helyettünk is.

A világ egyik legidősebb, de kétségtelenül legikonikusabb modellje, a divat legendája 102 éves korában, otthonában hunyt el. Halálának hírét hivatalos Instagram-oldalán jelentették be, hagyatékának őrzője, Stu Loeser pedig megerősítette azt a New York Times-nak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Iris Apfel (@iris.apfel) által megosztott bejegyzés

Apfel stílusában keveredtek a bohém, a hippi vintage jegyei a haute couture-ral, előszeretettel böngészett a bolhapiacon és nem félt a meghökkentő, extrém összeállításoktól. Bátran nyúlt olyan színekhez, mintákhoz, amelyet az átlagember kis mennyiségben is alaposan átgondol, mielőtt felveszi, az ő megjelenésében viszont a legkülönfélébb darabok találkozása is működött, méghozzá attól, mert önazonos volt. „Szeretném, ha a világ legidősebb tinédzsereként emlékeznének rám“ – mondta 2018-ban a Guardiennek, s ebből a különleges, lázadó hozzáállásból mindannyian erőt meríthettünk, s fontos leckéket is megtanultunk.

Bár Iris Apfelre legtöbben divatikonként emlékezünk, kevesen tudják, hogy szakmáját tekintve belsőépítész és textilszakértő volt. Férjével, Carl Apfellel 1947-ben kötött házasságát követően megalapították az Old World Weavers nevű textilcéget, amelynek olyan legendás ügyfelei voltak, mint Greta Garbo, Estée Lauder és Marjorie Merriweather Post. De továbbmegyünk: vállalkozásával 9 regnáló elnök számára újították fel a Fehér Házat. Mi ez, ha nem bizonyíték a kiváló vizuális érzékre? 

Mégis a 2000-es évekig kellett várni, hogy a világ felfigyeljen erre a páratlan stílusérzékre. Miután több évtizeden keresztül gyűjtögette a különleges ruhákat, kiegészítőket a bolhapiacokról és azon túlról, a New York-i Metropolitan Museum of Art hiánypótló kiállítást nyitott a divatleleteiből. A „Rara Avis“ címet viselő tárlat 2005-ben nyitotta meg kapuit és pillanatok alatt meghódította a divatrajongók szívét. Iris Apfel akkor úgy fogalmazott: „ez nem egy gyűjtemény. Ez egy razzia a szekrényemben.“

Harold Kora, a kiállítás kurátora akkor úgy fogalmazott:

„ahhoz, hogy valaki így öltözzön, magasan képzett vizuális érzékkel kell rendelkezni. Bátorságra van szükség. Csak arra tudok gondolni, hogy ezt ne próbáljátok ki otthon.“

Az akkor nyolcvanas éveiben járó ikon kellő humorral kezelte a hirtelen jött népszerűséget, mint mondta: „mindig azt gondoltam, ahhoz, hogy kiállítsanak a MET-ben, halottnak kell lenned.“ Márpedig Iris Apfel még csak ekkor kapott igazi lendületet: 2014-ben dokumentumfilm jelent meg róla Albert Maysles rendezésében, majd vendégoktatóként dolgozott a texasi egyetem divatszakán. Rendszeresen szerepelt a divat bibliájában, a Vogue-ban, a H&M-mel karöltve ruhakollekciója, a Ciáte London égisze alatt szépségkollekciója is megjelent. 

„A világ egy szürke hely is lehet, ezért a színek, minták és textúrák egy lehetőséget adnak arra, hogy némi szórakozást csempésszünk az életbe. Ugyanez vonatkozik a sminkre is, szeretném, ha a rúzsaim a lehető legfényesebbek és merészebbek lennének” – mondta 2022 augusztusában a PEOPLE-nek.

Iris Apfel
Fotó:
Noam Galai / Stringer/GettyImages

Apfel 1921. augusztus 29-én született Queens-ben, s őszintén hittünk abban, hogy férjével, aki szintén gyönyörű, 100 éves kort élt meg, megtalálták az örök élet és az örök ifjúság titkát. Élete utolsó évtizedében a stílusikon aktívabb volt, mint valaha, s amikor mások már rég nyugdíjas éveiket töltik, esze ágában nem volt lassítani a tempón. “Ó, szeretek dolgozni. Szórakoztató, mert élvezem. Azt gondolom, hogy bármely életkorban nyugdíjba vonulni rosszabb sors, mint a halál. Az, hogy elérünk egy bizonyos kort, nem más, mint egy szám, nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni“ – mondta 2022-ben a Today-nek. 

Mozgalmas, teljes életet élt, megbánás nélkül. S hogy mi volt a titka? Azt a Harper’s Bazaar UK-nak maga írta le: „nem élek a múltban vagy a jövőben; a mostban élek.”

 

Forrás: people.com, The New York Times
Nyitókép: Ciate London

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: