15 fantasztikus könyv, ami segíthet megőrizni a mentális egészséged

A Lelki Egészség Világszövetsége 1992-ben kezdeményezte, hogy a lelki egészségnek is legyen világnapja, amit azóta október 10-én ünneplünk. Ebből az alkalomból összeállítottunk neked egy önfejlesztő, pszichológiai könyveket rejtő olvasmánylistát.

A lelki egészségről és a mentális betegségek megelőzéséről talán sosem tudnánk eleget írni vagy beszélni, ám ez a világnap nem csak arról szól, hogy vigyáznunk kell magunkra – a környezetünkre, a szeretteinkre is jobban kell figyelnünk. Ezért összegyűjtöttünk 15 olyan könyvet, amiket akár kötelező olvasmánynak is kikiálthatnánk, hiszen számos olyan tanácsot, tippet, módszert vagy kérdést felvetnek, melyek hozzájárulhatnak a jóllétünkhöz és a boldogságunkhoz. Na meg persze a stresszmentes napokhoz!

Seth J. Gillihan: Kognitív viselkedésterápia egyszerűen – 10 módszer a szorongás, depresszió, düh, pánik és az aggódás kezelésére

GABO Kiadó
GABO Kiadó, 3.490 Ft

A kognitív viselkedésterápia bizonyítottan hatásos pszichoterápiás módszer, amivel felvehetjük a harcot a szorongással, a dühvel, a pánikkal és az aggódással szemben. Seth J. Gillihan pedig egy borzasztóan közérthető útmutató segítségével adja a kezünkbe azt a fegyvert, amivel küzdhetünk az egészségünkért és a jóllétünkért.

Dr. Michael Mosley: A jó alvás titka

GABO Kiadó
GABO Kiadó, 4.500 Ft

Elsőre talán meglephet, hogy dr. Michael Mosley könyve is felkerült a listánkra, pedig a mentális egészségünknek a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egyik legfontosabb alappillére. Ha követed a négyhetes programját, akkor nemcsak kipihentebben ébredhetsz, hanem csökkenhet a stressz-szinted és kevésbé leszel hajlamos depresszióra – szóval a lelki békéd is helyreállhat.

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy – Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Libri Kiadó
Libri Kiadó, 3.999 Ft

Ahogyan az alvás, úgy a szex is alapvető emberi szükséglet, tehát Emily Nagoski könyvét is érdemes a kezedbe venned, mert a mű gyökeresen átformálja azt, amit eddig a női testről hittünk. A szexuálterapeuta szerző megmutatja az olvasóinak, hogyan találhatják meg az utat önmaguk felé, mivel a kutatások szerint a kielégítő szexuális élet a testrészeinkhez való viszonytól függ.

Kate Murphy: Az értő figyelem – Útmutató a jobb, tartalmasabb kommunikációhoz

Libri Kiadó
Libri Kiadó, 3.999 Ft

Úgy érzed, jó hallgatóság vagy, pedig igazából gyakran csekkolod a telefonod, miközben a barátaiddal társalogsz? Biztosan ki mered jelenteni, hogy sosem vágsz senki szavába és tényleg csak a partnered mondandójára koncentrálsz? Senki nevében nem szeretnénk nyilatkozni, de úgy gondoljuk, Kate Murphy könyvéből mindenkinek van mit tanulnia az értő figyelemről – ugyanis ez is fejleszthető. Ne mások mellett, hanem velük beszélgess!

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Libri Kiadó
Libri Kiadó, 3.999 Ft

A harmonikus élet elképzelhetetlen önismeret nélkül, azaz pontosan tisztában kell lenned az erősségeiddel, a gyengeségeiddel és a félelmeiddel is. A szerzők húsz téma (például a bizalom, a halogatás, a kapcsolatok, a kudarc, a megbocsájtás vagy az önbizalom) köré építették fel a kötetet, melyekhez gyakorlati feladatokat is adtak, hogy az olvasók átfogóbb képet kaphassanak a személyiségükről.

Anne Helen Petersen: Jöttünk, láttunk, elegünk van – A fiatal felnőttek és a kiégés

Atheneum Kiadó
Atheneum Kiadó, 4.299 Ft

A kiégés korunk népbetegsége, mégsem beszélünk róla eleget, így sokan csak akkor veszik észre, hogy elindultak a lejtőn, amikor már nem (vagy csak nagyon nehezen) tudnak megállni. Anne Helen Petersen művéből kiderül, miként befolyásolhatja ez az állapot a munkavégzést, a szülői szerepet és a társasági életet. Már csak azért is el kell olvasnod, mert lehet, hogy a környezetedben valaki éppen a burnouttal küzd, és még csak nem is tudatosul benne.

Katty Kay – Claire Shipman: Az önbizalom kódja nőknek – A magabiztosság tudománya és művészete

Partvonal Kiadó
Partvonal Kiadó, 3.699 Ft

Mi az? Mindenkinek szüksége van rá, mégis csak kevesen birtokolják? Az önbizalomról beszélünk, ami sokszor szinte elérhetetlennek tűnik, még a legsikeresebb nők számára is. Katty Kay és Claire Shipman könyve azonban mankót adhat ahhoz, hogyan növelhesd az önbizalmadat, ami nem mellesleg az agyműködésre is hatással lehet és az egész életedet megváltoztathatja.

Rachel Hollis: Széttört álmok – Hogyan építsd újra az életed, ha összecsaptak a fejed fölött a hullámok?

Partvonal Kiadó
Partvonal Kiadó, 3.699 Ft

Emlékszel mit mondott a Roxfort igazgatója, Dumbledore? „Az öröm mindig segít rajtunk, akkor is, ha teljes a sötétség; mert a sötétséget elűzi a fény.” Rachel Hollis pedig éppen arról beszél a könyvében, miként válhatnak a hullámvölgyek és a nehéz időszakok a személyes kiteljesedésünk eszközévé.

Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Művelt Nép Könyvkiadó
Művelt Nép Könyvkiadó, 3.590 Ft

Raphaelle Giordano egy képzeletbeli hősnő, Camille történetének elmesélésével mutatja be az általa kidolgozott módszert, ami a rutinológia elnevezést kapta. A regény szinte olvastatja magát és bárki könnyedén beleképzelheti magát a főszereplő életébe. Ráadásul a coach olyan egyszerű feladatokat ad Camille-on keresztül, amik ellen senkinek sem lehet kifogása.

Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla? 

21. Század Kiadó
21. Század Kiadó, 4.490 Ft

Lori Gottlieb kötete egy teljesen új oldalról mutatja meg nekünk azt, miért kell felszólalnunk és beszélnünk a problémáinkról, érzéseinkről. A terapeuta a saját eseteinek elmesélésével hívja fel a figyelmet arra, miért létszükséglet az, hogy foglalkozzunk a lelkünkkel – akár egy szakember segítségével.

 Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete

21. Század Kiadó
21. Század Kiadó, 3.490 Ft

Kívántad már, hogy bárcsak legalább egy kicsit egyszerűbb lenne az életed? Ideje megvenned a buddhista főpap, Shunmyo Masuno művét, amiben 100 apró, de annál hatásosabb zen gyakorlatot találhatsz, amelyek szebb és nyugalmasabb hétköznapokhoz vezethetnek. Mert a kis változásoknak is lehet óriási hatása.

Rebecca Seal: Hogyan dolgozzunk otthonról (és maradjunk mégis normálisak)?

HVG Könyvek Kiadó
HVG Könyvek Kiadó, 3.900 Ft

A home office munkavégzés akkor is számtalan buktatót rejthet magában, ha még pezsgőt is bontottál örömödben, amikor kiderült, búcsút mondhatsz az irodai létnek. Ugyanis, ha nem vigyázol, magányossá, motiválatlanná, szorongóvá válhatsz, és még az is előfordulhat, hogy jóval több feladatot veszel magadra, mint amennyit el tudnál végezni. Rebecca Seal azonban hasznos kisokost írt arról, miként találhatod meg a munka és magánélet egyensúlyát anélkül, hogy a lelki egészséged veszélybe kerülne.

Nógrádi Csilla: Álomnapló – Mit üzennek az álmaid?

HVG Könyvek Kiadó
HVG Könyvek Kiadó, 3.900 Ft

Néha talán úgy tűnhet, az álmaid csak értelmetlen zagyvaságok, pedig ha tudatosan elkezded figyelni őket, és még le is jegyzed azokat, hogy kielemezhesd, akkor jobban megismerheted önmagadat és még az önbizalmadat is fejlesztheted.

Feldmár András: Életunalom, élettér, életkedv

HVG Könyvek Kiadó
HVG Könyvek Kiadó, 2.900 Ft

„Az életunalom arról szól, amikor úgy csinálok, mintha az élet nem ajánlana semmi olyasmit, ami érdekelne. Megsértődtem az életemre, és úgy teszek, mintha nem érdekelne, mi történik körülöttem. De minél hosszabb ideig nem veszek részt a játékban, annál jobban unatkozom” – hangzott el Feldmár András „Életunalom, élettér, életkedv” című előadássorozatból 2013-ban a Feldmár Intézet közreműködésével kötet is készült, amely kirángathat a fásultságból.

Jakobovits Kitti: Irodalomterápia – A könyvespolcod pszichológusszemmel

Kulcslyuk Kiadó
Kulcslyuk Kiadó, 3.360 Ft

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta beavat minket abba, hogyan segíthet át minket egy nehéz időszakon egy olvasmány. A kötet kitér arra is, mit árulhat el rólunk egy-egy meghatározó könyvélményünk. Röviden és tömören: megtudhatjuk, hogyan egészítheti ki egymást az irodalom és a pszichológia. (A Kittivel készített interjúnkat ide kattintva olvashatod el!)

Nyitókép: Libri Kiadó, Atheneum Kiadó, HVG Könyvek Kiadó, 21. Század Kiadó

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: