13 érdekesség a Reszkessetek, betörők! című filmről

Nincs karácsony Kevin nélkül – az 1990-ben megjelent film popkulturális jelenséggé vált, történetét és a McCallister családot mindenki jól ismeri. De tényleg mindent tudunk a Reszkessetek, betörők!-ről?

1990. november 16-án, a premiere napján „csak” egy szórakoztató vígjátéknak számított, amely hangos nevetéssel töltötte meg a mozitermeket. Ma már nincs olyan ember, aki ne ismerné annak a kisfiúnak a történetét, akit karácsonykor véletlenül magára hagy családja, és arra kényszerül, hogy megakadályozza két flúgos betörő terveit. Kétség sem fér hozzá, hogy a Reszkessetek, betörők! igazi karácsonyi klasszikus lett, amely nem hiányozhat egyetlen ünnepi filmmaratonból sem. Lehet, hogy már kívülről fújod az összes monológot és párbeszédet, de biztos, hogy mindent tudsz John Hughes kultfilmjéről? Íme 13 érdekesség, amely még a legnagyobb rajongókat is meglepheti. Úgyhogy helyezkedj el, dőlj hátra és kellemes olvasgatást kívánunk!

1. A Belevaló papapótló nélkül nem lenne Reszkessetek, betörők!

A ötlet akkor fogalmazódott meg John Hughes fejében, amikor a rendező az 1989-ben megjelent Belevaló papapótló című filmen dolgozott – amelyben egyébként a 8 éves Macaulay Culkin is szerepelt. A két filmben egy kísértetiesen hasonló jelenetet is láthatunk: Culkin karaktere a Belevaló papapótlóban szinte pont úgy nehezíti meg egy potenciális bébiszitter jelölt életét, mint ahogy Kevin McCallister a kutyaajtón keresztül kibabrál a két betörővel.

2. Kevin McCallister szerepét kifejezetten Macaulay Culkinnak írták

De ez sem akadályozta meg Chris Columbus rendezőt abban, hogy több mint 100 másik gyerekszínészt visszahívjon a meghallgatásokra. Igazából a válogatás felesleges volt, hiszen végül Culkin kapta meg a szerepet.

3. Macaulay Culkin öccse is feltűnik a Reszkessetek, betörők!-ben

Macaulay öccse, Kieran Culkin alakítja Kevin ágybavizelő unokatestvérét, Fullert. Ez volt Kieran első színészi munkája, de közel sem az utolsó. Azóta olyan filmekben láthattuk, mint az Árvák hercege és a Minden jöhet, Scott Pilgrim a világ ellen, illetve a Fargo című sorozatból is ismerős lehet. Sőt, az HBO Utódlás című sorozatában nyújtott alakításáért 2019-ben és 2020-ban is Golden Globe-díjra jelölték. 

4. A Reszkessetek, betörők! több mint 25 éven keresztül tartotta a Guiness-rekordot

A nyitóhétvégén az Reszkessetek, betörők! több mint 17 millió dollárt hozott a kasszára, 12 héten keresztül vezette a nézettségi listákat és a következő év júniusáig az első 10 között maradt. Megdöntötte a legtöbb bevételt hozó élőszereplős vígjáték Guiness-rekordját és jó sokáig – egészen pontosan 27 évig – megtartotta ezt a címet, mígnem a Never Say Die című kínai kasszasiker 2017-ben letaszította a trónról. 

5. A McCallister család háza hatalmas turisztikai attrakcióvá vált

Az illinoisi Winnetkában, a Lincoln Avenue 671. szám alatt található az az ingatlan, ahol a film konyhai, előszobai és a földszinti lépcsősornál játszódó jeleneteit forgatták (az ebédlőt és az összes többi első emeleti helyiséget stúdióban forgatták). A rezidenciába idén néhány szerencsés egyetlen éjszakára beköltözhet. Sőt, a szállás mellé élmény is jár: megkóstolhatják Chicago legjobb pizzáit, valamint találkozhatnak Buzz madárpókjával és egy LEGO-ból épített Reszkessetek, betörők! ház is várja őket, amelyet haza is vihetnek majd. A foglalásokból befolyó összeggel pedig egy gyermekkórházat támogatnak.

6. A film minden jelenetét Chicago környékén forgatták

Habár a cselekmény lényege, hogy a McCallister család Párizsban tartózkodik, amíg Kevin egyedül marad illinoisi otthonukban, a produkciót teljes egészében Chicago környékén forgatták. A párizsi Orly repülőtéren játszódó jeleneteket valójában az O’Hare nemzetközi repülőtéren forgatták. A repülőgép fedélzetét valójában egy helyi középiskola kosárlabdapályáján építették fel – ugyanott, ahol Kevin egy elárasztott pincén rohan át (a szóban forgó „alagsor” valójában az iskola uszodája volt).

7. Robert de Niro visszautasította Harry Lime szerepét

Nemcsak Robert de Niro, Jon Lovitz is lemondott Harry Lime szerepéről, amelyet így Joe Pesci kapott meg. Ma már el sem tudnánk mást képzelni, hogy valaki más formálja meg a zakkant betörőt.

8. Macaulay Culkin tényleg félt Joe Pescitől

A lehető leghitelesebb előadás érdekében Joe Pesci mindent megtett, hogy elkerülje Macaulay Culkint a forgatások szünetében. Ezzel szerette volna biztosítani, hogy a fiatal színész valóban féljen tőle és érzelmei hitelesek legyenek a filmvásznon. „Az első filmben felakasztanak egy fogasra és Pesci azt mondja: »Leharapom az összes ujjadat, egyenként«” – emlékezett vissza Culkin. „Az egyik próbán tényleg megharapott, és felszakadt a bőröm.”

9. Joe Pesci számára szokatlan volt a „gyerekbarát viselkedés” a forgatáson

Ha figyelembe vesszük, hogy Pesci olyan filmekben játszott, mint a Dühöngő Bika, a Nagymenők és a Casino, nem meglepő, hogy a forgatásokon nem cenzúrázta mondanivalóját. Macaulay Culkin és a többi gyerekszínész miatt viszont figyelmeztették, kétszer is gondolja meg, mit mond ki hangosan. A színész száján így is kicsúszott néhány obszcén kifejezés, ezért Columbus azt javasolta neki, a „fuck” szó helyett használja a „fridge”-t, ami magyarul azt jelenti: hűtő.

10. Daniel Stern is hasonló cipőben járt

Bár nem beszél olyan cifrán, mint kollégája, Daniel Stern száját is elhagyta néhány trágár kifejezés. Az egyiket végül a filmből sem vágták ki.

11. A való életben Harry és Marv valószínűleg nem élte volna túl Kevin védelmi rendszerének csapásait

Airsoft puskalövések a homlokon és az ágyékon? Egy forró vasaló és egy festékes doboz, ami az arcon landol? A két betörő rettenetesen nagy ellenállással találja szemben magát. Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy egy nyolcéves gyerek próbálja megállítani őket. 2012-ben Dr. Ryan St. Clair a The Week című műsorban diagnosztizálta sérüléseik valószínű kimenetelét. A véleménye? Egyiküknek sem kellett volna a saját lábán állnia – vagy eszméleténél lennie – az éjszaka végére. „A vasaló valószínűleg szemüreg törést okozott volna. Ez súlyos torzuláshoz és kettőslátáshoz vezet, ha nem orvosolják megfelelően.” És mi a helyzet a lángszóró pisztollyal? Dr. St. Clair szerint „Harry koponyáján a bőr és a csontszövet annyira megsérült volna, hogy csak koponyacsont- és fejbőrátültetésen kellett volna átesnie.”

12. A karácsonyfadíszek a színészben és a karakterben sem tettek kárt

„Karácsonyfa díszeken járni elég jelentéktelennek tűnik minden máshoz képest, amit a filmben láttunk.” – mondta Dr. St. Clair. „Ha én lennék Marv, jobban aggódnék az arctöréseim miatt.” Szerencsére a szóban forgó „üveg” díszek valójában cukorkából készültek. De a biztonság kedvéért Stern a mezítlábas jelenetben gumilábat viselt.

13. A tarantula Stern arcán? Az valódi volt.

A film egyik pontján Kevin egy tarantulát helyez Marv arcára – ez nem egy kellék volt. Daniel Stern beleegyezett, hogy egy élő pókkal vegyék fel a jelenetet. Mi az ami nem volt valódi? A vérfagyasztó sikolya. Annak érdekében, hogy ne riassza el a pókot, Sternnek imitálnia kellett a sikolyt, és később vágták rá a hangot. 

Forrás: Mental Floss
Nyitókép: RTL Sajtóklub

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: