12 furcsa ünnep, amivel izgalmasabbá teheted a januárt

A másnaposság világnapjáról - ami „véletlenül” január elsejére esik - és a statikus elektromosság napjáról sajnos már lemaradtunk, de szerencsére még rengeteg olyan világnap vár ránk az elkövetkező hetekben, amit megünnepelhetünk.

A január nem tartozik a kedvenc hónapjaink közé. Véget értek az ünnepek, nincs több eszem-iszom, pihenés, ráadásul a 31 szürke, hideg nap általában eseménytelenül telik. Az év legborongósabb időszakát – hol másutt – az otthonunk falai között vészeljük át, amit nehezít a tény, hogy a bezártság már hónapok óta tart. Éppen ezért különösen fontos, hogy minden lehetséges alkalmat megragadjunk a vidámságra. Szerencsére ez a hónap tele van szórakoztató, specifikus és néha kifejezetten furcsa világnapokkal, amik mind-mind okot adnak arra, hogy a családod, a párod, egy barátod, a kutyád a hörcsögöd vagy az aranyhalad társaságában, netán éppen egyedül, de mindenképpen ünnepelj.

Január 11. – Nemzetközi „tegyél rendet az asztalodon” nap

„Csak egy őrültnek van szüksége a rendre, egy zseni uralja a káoszt.” – mondta Albert Einstein és a tudományos kutatások is alátámasztották az állítását. Habár a rendetlen íróasztal annak a jele is lehet, hogy egy igazi zseni vagy, a Nemzetközi „tegyél rendet az asztalodon” napon arra buzdítunk, hogy indítsd az új évet rendezett környezetben. A takarítás nem a legelterjedtebb módja az ünneplésnek, de egy pohár borral feldobhatod a hangulatot miközben az asztalt sikálod.

Január 14. – Nemzetközi „öltöztesd fel a kiskedvenced” nap

Fotó: Justin Paget/Getty Images

Elő a partyszemüveggel, a csokornyakkendővel vagy a flitteres kalappal! Néhány fotó a családi albumba, na meg egy-kettő a közösségi oldalakra, hogy az ismerőseid is láthassák, milyen trendszetter kisállattal élsz együtt.

Január 16. – A semmi világnapja

Harold Pullman Coffin, a San Francisco Examiner rovatvezető munkatársának adhatunk hálát az eseménytelen világnapért. A semmi világnapját 1973 óta ünneplik, mivel mással, mint semmittevéssel. Menni fog?

Január 20. – A pingvin-tudatosság világnapja

Nem szabad összetéveszteni a pingvinek világnapjával, amely április 25-re esik. A januári esemény arra buzdít, hogy még több ismeretet gyűjts a pingvinfélékről. Mi pedig arra, hogy zárd stílusosan ezt a napot: nézd meg a Táncoló talpakat, a Mr. Popper pingvinjeit vagy egy epizódot A Madagaszkár pingvinjei című sorozatból.

Január 21. – Az ölelés világnapja

Fotó: Maskot/Getty Images

Magyarországon általában október 15-én ünneplik az ölelés világnapját, de erre a kifejezésre valójában több dátumot is kidob a Google. Miért ne ünnepelhetnénk meg mindet? Persze most óvatosan az interakciókkal, de egy virtuális öleléssel meglepheted azokat, akikkel nem élsz egy háztartásban. És a háziállatokat is meglepheted egy extra adag szeretgetéssel.

Január 22. – Nemzetközi „válaszolj a cicád minden kérdésére” nap

Macskagazdik, figyelem! Ezen a napon kedvenc négylábútok minden kérdésére illik felelni. Az már a te döntésed, hogy ezt egy miauval vagy egy összetett mondattal teszed meg. A lényeg, hogy megtudja az igazat.

Január 23. – A kézírás világnapja

Az Íróeszközök Gyártóinak Szövetsége (WIMA) először 1977-ben szentelt egy napot a kézírásnak, amely később több országban is meghonosodott. A digitális eszközök elterjedésével a világnap még fontosabbá vált, úgyhogy nincs kifogás. Ragadj tollat vagy ceruzát, és jegyzetelj a naplódba, készíts valamiről listát vagy írj valakinek egy levelet.

Január 24. – A hahotázás világnapja

Fotó: Luka Isakadze/ EyeEm/Getty Images

A hahotázás világnapja, vagyis a Global Belly Laugh Day minden évben egy kihívásra invitálja a részvevőket. Az esemény szervezői mindenkit arra kérnek, hogy helyi idő szerint 13 óra 24 perckor emeljék a magasba a kezüket és kacagjanak egyet. Az időeltolódás miatt ezzel egy nevetéshullámot hoznak létre, amely arra emlékeztet mindenkit, milyen nagyszerű dolog a boldogság és az optimizmus.

Január 24. – A bók világnapja

Úgy tűnik, január 24-re a pozitivitás lesz a jellemző, hiszen erre a napra esik a bók világnapja is. Hidd el, a kedves szavaktól nem csak azok érzi majd magukat jobban, akiknek szántad őket. Néhány dicséret után a te kedved is jobb lesz.

Január 25. – Pálfordulások (ellentétek) világnapja

Január 25. biztosan nem a pálfordulások világnapja, és nem kell ellentétes mondatokban beszélned. (Érted?)

Január 25. – Nemzetközi buborékfólia nap

Fotó: Yevhenii Orlov/Getty Images

Január utolsó hétfőjén azt ünnepeljük, milyen csodálatos találmány a buborékfólia. Emlékezz vissza azokra a boldog percekre, amelyeket ez a szórakoztató csomagolóanyag okozott neked. Ha extravagáns megoldásra vágysz, ne pezsgődurrantással, hanem buborékpukkasztással ünnepelj.

Január 27. – Nemzetközi Thomas Crapper-nap

Sokan az angol vízvezeték-szerelő és üzletember nevéhez kötik a wc feltalálását, tévesen. Crapper ugyanis a találmány modernizálásában töltött be fontos szerepet. Ő alkotta meg a „ballcockot”, vagyis azt a levegővel teli műanyag golyót, ami a tartályban lebeg és szabályozza az áramló víz mennyiségét. A találmányáért olyan hálásak voltak, hogy a halálának napját, azaz január 17-ét Thomas Crapper-nappá nyilvánították. Nem is értjük, miért nem piros betűs ünnep, ezért inkább rád bízzuk, milyen bulit csapsz a jeles nap alkalmából.

Forrás: Mental Floss
Nyitókép: Erik Brolin/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: