11 jel, ami arra utal, hogy az apukáddal való kapcsolatod befolyásolja a szerelmi életed

Ha akár csak egy pontban is magadra ismersz a listánkban, akkor érdemes alapos önreflexiót tartanod vagy akár szakember segítéségét kérned, ugyanis lehet, hogy a románcaid sorra az édesapáddal való viszonyod miatt alakulnak rosszul...

Bár már közel 30 év telt el azóta, hogy bemutatták az Örömapa című romantikus vígjátékot, (szerintem) kevés ennél kedvesebb családi film készült azóta Hollywoodban. A történet a huszonéves Annie bejelentésével kezdődik: egy külföldi útról hazaérve elújságolja a szüleinek, hogy időközben szerelmes lett és megkérték a kezét. Míg édesanyja, Nina repked a boldogságtól, addig apját, George-ot nagyon rosszul érinti, hogy egyetlen (kis)lánya férjhez megy. A poénok kedvéért természetesen a szituációk jelentős része túlzó, de az üzenet akkor is kristálytiszta mögötte, sőt, George maga mondja ki nekünk: a közelgő esküvő rádöbbentette arra, hogy Annie szívében már nem ő az első férfi. Éppen ezért a pillanat, amikor a Nagy Napon az oltárhoz kíséri lányát és valóban „átadja” a vőlegénynek könnyeket csalhat a szemünkbe, hiszen talán ekkor engedi el őt és fogadja el igazán a tényt, hogy örökre megváltozik a kapcsolatuk.

Az elválás egy harmonikus kapcsolatban vica versa nehézségeket okozhat (ahogyan a filmben Annie számára sem volt egyszerű végleg elhagyni a szülői házat) és az is könnyen előfordulhat, hogy nőként (sokkal) magasabb elvárásokat támasztunk a leendő párunk felé az édesapánk által felállított pozitív minta miatt. Viszont egy bonyolultabb, kevésbé kiegyensúlyozott (akár teljesen elidegenült) viszony is számos módon befolyásolhatja a szerelmi életünket – és sajnos nem a jó irányba. Nem kérdés, hogy egy lány számára az apja az első férfi példakép és a vele való kapcsolatát próbálja a későbbiekben „lemásolni” – akár jó volt, akár sem. A folyamat természetesen teljesen tudatalatti, azonban, ha újra és újra önromboló helyzetekben találod magadat a rendezetlen apai szál miatt, akkor érdemes terapeutához fordulnod, hogy megszabadulhass a berögzült sémáktól.

Íme 11 jel, ami megsúgja neked, hogy az édesapáddal való kapcsolatod továbbra is hatással van a párkapcsolataidra:

1. Túlságosan tapadós vagy

Ha olyan apa mellett nőttél fel, akitől nem kaptad meg azt a figyelmet, amire szükséged lett volna, akkor sajnos elképzelhető, hogy mindig a legrosszabbra számítasz a románcaidban is. Folyamatosan attól rettegsz, hogy elhagynak vagy elutasítanak – emiatt pedig gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy foggal-körömmel ragaszkodj a partneredhez és társfüggővé válj. Ez pedig értelemszerűen óriási – akár végzetes – problémákhoz vezethet a kapcsolataidban.

2. Azt feltételezed, hogy minden pasi pontosan ugyanolyan

Ha negatív kép él benned az édesapádról, akkor nagy valószínűséggel gondolhatod azt, hogy minden férfi éppen olyan, mint ő. Ez pedig természetesen az ismerkedésben is gátakat szab neked és sokat kell dolgoznod azon, hogy tudatosíts magadban: ő mindössze egy példa, nem ad okot az általánosításra.

3. Folyamatosan megnyugtatásra van szükséged

Ha az édesapáddal való kapcsolatodból hiányzott a bizalom vagy a nyugalom, akkor könnyedén olyan felnőtté válhattál, aki nem hisz a partnerének és állandóan amiatt aggódik, hogy megcsalják. Azonban a párod számára egy idő után elképesztően kimerítővé válhat, hogy újra és újra bizonyítania kell neked, megbízhatsz benne – ha pedig ezzel eltaszítod őt magadtól, azzal csak igazolod a saját tévképzetedet, miszerint téged nem lehet szeretni.

4. Nem engedsz magadhoz közel senkit sem

Az apai szeretet hiánya elképesztően fájdalmas egy kislány számára és ez az érzés akár arra is késztetheti őt a későbbiekben, hogy ne akarjon megnyílni igazán egyetlen férfinak sem. Azt azonban mondanunk sem kell, hogy ha falakat építesz magad köré, az borzasztóan megnehezíti az ismerkedést.

5. Nem bízol senkiben

Az előző ponthoz hasonló okokból fakadóan senkire nem mered rábízni az érzéseidet – úgy gondolod, hogy jobb, ha inkább megtartod őket magadnak. Ez pedig egyértelműen nem egészséges sem neked, sem a partnerednek.

6. A szexet önigazolásra használod

Bár valóban egy kicsit még jobban szeretve érezzük magunkat (a hormonok hatására), miután szeretkeztünk a párunkkal, ez az idea néha rossz útra is vezethet: különösen akkor, ha az önértékelésedet és az önbizalmadat az határozza meg, hogy egy férfi vonzódik-e hozzád szexuálisan vagy sem.

7. Senkivel sem akarsz randizni, aki az édesapádra emlékeztet

Ha csakis olyan férfi mellett kötsz ki, aki az apád szöges ellentéte, akkor abba a tévhitbe ringathatod magad, hogy már nincs hatással rád és a szerelmi életedre. Pedig hiába választasz olyat, aki semennyire sem hasonlít rá, a döntést akkor is rá alapozva hoztad meg.

8. Gyűlölsz egyedül lenni

Amikor amiatt aggódsz, hogy elhagynak, a félelmed valódi kiváltó oka igazából az egyedülléttől való rettegés. Ez az érzés pedig annyira erős benned, hogy inkább benne ragadsz egy egészségtelen kapcsolatban vagy egyik románcból a másikba lépdelsz át. Tehát tulajdonképpen beleragadsz egy önromboló ciklusba azért, mert nincs rendben az önértékelésed.

9. Gondod van az elköteleződéssel

Ha életed első férfi-női kapcsolata (igen, ez az édesapádra vonatkozik) nem alakult jól, tudat alatt levonhatod azt a következtetést, hogy egyik sem fog a jövőben – ettől a gondolattól pedig kötődésfóbiássá válhatsz, ami jócskán megnehezítheti az udvarlóid dolgát.

10. Gyakorlatilag minden pasira neheztelsz

Nem csak feltételezed, hogy minden férfi egyforma, hanem elkönyveled magadban, hogy egyikük sem kedves vagy odaadó. A dühödet és a neheztelésedet igazolni is szeretnéd, ezért konfliktusokat generálsz a kapcsolataidban, csak azért, hogy bizonyíthasd, okkal nincsenek magas elvárásaid a pasikkal szemben.

11. Olyan férfiakkal randizol, akik az édesapád korosztályába tartoznak

Végül, de nem utolsósorban íme, a legárulkodóbb jel: gyakran randizol idősebb férfival, aki akár az apád is lehetne. Ez persze nem feltétlen gond, de ha azért döntesz így, hogy valaki helyrehozza az édesapád hibáit és kompenzálja az ő hiányát, akkor súlyos problémákkal nézhetsz szembe a későbbiekben.

Forrás: Bustle
Nyitókép: Oliver Rossi/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: