11 érdekesség a csodálatos Audrey Hepburnről

A legendás színésznő május 4-én ünnepelné 93. születésnapját.

Íme néhány izgalmas részlet Hollywood egyik legnagyobb ikonjának életéből, aki máig az elegancia és a nőiesség egyik mintaképe.

1. 1929. május 4-én született Audrey Kathleen Ruston néven, nevét a II. világháború után változtatta meg Hepburn-Rustonra, miután édesapja olyan dokumentumokat talált, miszerint a felmenőik között voltak Hepburnök.

2. Hallottál már az EGOT klubról? Ebbe az exkluzív társaságba eddig mindössze 15 ember nyert felvételt: ők azok a művészek, akik munkásságukért elnyerték az Emmy, a Grammy, az Oscar, és a Tony Awardsot is. Audrey 1994 óta tagja a klubnak. (Fun fact: a legendákhoz legutóbb John Legend csatlakozott, 2018-ban.)

Fotó: NBC/Getty Images

3. Az ikonikus sztár igazi introvertált személyiség volt: „Gyakran kell egyedül lennem. Kimondottan boldog vagyok, ha szombat estétől hétfő reggelig magam lehetek a lakásomban. Így töltődök fel” – árulta el egy interjújában.

4. Audrey egyik leghíresebb alakítása Holly Golightly volt az „Álom luxuskivitelben” című filmben, azonban a novella írója, Truman Capote eredetileg nem neki, hanem Marilyn Monroe-nak szánta ezt a szerepet, aki a tanácsadója javaslatára visszautasította, mert úgy gondolták, az „éjszakai pillangó” eljátszása ártana az imidzsének. Sőt, először maga Audrey sem akarta elvállalni a filmet!

Fotó: Donaldson Collection/Getty Images

5. Talán nem gondolnád, de a karcsú alakjáról is elhíresült Audrey igazából imádta a pasta pomodoro-t. A hírek szerint gyakran utazott spagettitésztával a táskájában, hogy érkezés után azonnal megfőzhesse. A fia, Luca Dotti azt is elárulta róla könyvében, hogy igazi farmer-típus volt: Svájcban például organikus zöldségekkel teli kertje volt, amely gondozása során nem használt semmilyen növényvédő szert.

6. Audrey egyik szívügye a UNICEF munkásságának támogatása volt, ugyanis elmondása szerint nagyon sokat segítettek neki és családjának a II. világháború után. Az Oscar-díjas színésznő később a szervezet nagykövete lett, és olyan helyekre utazott velük, mint Szudán, Ecuador, vagy Guatemala.

7. Utolsó szerepe egy angyal volt Stephen Spielberg „Örökké” című filmjében. A színésznő 1 millió dollárt kapott ezért a munkájáért, amelyet az utolsó fillérig az UNICEF-nek ajánlott – akár egy igazi angyal.

Fotó: Sunset Boulevard/Getty Images

8. Míg a „My Fair Lady” színpadi változatában Julie Andrews debütált Eliza Doolittle-ként, addig a filmes adaptációból a producerek kitúrták őt, és Audrey-nak adták a szerepet. Ők azonban túl tudtak lépni ezen, és jó barátok maradtak – ráadásul így Julie el tudta vállalni a Mary Poppinst, amivel Oscar-díjat is nyert.

9. Ha egy kicsit másképpen alakulnak a dolgok, Audrey akár az Egyesült Államok first ladyje is lehetett volna, ugyanis randevúzott John F. Kennedy-vel, amikor még szenátor volt. A színésznő teljesen összetört, amikor meghallotta, hogy az elnök merénylet áldozata lett: akkor éppen a „My Fair Lady” forgatásán volt, és megkérte a stábot, hogy imádkozzanak vele.

Fotó: Archive Photos/Getty Images

10. Míg mások kutyust, cicát vagy nyuszit tartanak otthon, addig Audrey-nak egy Pippin nevű szarvasa volt. Ugyanis amikor a színésznő a „Zöld paloták” című filmet forgatta, az ott dolgozó állatorvos azt javasolta neki, hogy vigye haza őt, hogy megszokják egymást – ám a színésznő végül beleszeretett a kisállatba, és örökbe fogadta. (A hírek szerint még Pippin együtt is aludt vele!)

11. Képzeld, Audrey öt nyelven, hollandul, angolul, franciául, olaszul és spanyolul is beszélt.

Forrás: People/Marie Clair/Factinate
Nyitókép: Donaldson Collection/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: