Ezek lesznek 2021 legmenőbb lakberendezési trendjei

Összegyűjtöttük azokat a stílusokat, különleges kiegészítőket és trendszíneket, amelyek a felmérések szerint idén meghatározzák a lakberendezési szokásainkat.

Több időt töltünk otthon, mint valaha, ezért a belső terek kialakításának még sosem volt ennyire meghatározó szerepe. Egyre több háztartásban figyelhető meg, hogy azok a helyiségek, amelyeknek korábban csak egy célt kellett szolgálniuk, most multifunkciós szerepet töltenek be. Emellett pedig az otthon szerepe is teljesen átértékelődött: tavaly egyértelművé vált, hogy az összes szobának nyugalmat, valamint biztonságérzetet kell árasztania. Ez az idei lakberendezési trendeken is jól látszik. Nem véletlen, hogy 2021 a „cottagecore”, azaz a „vidéki idill” éve lesz: a természetközeliség nyugtató hatással van ránk, pozitívan befolyásolja a közérzetünket. A Roofing Megastore 2020 decemberében megvizsgálta a Google Trends adatait, a keresések számából pedig elég pontos következtetéseket vontak le arra vonatkozóan, hogy mi lesz igazán trendi 2021-ben lakberfronton.

Cottagecore stílus”

Fotó: @cottagecoredream/Instagram

A pandémia alatt sokan a gombaszedésről, a poros könyvekről, a hímzésről és a savanyúságkészítésről szőttek ábrándokat. A bezártság miatt a vidéki romantika, a lelassulás, a természet közelsége sokakban felkeltette az érdeklődést, ezzel a rusztikus, vintage hangulatot keltő stílusirányzat népszerűsége is megnőtt. Fő kiegészítői a csipke, a hagyományos kézműves tárgyak, valamint a nyers fa.

Szárított virágok

Fotó: @wear.yflowers/Instagram

A Roofing Megastore felmérése alapján második helyen végeztek a különböző szárított virágok. Ez a trend is a természetesség utáni vágyhoz köthető, a szárított pampafű, az achillea és a lagurus is egyre több otthon éke.

Antik tükrök

Fotó: @thestyleeditorials/Instagram

Ilyen kincsekre bukkanhatunk akár egy régiség vagy használt bútorokat árusító boltban is, de idén a kedvenc helyeink közé tartoznak a bolhapiacok is.

Tetőablak

Fotó: @_matthew_shaw_styling_/Instagram

A mentális jólétünkre kifejezetten jó hatással lehet néhány kisebb vagy egy nagyméretű tetőablak. A természetes fénytől nemcsak világosabbnak, hanem tágasabbnak is tűnik a helyiség, ami csökkenheti a szorongás kialakulásának az esélyét.

Halszálka parketta

@monteflooring/Instagram

A Google Trends adatokból kiderült, hogy 2020 decemberében 177 százalékkal megnőtt a halszálka parketta keresések száma. Ezzel a kiegészítővel is vidéki hangulatot csempésznénk az otthonunkba.

Sötétkék konyhák

Fotó: @peppermillinteriors/Instagram

Az elmúlt időszakban a klasszikus fehér, szürke és nyers fa mellett leginkább a pasztell árnyalatok jellemezték a konyhákat. A fagyiszínek ideje úgy tűnik lassan lejár, hiszen a sötétebb árnyalatokba – főleg a kékbe – egyre többen szeretnek bele. A sötétkék konyhabútorokkal, padlózattal vagy falakkal ellátott konyhák az Instagram legújabb kedvencei közé tartoznak.

Japandi stílus

Fotó: @s__all.about.me/Instagram

Más néven japán minimalizmus, amely még kevesebb holmit és színt használ, mint skandináv testvére. A keletről érkező lakberendezési stílusra az egyszerű dizájn, a letisztultság jellemző, ezért olyan tökéletes azoknak, akik le szeretnének lassulni, saját jólétükre koncentrálni.

Rézcsapok

Fotó: @perfecting_the_house/Instagram

Ezzel az aprósággal hihetetlen nagy változást érhetünk el, hiszen a rézszínű csapok elegánsabbá és egy kicsit rusztikussá is teszik a fürdőszobánk vagy a konyhánk összképét.

Sötétzöld falak

Fotó: @purdylondonhome/Instagram

Egy trükk, amivel egyszerre két aktuális trend előtt is hódolunk: a sötétzöld színű falak természetességet, és rusztikus hangulatot is árasztanak. Az egyszínű falfestéstől az organikus mintával díszített tapétáig bármi szóba jöhet, a lényeg, hogy párosítsunk hozzá földszíneket és fabútorokat – a végeredmény ugyanis így a legcsodásabb.

Sellő (pikkely alakú) csempe

Fotó: @coffs_coast_dream/Instagram

Az 1920-as években közkedvelt belsőépítészeti megoldásnak számított a pikkely alakú csempe, amely idén újra óriási trend lesz. Ez a különleges díszítőelem tökéletes, ha a konyha vagy a fürdő egyik részét szeretnénk hangsúlyozni.

Makramé

Fotó: @apachucharte/Instagram

A hagyományos csomózási technika már tavaly belopta magát a szívünkbe, idén pedig még több makramé fali díszre, virágtartóra és tárolóra számíthatunk.

Nyitókép: @cottagecoredream/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: