11 érdekes tény a csókolózásról, amit még lehet, hogy sosem hallottál

Aláírás helyett csók?

A csók világnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet a csókolózásról. Kíváncsiak vagyunk, neked hány új dolgot mondtunk!

1. A leghíresebb fotó

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ALFRED EISENSTAEDT (@alfredeisens) által megosztott bejegyzés,


A legismertebb csókolozó párt ábrázoló fotó Alfred Eisenstaedt nevéhez köthető, aki a Times Square-en kapta lencsevégre, amint egy amerikai tengerész megcsókol egy nővér ruhába öltözött nőt. Ő maga sem tudta, hogy kik szerepelnek a 1945-ben készült fotón. Erre csak 2005-ben derült fény, így a képen szereplő George Mendonsa személyesen is elmesélte emlékeit. Tőle tudta meg a világ, hogy nem a barátnőjét, hanem egy ismeretlen hölgyet csókolt meg. „Csak a pillanatnak éltem. Véget ért a háború és végre hazatértem a Csendes-óceánról. Az izgatottságtól és néhány sörtől felbátorodtam, megfogtam a nővért és megcsókoltam.”

2. Életünk során nagyjából 2 hetet töltünk csókolózással

Egy ember élete során átlagosan 336 órát csókolózik. Ami valljuk be, elég szép időtartam.

3. A leghosszabb filmes csókcsata

Necar Zadegan és Traci Dinwiddie rekordhosszúságú csókját 3 perc és 23 másodpercen keresztül nézhetjük a 2010-ben készült A lelkész felesége című romantikus filmdrámában. Ezzel a jelenet elnyerte a leghosszabb mozivászonra került csókjelenet képzeletbeli első díját.

4. A való életben ennél sokkal, nagyon sokkal tovább tartott a rekord felállítása

A rekordok könyvébe Ekkachai és Laksana Tiranarat kétszer is bekerült. Először 2011-ben, amikor egy brit pár rekordját megdöntve 46 óra, 24 perc és 9 másodperc után fejezték be a csókolózást. 2013-ban 8 órával szárnyalták túl a fennálló csúcsot, hiszen ekkor 58 óra, 35 perc és 58 másodpercig tartott a művelet.

5. Még mindig vannak olyan törvények, amik a csókolást szabályozzák

Az Amerikai Egyesült Államok híres arról, hogy bizonyos államokban nevetséges dolgokról írnak törvényeket. Indiana államban a bajszos férfiaknak tilos „emberi lényeket” megcsókolniuk. Úgy tűnik más élőlényekkel nincs probléma. Coloradóban egy férfi nem csókolhat meg egy alvó nőt, Hartford városában pedig még a feleségüket sem csókolhatják az urak, de ez csak a vasárnapokra érvényes.

6. Pont, mint a hópelyhek

Ahogyan a hópelyheknek vagy az ujjlenyomatunknak, úgy az ajkunknak sincs párja. Mindegyik egyedi és biztosan nem találunk olyat, ami az utolsó mikrométerig ugyanúgy néz ki.

7. Aláírás helyett csók

A középkorban nagyon kevés olyan ember volt, aki tudott írni és olvasni. Így az emberek saját nevük helyett egy X-szel írták alá a papírt és egy csókot (na jó, puszit) nyomtak rá. Ezzel jelezték elkötelezettségüket.

8. Te melyik irányba döntöd a fejed?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

timeof.art (@timeof.art) által megosztott bejegyzés,

Nagyjából az emberek kétharmada automatikusan jobbra dönti a fejét, amikor csókolózik. Ezt a mozdulatot nem befolyásolja, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk. Néhány szakember szerint az ösztön már az anyaméhben kialakul.

9. A világ legkevésbé higiénikus turistalátványossága

Ezt a megtisztelő címet az Írországban található Blarney kastély nyerte el. A legenda úgy szól, hogy aki a Blarney követ megcsókolja, arra szerencse vár. Ezt évente körülbelül 400 000 turista teszi meg, így körülbelül ennyien csókolják meg egymást közvetetten.

10. A csók tudománya, azaz a philematológia

A csókolózás kifejezetten jót tesz a lelkünknek és a testünknek is – egy szenvedélyes változata nagyjából 34 izmunkat mozgatja meg és akár 26 kalóriát is elégethetünk vele egy perc alatt. Sokan annyira élvezik, hogy kényszeresen arra vágynak, hogy megcsókolhassanak valakit, ezt basorexiának hívják. Ezzel szemben olyanok is akadnak, akik irtóznak tőle, ennek a jelenségnek philemaphobia a neve.

11. Nem csak az emberek csókolóznak

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

teangteang (@teangteang) által megosztott bejegyzés,

Az állatok között is vannak olyan fajok, amelyeknél a csókhoz nagyon hasonló viselkedést figyeltek meg. A tehenek, a puffinok (lundák), a mókusok és a csigák is ide tartoznak. A csimpánzok puszija pedig teljesen megegyezik az emberekével.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: