15 perces trükk a fogyókúrához: az étkezési napló

Tudósok esküsznek a módszerre

Ha diétába kezdenék, és valaki azt mondaná, hogy írjak le mindent, amit megeszek, kinevetném. Ez csak időpocsékolás! Vagy mégsem?

Veled is megtörtént már,  hogy megakadtál a diétádban? Ilyen esetben a táplálkozási szakértők egy nagyon könnyű trükköt javasolnak: vezess étkezési naplót! Az Obesity szaklapban megjelent tanulmány szerint, ha következetesen monitorozod az étrendedet, akkor sokkal sikeresebb lehet a fogyókúrád.

Ezt alátámasztandó egy kísérletet is végeztek, amely során 150 ember, hat hónapon keresztül egy testsúlycsökkentő programban vett részt. A résztvevők mindennap feljegyezték, hogy mit és mennyit ettek és ittak, illetve, hogy az adott étel/ital hány kalóriát és mennyi zsírt tartalmazott. „Amint megetted, írd le!” – ez volt a kísérlet legfőbb szabálya.

Csupán 15 perc!

A Vermonti Egyetem és a Dél-Karolinai Egyetem közös kutatása kimutatta, azok a résztvevők, akik végül a legsikeresebben zárták a programot – a testzsír-százalékuk 10%-át adták le – naponta átlagosan 23,2 percet töltöttek azzal, hogy leírják, mit ettek és ittak. Az étkezések lejegyzésére szánt idő a folyamat végére 15 percre csökkent. Tudtad, hogy ez pont annyi idő, ami alatt végiggörgeted a Facebook-profilodat, megnézed a kedvenc sorozatod egyharmadát vagy felét, esetleg eldöntöd, mit vegyél fel holnap? 15 perc tehát nem is olyan sok, itt az ideje, hogy hasznosan töltsd!

A kutatók a kísérlettel arra akartak rávilágítani, hogy az étkezési napló vezetése, vagy a diétás appok használata egyáltalán nem időpocsékolás. Rendkívül sikeres lehet a fogyókúrád, ha rendszeresen szembesülsz azzal, mit fogyasztottál egy nap és milyen arányban tartalmazott makrotápanyagokat – szénhidrátot, fehérjét, zsírt és rostokat – az étrended. Így arra is rájöhetsz, hogy mely ételekkel viszed be a felesleges kalóriákat. Ezt követően sokkal könnyebb lesz megváltoztatnod az étkezési szokásaidat.

Nyitókép: Dean Drobot/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: