14 tipp, így gyakorold a tudatos jelenlét, azaz a mindfulness módszerét

A tudatos jelenlétet még nekünk is gyakorolnunk kell. Éppen ezért egy kéthetes kihívásba kezdünk, hogy lépésről lépésre elsajátítsuk a mindfulness módszerét. Ki tart velünk?

A villamos robog alattam, én meredten bámulom az ablakkeretet, a szememmel végigpásztázom a kapaszkodót, majd a szék kárpitozását. Nem gondolok semmit. A nyakam sajog, a gyomrom lustán kordul egyet, de ügyet sem vetek rájuk, épp csak észlelem, hogy a testem működik. Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor hetente maximum egyszer kerülök ilyen állapotba, amikor sem a múlt, sem a jövő nem foglalkoztat. Ilyenkor nem tervezek, nem töröm a fejem és nem készülök éppen megoldani valami feladatot. Ez a tudatos jelenlét állapota, amiben nem gondolok semmit tovább, csak felfogom a befutó ingereket. Mindegy, hol kap el. Még egy ilyen kiüresedettnek tűnő városi pillanatban is jó megélni.

A mindfulness pozitív hatásaival könyveket töltöttek meg, de mind közül a legfontosabb – legalábbis számomra -, hogy gyakorlásával közelebb jutok ahhoz, hogy becsüljem és elfogadjam önmagam. De tulajdonképpen mindegy is, hogy miért vágsz bele, egy biztos, végül bölcsebben, kiegyensúlyozottabban és harmonikusabban élheted majd meg a szélsebesen rohanó mindennapokat. Tarts velem, tegyünk egy próbát a mindfulness módszerével, együtt!

 1. nap: A reggeli kávéd kortyolgatása közben koncentrálj az ízre, a textúrára, a hőmérsékletre.
 2. nap: Csomagolj magadnak ebédet. Az ebédszünetben adj időt magadnak, újra figyeld meg az ízeket és az étel textúráját.
 3. nap: Az esti fogmosáskor rendszerint még átgondolod a holnapot? Most ne tedd! Koncentrálj arra, amit épp csinálsz! Látsz egy kis elszíneződést a fogadon? Gondolatban ne a fogorvos számát tárcsázd! Maradj a pillanatban!
 4. nap: Délután, ha úgy érzed, kimerültél, távolodj el 3-4 percre a munkádtól, keress egy nyugodt sarkot és figyeld a légzésed.
 5. nap: A mindfulness a nyitottságról emberi kapcsolatok javításáról is szól. Gondolj valakire, akinek valamiért hálás vagy. Írj neki egy kis üzenetet.
 6. nap: Tegyél egy kis sétát a természetben és hagyd otthon a mobilod. Ha nincs veled a telefonod, nem ragad magával a kísértés, hogy lefotózd az utolsó bokrot is és jobban tudsz koncentrálni a jelenre.
 7. nap: Tedd be a kedvenc dalodat, és hallgasd meg úgy, ahogy még sosem! Az első hangtól az utolsóig koncentrálj, ne hagyd elkalandozni a gondolataidat!
 8. nap: Háromszor 1 órára tedd félre a mobilod, rá se nézz!
 9. nap: Végezz légzőgyakorlatot! Lélegezz be 4 másodpercig, 7-ig tartsd bent, majd 8 másodperc alatt fújd ki a levegőt. Ezt ismételd tízszer.
 10. nap: Tusolás közben támadnak a legjobb gondolataid? Most tedd kicsit félre őket, és figyeld meg, milyen érzés, ahogy a víz érintkezik a testeddel!
 11. nap: Főzés közben felejtsd el a receptet: koncentrálj az illatokra és az ízekre, hagyd, hogy a megérzéseid vezessenek!
 12. nap: Kelj a szokásosnál korábban, és menj ki a lakásból. Egy nyugodt helyről figyeld, ahogy ébredezik körülötted a város/természet.
 13. nap: Mikor rajzoltál utoljára? Kapj elő egy ceruzát és egy lapot, és hagyd, hogy a pillanatnyi érzéseid vezessék a kezed!
 14. nap: Hunyd le a szemed egy pillanatra és koncentrálj arra, hogy milyen szagokat és illatokat érzel!

Nyitókép: Yevhen Rehulian/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: