12 film és sorozat, amik hátborzongatóan pontosan megjósolták a jövőt

Tragédiák, politikai- és sportesemények, illetve megannyi más történés, amiket már azelőtt leadott a televízió, mielőtt valóban megtörténtek volna.

A popkultúra néha egészen meglepő jóslatokba bocsátkozik, amelyek nagy része általában elég messze áll a valóságtól. Elég csak a Vissza a jövőbe című filmre gondolnunk – 2020-at írunk, és sehol egy repülő autó vagy méretre zsugorodó kabát. A forgatókönyvírók viszont egy-egy esetben vészjósló módon hibáznak rá jelenkorunk fontos társadalmi, politikai, vagy épp kulturális eseményeire és problémáira. Nem tudhatjuk, hogy puszta vakszerencséről, vagy valamiféle ördögi előrelátásról van szó, de az biztos, hogy a következő televíziós filmekben és sorozatokban nagyon pontos jóslatokat láthattunk.

A Simpson család

©FOX

Regényeket lehetne arról írni, hogy a Simpson család milyen sokszor jósolta meg a jelenkor meghatározó történéseit. A felnőtteknek szóló animációs sorozat író megálmodója, Matt Groening például Donald Trump megválasztását is előre jelezte. Egy 2000-ben megjelent epizódban Bart a jövőbe utazott, ahol testvére, Lisa volt az elnök. A lány az egyik jelenetben arról beszélt, milyen válságos pénzügyi helyzetben vannak elődje, Trump elnök miatt.

Városfejlesztési osztály

©NBC

A vígjátéksorozat 7. évada 2015-ben jelent meg, de az események 2017-ben játszódnak. Az egyik részben Tom exbarátnője arról beszél, hogy 2016-ban a Chicago Cubs csapata nyerte meg az amerikai baseball bajnokság döntőjét. Egy évvel később a Cubs valóban megszerezte az első helyet – ez volt az első alkalom a klub 108 éves fennállása óta.

A pusztító

©Warner Bros.

Sylvester StalloneWesley Snipes és Sandra Bullock 1993-ban megjelent filmjében az egyik férfi főszereplőre az a büntetés vár, hogy hibernálják őt. Az egyik jelenetben egy táblán jelenik meg a börtönlakók névsora, Scott Peterson is szerepel. A való életben is elítéltek egy Scott Peterson névre hallgató férfit, aki meggyilkolta terhes feleségét – de ez 2002-ben, 9 évvel a film megjelenése után történt.

A stúdió

©NBC

A 2006-os amerikai sorozatban az egyik karakter Harvey Weinsteint szexuális zaklatással vádolja – ez 5 évvel azelőtt történt, hogy az első vádak valóban napvilágot láttak a producerrel szemben. Ez a példa nem teljesen jóslat, hiszen az iparágon belül már ekkor sejthették, hogy a Weinsteinnel kapcsolatos hírek nem alaptalanok, de ezelőtt senkinek sem volt bátorsága megemlíteni a szexuális ragadózó nevét – a közkedvelt vígjátéksorozat volt az első, ahol erre utalást tettek.

Magányos Harcosok

©FOX

Az X-akták című filmsorozathoz kapcsolódó, de saját produkcióként futó Magányos Harcosok első epizódjában néhány hacker átveszi egy utasszállító repülőgép felett az irányítást és a World Trade Center tornyait veszi célba. A sorozat nyitó részét 2001. márciusában sugározták – 6 hónappal a szeptember 11-i terrortámadás előtt.

Merrie Melodies

©Warner Bros.

A Merrie Melodies a Warner Bros. népszerű rajzfilmsorozatának, a Bolondos dallamok testvéreként vált ismerté. Egy 1949-ben bemutatott epizódban az egyik karakter pánikrohamot kap, amikor arra gondol, hogy a városban kell élnie. Hallucinálni kezd és azt látja maga előtt, ahogy a ‚‚tornyok ledőlnek’’. Sokan ezt is egy hátborzongató egybeesésnek tartják a 9/11 eseményeivel.

Dokik

©NBC

A Dokik című sorozat 2007-es részében a gondnok arról mesél, szerinte az amerikai hadseregnek Pakisztánban kellene Osama bin Ladent keresnie. Az al-Kaida vezérét 4 évvel később, 2011-ben Pakisztánban fogták el és végezték ki.

Fertőzés

©YouTube

A koronavírus-járvány miatt néhány hét alatt jelentősen megnőtt a nézői érdeklődés2011-ben bemutatott film iránt. Steven Soderbergh Fertőzés című alkotását már a bemutatása idején egy viszonylag realista járványfilmnek tartották, alig 10 évvel később, pedig számos elemében ijesztően jóslatszerűvé vált a film. A történetben egy denevér a vírusgazda, Kínából indulva terjed el az egész világon a halálos kór, és hihetetlen gyorsasággal szedi az áldozatokat. A cselekmény kísértetiesen hasonlít a COVID-19 pandémiára.

Odaát

©The CW

A paranormális történéseket bemutató amerikai sorozat második évadjában Dean a jövőbe utazik. Meglepődve látja, hogy az országot a Croatoan vírus miatt lezárták és egy tanáccsal is ellátják: ahogyan mindenki más, úgy ő is halmozzon fel annyi WC papírt az otthonában, amennyit csak tud. ‚‚Mintha aranyból lenne’’ – ismerősen hangzik, nem igaz?

Akira

©Twitter

Az 1988-ban bemutatott japán anime a jövőben, a III. világháború után újjáépített Tokióban játszódik. A fiktív történetben rengeteg túlzással találkozhatunk, de az Akira egy dolgot ijesztően pontosan jósolt meg. Az egyik jelenetben egy óriásplakáton azt láthatjuk, hány nap múlva veszi kezdetét a 2020-as tokiói olimpia, de alatta egy graffiti felirat is olvasható: ‚‚halasszák el’’. A tokiói olimpiát idén a koronavírus-járvány miatt elhalasztották és 2021 nyarán rendezik meg.

Legends of Chamberlain Heights

©YouTube

Az amerikai animációs sorozat nem volt hosszú életű, ennek az egyik oka, hogy nagyon megosztotta a nézőközönséget: sokan ízléstelennek és felháborítónak tartották a poénokat. A Comedy Central saját produkciója a sötét humoráról vált ismertté és idén ismét sokan emlegették, mert megjósolta Kobe Bryant halálát – a kosárlegenda helikopter balesetet szenved és életét veszti a 2016-ban bemutatott epizódban. A Comedy Central idén eltávolította ezt az epizódot minden felületéről.

Family Guy

©YouTube

Egy újabb felnőtteknek készült animációs sorozat, aminek számos jövendölése valósággá vált. Seth McFarlane kultikus szériája többek között Bruce Jenner nemátalakító műtétjére, Kevin Spacey-ügyére és még sok más eseményre is ráhibázott. Például egy 2013-as epizódban Peter áttér az iszlám vallásra, és teljesen véletlenül csatlakozik egy terrorista szervezethez. Ugyanebben a részben akaratlanul két bomba robbanását okozza, miközben kocsijával futókat gázol halálra és így nyeri meg a Boston Maratont. A részt egy hónappal azelőtt adták le a tévében mielőtt a maraton befutójánál robbantás történt.

Nyitókép: FOX

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: