11 furcsa és különleges ünnep, amellyel színesebbé teheted a szeptembert

A szeptemberi világnapok garantálják, hogy ne legyenek szürkék a hétköznapok – ráadásul remek apropót biztosítanak ahhoz, hogy elfogyasszunk egy finom desszertet vagy bűntudat nélkül késsünk valahonnan.

A következő mondat leírása előtt vennem kellett néhány mély lélegzetet, de sajnos szembe kell néznünk a valósággal: ez a nyár is véget ért. Habár sokan rajonganak az őszért, – valljuk be – a legtöbben nem ezt a csoportot erősítjük. Ezért már most azt számoljuk, hány napot kell aludnunk karácsonyig – hogy aztán az utolsó falat bejgli lenyelése után már azt kalkulálhassuk, hány napot kell aludni a nyár első napjáig… De ne siessünk ennyire előre, hiszen addig még át kell vészelnünk néhány hónapot. Kezdésképp itt a szeptember, amikor meg kell békélnünk azzal a gondolattal, hogy a napsütéses órák száma napról-napra csökken és kedvenc nyári ruháinknak is búcsút kell intenünk.

Szerencsére ez a hónap tele van szórakoztató, specifikus és néha kifejezetten furcsa világnapokkal, amik mind-mind okot adnak arra, hogy a családunk, a párunk, egy-két barátunk társaságában, netán egyedül, de mindenképpen ünnepeljünk egy kicsit. Hiszen a szeptember sem válik szörnyen unalmassá, szürkévé és monotonná, ha teszünk ellene. Íme néhány ötlet, hogyan teheted színesebbé az életed az elkövetkező 30 napban.

Szeptember 4.: Nemzetközi „egyél egy extra desszertet” nap

Általában nemet mondasz arra, hogy a reggeli kávé mellé vagy az ebéd után egy ízletes édességet is elfogyassz? Szeptember 4-én ne tedd ezt, hiszen a nemzetközi „egyél egy extra desszertet” napon gyakorlatilag szentségtörést követsz el. Engedd, hogy ezen a napon hedonista éned a felszínre törjön és kényeztesd magad egy szelet sajttortával, brownie-val vagy – ha szeretnél egészségesebb opciót választani – egy chia magos pudinggal. Hiszen egyik desszert sem fogja elfogyasztani magát, úgyhogy (csak és kizárólag az ünnep apropójából) neked kell vállalnod ez a szörnyen megterhelő feladatot.

Szeptember 5.: A sajtos pizza világnapja

Ez nem szorul magyarázatra. Az olasz gasztronómia egyik ékkövének sajtos változata külön világnapot érdemel. Hogyan ünnepeld meg? Mit szólnál egy (vagy több) szelet margherita vagy quattro formaggi pizzához?

Szeptember 6.: Nemzetközi „késs el valahonnan” nap

Habár a legtöbb embernek nincs szüksége semmilyen indokra, hogy elkéssen valahonnan; ezen a napon alibit kapnak. Természetesen gondold át, hol tudod eljátszani a „bocsi, azért nem értem időbe, mert ma van a nemzetközi »késs el valahonnan« nap” kártyát. A felettesed vagy az orvosod nem biztos, hogy olyan jót mosolyogna ezen, mint az egyik barátod… De van még egy érvünk a késés mellett: a szakértők szerint gyakran sikeresebbek és tovább élnek azok, akik hajlamosak a késésre. Azért csak óvatosan, az ünnepet le ne késd!

Szeptember 7.: Nemzetközi „harcoljunk a halogatás ellen” nap

Elképesztően szürreális, hogy ezt a világnapot a nemzetközi „késs el valahonnan” napot követően ünnepeljük. De ha már így alakult, ragadd meg az alkalmat és szeptember 7-én minden feladatodhoz időben fogj hozzá. Ha ehhez egy kis segítségre van szükséged, vesd be ezt az 5 perces trükköt.

Szeptember 11.: A nagyszülők világnapja

Ha az édesanyák és az édesapák külön világnapot kaphatnak, akkor a nagyszülőknek is kijár egy, amikor őket ünnepljük és kimutatjuk, mennyire szeretjük, tiszteljük őket. A nagyszülők világnapját először Lengyelországban rendezték meg 1965-ben, de akkor még a nagymamák világnapjaként. Azóta a világ számos pontján átvették ezt a szokást, és szeptember első hétfője (Amerikában a munka ünnepe) utáni vasárnapon minden a nagyszülőkről szól. Lepd meg őket egy látogatással, egy kisebb ajándékkal vagy egy általad készített sütivel – igaz, a nagymama pitéjét nehéz lesz lekörözni.

szeptember ünnep
Fotó: Andrea Piacquadio/Pexels

Szeptember 13.: A „gyerekek a konyha urai” világnap

Ezen a napon a gyerek veszik át az irányítást a konyhában, míg mi a kispadra kerülünk. Ha még nem elég idősek ahhoz, hogy ők készítsék a vacsorát, akkor hagyd, hogy ők dönthessék el, mi készüljön. Amennyiben már elboldogulnak a szendvicskészítéssel, esetleg a sütés-főzés sem okoz gondot, akkor te csak a munkafolyamat szemlélője legyél. Természetesen azért felügyeld, hogy minden rendben menjen és kuktára van szükségük (például a kések közelében), akkor készségesen állj a rendelkezésükre. Hidd el, mindenkinek emlékezetes napja lesz majd.

Szeptember 19.: Nemzetközi „beszélj úgy, mint egy kalóz” világnap

Őszintén bevalljuk, fogalmunk sincs arról, pontosan mit takar a kalóz-szleng és -akcentus. De hagyd, hogy szárnyaljon a fantáziád, és merítsd inspirációt Hook kapitány vagy Jack Sparrow karakteréből. Azért a rummal óvatosan!

Szeptember 21.: A hála világnapja

Egyes források szerint 1965 óta létezik a hála világnapja, míg máshol azt állítják, csak 1977-ben vált hivatalossá az ünnepnap dátuma. Mindenesetre az biztos, hogy több kutatás is alátámasztotta, milyen előnyökkel jár, ha időd szánjunk a háláadásra és a pozitív gondolkodásra. A hála világnapjának alapítói azzal a céllal hozták létre az ünnepet, hogy évente legalább egy napot szánjunk arra, hogy átgondoljuk milyen sok csodálatos dolog történt velünk, milyen apróságokat, embereket felejtünk el megbecsülni. Ez pozitívan befolyásolja jólétünket, és boldogabbá, elégedettebbé tesz bennünket. Mi például nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a woohoo-t olvasod.

Szeptember 22.: Nemzetközi „kedves naplóm” világnap

Kamaszkorod óta hanyagolod a naplóvezetést? Akkor itt a tökéletes alkalom, hogy újra tollat ragadj a kezedbe és felírd a notesz egyik oldalára, „kedves naplóm”. Ki tudja, lehet, hogy újra kedvet kapsz az egészhez. Ami azért sem lenne rossz, mert a naplóvezetésnek számos pozitív hatása van. Például segít abban, hogy megbirkózz a stresszel.

Szeptember 25.: Nemzetközi One-Hit Wonder nap

Felejtsd el a rádiót és a saját lejátszási listád. Ezt a napot dedikáld azoknak a zenészeknek, akiknek egyik slágere hihetetlen népszerűségre tett szert és minden zenei toplistát megjárt – ám ezt a sikert soha nem sikerült megismételniük. Nosztalgiázz egyet az egyslágeres előadók segítségével: szóljon Lou Begától a Mambo No. 5, az Aquától a Barbie Girl vagy Gotye és Kimra közös slágere, a Somebody That I Used to Know. További ötleteket keresel? A Macarena és az Ice Ice Baby is kötelező dalnak számít ezen a napon.

Szeptember 29.: Nemzetközi kávénap

Ezen a napon vétek lenne, ha a szokásos módon fogyasztanád el a kávét. Készíts el otthon egy különleges koffeinbombát vagy kivételesen kényeztesd magad egy extrább változattal a közeli kávézóban.

Forrás: Mental Floss
Nyitókép: Darius Bashar/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: