Pandaszemek és elveszett ajkak: sminktrendek, amiknek búcsút mondtunk

A divat folyamatos körforgásában semmi sem állandó, igaz ez az éppen aktuális sminktrendekre is. A kedvenc sztárjainktól ellesett makeup-ok némelyikének már leáldozott, nem véletlenül.

A TikTok-on és a különböző közösségi oldalakon sorra jönnek velünk szembe az éppen aktuális sminktrendek, azonban arról ritkábban van szó, hogy mi került át ideiglenesen vagy végleg a „ne tedd” listákra. Nézzük, mik azok, amikért pár éve még rajongtunk, idén pedig már messziről kerüljük.

Kardashian-kontúr a smink alapja

Nem is olyan rég még megőrültünk Kim Kardashian kontúrjáért. Számos YouTube-videón született újjá a legidősebb nővér sosem látott precizitással elkészített arcsminkje. Önjelölt beauty-influencerek és profi sminkesek mutatták be nekünk, hogyan készítsük el mi is, arcunkra több rétegben vittük fel a barna és bézs különböző árnyalataiban játszó krémes vagy poralapú kontúrokat. Nem volt egy időtakarékos beauty-trend, hiszen még a profibbaknak is legalább fél órával hosszabbodott meg a sminkeléssel töltött idő. Aztán vagy sikerült vagy nem, hiszen valljuk be, nem mindig sikerült tökéletesen eldolgoznunk a felvitt anyagot. Mire rájöttünk Kim kontúrjának titkaira, már nem is volt rá szükségünk, hiszen kiment a divatból. Mára már csupán két szín is elég, hogy járomcsontunknak és arcívünket hangsúlyozzuk.

Highligher helyett pirosító és bronzer

Hosszú éveken keresztül nem tudtunk sminket highlighter nélkül elképzelni. Addig-addig rétegeztük az arcunkon, ameddig olyan fényes és csillogó végeredményt kaptunk, hogy az kis túlzással kilométerekről is látszott. Aztán pedig, ha szemöldökünk már nem lett volna így is elég hangsúlyos, még szemöldökcsontunkat is elkezdtük vele kiemelni. A highlighter ilyen módú használata már elkezdett kikopni a köztudatból, arcunkat inkább rózsás pirosítóval vagy enyhén csillogó bronzerrel sminkeljük, régi barátunkkal pedig csak belső szemzugunkat emeljük ki vagy az orrunkat hangsúlyozzuk, persze csak mértékkel.

Mértani pontossággal megrajzolt szemöldök

Bármennyire furcsán is hangzik, a szemöldöktrendek sem állandóak. Volt idő, amikor cérnavékonyra szedettük, máskor pedig extrém vastagra növesztettük vagy rajzoltuk. Utóbbinál komoly odafigyelést igényelt a művelet, szinte már mértani eszközökre is szükségünk volt hozzá, egyesek pedig tényleg használtak az elkészítéséhez vonalzót is. Szemöldökünk íves formáját egy ceruzával rajzoltuk meg, majd lehtőleg minél sötétebb porral kitöltöttük és zselével fixáltuk. Addig pedig, amíg minden egyes szőrszál nem állt tökéletesen, a házból sem tettük ki a lábunkat. Először egy szín elég volt az elkészítéséhez, majd egy kis idő elteltével a formát egy színátmenetes ombréval finomítottuk, mindennek meg volt a maga trükkje. Most az extrém vastag szemöldök után a vékonyabb forma és a természetesebb árnyalatok hódítanak. Viszont én azt mondom, hogy akinek igazán jól állt ez a pár évvel ezelőtti sminktrend, nyugodtan kísérletezze ki annak 2023-as verzióját és viselje továbbra is.

Nagyon nude ajkak

Egy szép nude rúzsra ugyanannyira nagy szükségünk van, mint egy tökéletes vörösre. Előbbivel viszont sokszor mellényúltunk az évek alatt, hiszen nem mindig a természetesség volt az első, ami eszünkbe jutott róla. Volt egy időszak, amikor szinte az alapozónkkal vagy a korrektorunkkal egyszínű rúzsokat használtunk, sőt olykor még világosabbakat is. Nos, a nude-trend az évek alatt sokat finomodott és már bátran választhatunk a barnás, lilás és rózsaszínes árnyalatok közül.

Pandaszemek

Egykor imádtuk a füstös, fekete szemsminkeket, melyek minél sötétebbek voltak, annál inkább trendinek számítottak. Az igazat megvallva viszont, valahogy mindig elkenődtek és végül úgy néztük ki, mint egy elég szomorú pandamaci. Matt és csillámos púdereket is használtunk hozzá, de krémes állagú ceruzákkal is kísérleteztünk. Az inspirációnak szolgáló képekhez és videókhoz hasonlítva pedig mindig megkönnyeztük a végeredményt. Ha ez szó szerint történt, sajnos idejekorán futhattunk is neki újra a műveletnek. A füstös szemek ugyan maradtak a divatban, de szerencsére ezt a Taylor Momsen-féle trendet időközben elfelejtettük. Nude, barna vagy szürke árnyalatokkal viszont most újra nekifuthatunk elkészítésüknek.

Taylor Momsen „panda” sminkjét nyugodtan elfelejthetjük (Fotó: Samuel Dietz/WireImage)

 

Niytókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

 

Legnépszerűbb cikkek: