14 dolog, ami NEM határoz meg téged, és jó, ha ezeket az eszedbe vésed még ma

Egy tetemes követőbázis tényleg többet ér, mint az, hogy kik vagyunk valójában? Ez csak egy azok közül a szempontok közül, amelyek gyakran elgondolkodtatnak minket az önértékelés során. Pedig nem kellene.

Hatalmas rajongója vagyok a Netflix sajátgyártású antológia-sorozatának, a Black Mirrornak, amely tényleg görbe (fekete) tükröt mutat a modern technológiának és a társadalomnak. A készítők minden epizóddal képesek voltak kíváncsivá tenni, sokkolni és elgondolkodtatni azon, vajon tényleg ilyen furcsa jövő vár ránk? Néhány rész kifejezetten a kedvencemmé vált, például a Nosedive, vagyis Szabadesés című epizód, amelyben a közösségi média, illetve annak társadalmi és lélektani hatásai kerülnek a fókuszba. A történetben ugyanazt az alkalmazást használja mindenki, ezen keresztül értékelhetnek bárkit, pont úgy, mintha csak egy árucikk lenne. Azonban a kapott pontszámok elképesztően fontosak, ugyanis az átlag meghatározza az ember egész életét. Akinek jó átlaga van, az előnyökhöz jut az élet minden területén, akinek pedig rossz, az nem kap munkát, nem kap hitelt, kiközösítik az emberek és még sorolhatnánk. A Nosedive ugyan a jövőben játszódik, mégis hátborzongatóan sok összefüggést mutat a jelennel, azzal, hogy az online jelenlét mennyire befolyásolja az alapvető emberi viszonyokat, az egész életünket.

Gondolj csak bele, a Facebook, de legfőképp az Instagram gyakorlatilag a saját életünk kirakatává vált, ahol a legjobb énünket szeretnénk bemutatni. Posztokat készítünk a sikereinkről, az utazásainkról és minden büszkeségünkről. Ezzel egyébként nem is lenne olyan nagy gond, ha nem estünk volna egy kicsit túlzásba. Egy ponton túl ugyanis egyszerűen megfeledkezünk arról, hogy az online jelenlétünknek semmi köze ahhoz, hogy mennyire végzünk például jó munkát, és nem mindig tükrözi a valós boldogságunkat sem. A legnagyobb hiba pedig, hogy tévesen azt hisszük, a közösségi oldalak meghatározzák, hogy mennyire vagyunk értékes emberek. Szeretnénk, ha a következő pontokat te is hangosan  kimondanád:

1. A teendőim listája nem határozza meg azt, hogy mennyit érek

Akármilyen furcsán hangzik a napi vagy heti feladataid sora könnyen csorbát ejthet az önbecsülésedben. Két alattomos módja is van ennek. Biztosan te is ismersz olyan embert de lehet, hogy te is ebbe a csoportba tartozol , akik sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak, amikor produktívak és csak úgy pörögnek a napjaik. Az ellenkezője viszont felemészti őket. Ha hosszú távon üresen áll a naptárjuk, akkor befelé fordulnak, pesszimistává válnak és megkérdőjelezik saját magukat. Te is könnyen beleesel ebbe a hibába? Akkor érdemes egy új hobbit kipróbálnod vagy megtanulnod egy készséget. A másik és gyakoribb eset az, amikor nem sikerül minden eltervezett feladatodat időben befejezni. Mind jól tudjuk, milyen kielégítő érzés az utolsó pontot is kipipálni azon a bizonyos listán. És azt is, milyen csalódáskeltő, ha ez újra és újra elmarad. Teljesen normális, ha büszkének érzed magad, amikor sikerül. De erre alapozni az önbecsülésedet, olyan, mintha félkész alapra építenél házat: bármikor romokba dőlhet.

2. A munkám nem határozza meg, hogy mennyit érek

Egyáltalán nem számít, hogy milyen típusú munkát végzel, mi a beosztásod és mennyire szereted (vagy utálod) azt. Egyik sem határozza meg, ki vagy te és mennyit érsz. Erre mindig emlékeztesd magad.

3. A követőim száma nem határozza meg, hogy mennyit érek

Akiknek nincs 5000 követőjük, azok mind rossz emberek? Akiket több millióan követnek, azok mindent megérdemelnek? Ugyan már, ennek az ideának még a gondolata is nevetséges. Akkor mégis miért gondolod ezt?

4. A korom nem határozza meg, hogy mennyit érek

Ha már szóba kerültek a számok, akkor az életkor mellett sem mehetünk el szó nélkül. Hiszen sosem lehetsz túl fiatal vagy túl idős ahhoz, hogy jó ember légy, értékes dolgokat tegyél.

5. A külsőm nem határozza meg, hogy mennyit érek

Gyönyörű alakra, fényes hajkoronára és meseszép ruhákra vágysz? Ezzel semmi gond, amíg nem erre alapozod az önbecsülésedet. Azok, akik a szépségüket tartják a legnagyobb erényüknek nagy bajban lesznek, amikor a bőrük veszít a feszességéből, amikor egyre több ránc és az ősz hajszál jelenik meg. Ha tisztában vagy azzal, hogy ez semmit sem változtat rajtad, mint személy, akkor boldogabban és büszkén öregszel meg.

6. Más emberek nem határozzák meg, hogy mennyit érek

A közösségi média korában világméretű problémává vált saját magunk másokhoz való hasonlítása, amely nemcsak önostorozáshoz, hanem komoly mentális betegségek, önértékelési zavarok kialakulásához is vezethet. Ha úgy érzed, valamelyik ismerősöd, egy influenszer vagy egy híresség képeinek nézegetése közben kevesebbnek érzed magad, akkor ideje befejezni a telefonod görgetését és nyugodtan rákattinthatsz az unfollow gombra is. Mindannyian különbözünk, más életet élünk és más értékeket, célokat tartunk fontosnak. És azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy amit az interneten látsz, az csak egy kép. Egy kép, amit a legrosszabb időszakodban, két zokogás között úgy alakíthatsz ki, mintha te lennél a világ legboldogabb, legmagabiztosabb és legértékesebb embere.

7. A sportteljesítményem nem határozza meg, hogy mennyit érek

Hányszor fordult már elő veled, hogy a tervezettnél rövidebb távot teljesítettél, kevesebb felülést csináltál vagy hamarabb befejezted az edzést? És a legfontosabb kérdés: hányszor érezted ezek miatt szörnyű embernek magad? Mindenkivel előfordul, hogy rosszabbul teljesít, mint korábban. Ahogyan az is, hogy hosszú ideje nem tudja elérni a kitűzött álomhatárt. Ilyenkor azonban nem arra kell koncentrálni, hogy megint elbuktál, inkább arra, hogy újra megpróbáltad. Az emberről sokkal többet mond a kitartása, mint az, hogy sikerült 10 kilométert megállás nélkül lefutnia.

8. Az iskolai teljesítményem nem határozza meg, hogy mennyit érek

Az osztályzataid, a záróvizsgák eredménye nem azt mutatja, mennyire (nem) vagy intelligens. Inkább a tantárgy iránt érzett elkötelezettségedről és a tanulásba fektetett időről árulkodnak. És egy kis szerencse sem árt mellé. Hacsak éppen átbukdácsolsz (vagy átbukdácsoltál) valamelyik tantárgyból, attól még lehetsz sikeres. Valamint diploma nélkül is boldogulhatsz az életben. Ezek a papírok nem érnek semmit, ha azt nézzük, milyen ember vagy. Nem úgy, mint az elszántságod, az igyekezeted és a mások iránt mutatott tiszteleted.

9. A barátaim száma nem határozza meg, hogy mennyit érek

Függetlenül attól, hogy csak egy-két közeli barátod van, vagy egy kisebb ország népességét kitevő baráti kört tudhatsz magad mellett, az határozza meg a társaságban betöltött szereped, hogyan bánsz másokkal, illetve fordulhatnak-e hozzád segítségért, támogatásért.

10. A párkapcsolati státuszom nem határozza meg, hogy mennyit érek

Úgy azonosítod magad, mint az örök szingli, aki senkinek sem kell? Ennél jobban nem is áshatnád alá a saját önbecsülésed. Tudatosítsd magadban, hogy az egyedülálló státusz nem azt jelenti, hogy nem vagy méltó a szerelemre vagy arra, hogy szeressenek. Inkább élvezd ki, hogy egy kicsit több időt fordíthatsz saját magadra

11. A pénzem nem határozza meg, hogy mennyit érek

Sokat halljuk, hogy „a pénz nem boldogít”, azonban ezzel a mondattal sokan vitába szállnánk. Azt viszont senki sem vonhatja kétségbe, hogy a bankszámlánkon lévő összegnek semmi köze ahhoz, hogy mi mennyit érünk.

12. A kapott lájkok száma nem határozza meg, hogy mennyit érek

Egy apró módosítással, de szívesen elismétlem, amit a 3. pontban, azaz a követők számánál állítottam: „Akiknek nincs 5000 lájkja, azok mind rossz emberek? Akik több millió lájkot kapnak, azok mindent megérdemelnek?” Másodszorra még nevetségesebben hangzik.

13. Az ízlésem nem határozza meg, hogy mennyit érek

Az öltözködési stílusodból, a zenei ízlésedből, a kedvenc filmedből maximum az érdeklődési körödre lehet következtetni, de arra biztosan nem, milyen a személyiséged. Attól nem leszel kevesebb, hogy a szabadidődben egy valóságshow-t nézel és nem a könyvtárban bújsz egy enciklopédiát.

14. Bármi, ami nem én, egyedül én vagyok, nem határozza meg, hogy mennyit érek

Végszónak csak annyit mondanánk, hogy a saját emberi értékeid csak tőled, a személyes döntéseidtől függnek. Amennyiben te azt érzed, méltó vagy arra, hogy szeresd magad és mások is szeressenek, akkor ne hagyd, hogy bármilyen külső tényező elbizonytalanítson. Ha pedig még meg kell tanulnod, hogyan becsüld meg saját magad, akkor a fenti pontok mindig a segítségedre lesznek.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: