11 érdekesség a hollywoodi hírességek sétányáról

1960-ben hozták létre a Hollywood Walk of Fame-t, amely mára már túlnőtt a turisztikai látványosság fogalmán, hiszen sokan már-már történelmi jelentőséget is tulajdonítanak neki.

Los Angelesben a Hollywood Boulevard és a Vine Street kereszteződésétől kiindulva a két utcán, a négy égtáj felé, helyenként két oldalt húzódnak a szórakoztatóipar legnevesebb képviselői tiszteletére állított csillagok. Azt mind tudjuk, hogy a sétányon mára már több mint 2700 sztár kapta meg saját, örökre szóló lenyomatát a showbiznisz fővárosában, de arról ritkán esik szó, hogy miként kaptak ők csillagot, mibe került ez nekik és milyen szabályok vonatkoznak rájuk. Lássuk a hollywoodi hírességek sétányát és ami mögötte van.

1. Szigorú szabályok

Ahhoz, hogy valaki csillagot kapjon a hírességek sétányán, legalább öt évet kell eltölteni a szórakoztatóipar valamelyik területén. Azonban még ez sem elég, hiszen fel kell mutatnia valamilyen díjat vagy jelölést, sőt még a közösségért is tennie kell, így a jótékonykodás nemhogy előny, hanem szinte kötelező azoknak, akik örökre le akarják tenni névjegyüket Hollywoodban.

2. Bárki indítványozhatja a jelölést, de az érintetnek bele kell egyeznie

Legtöbb esetben ugyan a stúdiók vagy a lemezkiadók indítványozzák a jelölést, viszont ezt akár egy-egy híresség rajongója is megteheti. Utóbbinál azonban kicsit bonyolultabb a történet, hiszen a fanok kérelmében szerepelnie kell az adott sztár beleegyező nyilatkozatának is. Ez viszont nem volt mindig így. A „Springsteen-záradék” akkor jött létre, amikor egy lelkes rajongó kérésére csillagot szándékoztak avatni Bruce Springsteennek, aki erről nem elég, hogy nem tudott, de nem is akarta  azt.

3. A zenekarokra más szabályok vonatkoznak

A zenekarok jelelölése esetében a jelentkezési lapon annak minden jelenlegi és korábbi tagját is fel kell tüntetni. Ez azért kifejezetten fontos, mert így előzhetőek meg azok a perek, amiket a nevezett banda valamelyik korábbi tagja kezdeményezhetne.

4. Mindennek ára van

Semmi nincs ingyen, így egy pillanatig se gondoljuk azt, hogy kedvenceink csak a teljesítményük okán máris csillagot érdemelnek. A Hollywood Walk of Fame csak azután gondolkodik el azon, hogy valaki csillagot kapjon, miután az illető kifizette a jelentkezés benyújtásához szükséges 250 dolláros díjat. Na, de ez az összeg eltörpül amellett a 75.000 dolláros szponzori díj mellett, melyet az érintett sztárnak kell kiperkálnia. Ebből finanszírozzák ugyanis gyártás költségeit, a ceremónia biztosításának díját, a sétány fenntartását és persze azt, hogy a rajongók tanúi lehessenek ezeknek az eseményeknek.

5. A posztumusz jelölések sem olyan egyszerűek

Az elhunyt hírességek is kaphatnak csillagot, azonban csak halálukat követően két évvel indítványozható a posztomusz jelölés. Ezen gyászidőszak letelte után a néhai sztár családjának vagy annak a személynek a beleegyezése szükséges, aki a hagyatékát kezeli.

6. Mindenről egy bizottság dönt

Miután több száz kérelem érkezik be, így szükséges volt egy bizottságot létrehozni, hogy a dolgok gördülékenyebben menjenek. Korábban lemezkiadók és stúdióvezetők gyűltek össze minden év júniusában, hogy segítsenek elbírálni a kérvényeket, viszont ez az évek során megváltozott. A bizottságnak jelenleg különböző hírességek is tagjai és minden egyes kategóriát egy-egy, már saját csillaggal rendelkező sztár képvisel.

7. A hírességeknek két évük van a ceremónia megrendezésére

Miután megtörtént a kiválasztás és erről értesítették az adott hírességet, annak két éve van arra, hogy beütemezze az „avatási ceremóniát.” Sok esetben persze ezt nem maga a sztár, hanem menedzsmentje szervezi le, viszont akadtak olyanok, akik maguk is oroszlánrészt vállaltak a folyamatban, ilyen volt például nemrégiben John Waters is.

8. A sztárok nem választhatják ki a csillaguk helyét

A szomszédjainkat nem válogathatjuk meg és nincs ez másként akkor sem, ha a hollywoodi hírességek sétányáról van szó. Ugyanis még a legnagyobb sztároknak is bele kell törődniük a ténybe, hogy mások jelölik ki számukra a csillaguk helyét. Persze, a bizottság ilyenkor törekszik arra, hogy az egy családban élő hírességek ne legyenek távol egymástól, így Goldie Hawn és Kurt Russell csillagai például egymás mellett helyezkednek el. De gyakran a tematikát is figyelembe veszik, így kerülhetett a Rendőrakadémia sztárjának, Steve Gutenbergnek a csillaga a Police Activities League elé.

9.  A sztárok maguk nevezik meg azt, aki a ceremónián beszédet mond

Bár abba nincs beleszólásuk, hogy hová kerül a csillaguk, azt a személyt viszont a sztárok nevezhetik meg, aki beszédet mond a ceremónián. Erre semmiféle előírás vagy szabály nem vonatkozik, mindenki azt a barátját, kollégáját vagy családtagját kéri fel, akit a legszívesebben hallana. Így történt, hogy Avril Lavigne például Machine Gun Kelly-t bízta meg a szónoki feladatokkal. A megszólalónak csak egy feladata van, két percben beszéljen a kitüntetett hírességgel való viszonyáról.

10. A csillag örökre szól

Mivel a Hollywood Walk of Fame szorosan hozzátartozik az „álomgyárhoz” és már-már maga is igazai popkulturális jelentőséggel bír, sosem fordulhat elő, hogy onnan bármit is eltávolítsanak. Ha egy sztár csillagot kap, már örökre Hollywood szövetének részévé válik és ha egyszer az emléket lehelyezik, nem mozdítják el onnan.

11. Egy sztár több csillagot is kaphat

Azok a hírességek, akik a szórakoztatóipar több szegmensében is kiemelkedőt alakítottak, akár több csillagot is magukénak tudhatnak. Ritka ugyan, de nem példátlan tehát, hogy a Walk of Fame-n sétálva egy-egy sztár nevével kétszer is találkozhatunk. Judy Garland például film és zene kategóriában is kapott egy-egy csillagot, Michael Jackson pedig szólóban és a The Jackson 5 tagjaként is kiérdemelt egyet.

Nyitókép: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images
Forrás: People

Ha tetszett a cikk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: